12/1/13

Μετατρέψιμα κουπόνια αντί για μετρητά

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε από τον Οκτώβρη του 2011 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 80,4 δις δολλάρια για κουπόνια τροφίμων. Κάθε δικαιούχος μπορεί να πάρει 133 δολλάρια σε κουπόνια τροφής για ένα μήνα.

Σχεδόν 27 εκ, παιδιά, πολλά από τα οποία είναι από οικογένειες άνεργών ισπανόφωνων μεταναστών συντηρούνται με τα κουπόνια, ενώ από τις αρχές του 2009 στο πρόγραμμα για κουπόνια τροφίμων έχουν προστεθεί 15,5 εκ. νέοι φτωχοί αμερικανοί.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα εφάρμοσε μια «χαλαρή πολιτική», για τα αμερικανικά δεδομένα, με αποτέλεσμα την αύξηση και των δικαιούχων αλλά και της διάρκειας της ενίσχυσης. Αυτές τις δαπάνες, και ιδίως την ενίσχυση των παιδιών των μεταναστών ήθελε να περικόψει ο Ρόμνευ Ο συνολικός αριθμός των άνεργων και φτωχών δικαιούχων κουπονιών σίτισης (χωρίς τα παιδιά) έφτασε τα 46,7 εκ.

Τα κουπόνια δεν είναι μετρητά αλλά είναι σαν μετρητά. Είναι μετατρέψιμα δολλάρια. Αυτό ακριβώς πρότεινα να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2008,για να περιορίσει το ταμειακό έλλειμμα και την ανάγκη δανεισμού.Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα. Η έκδοση κουπονιών για σίτιση και πληρωμή του ρεύματος και των φαρμάκων, που θα μπορούν να δίνονται σε ανέργους και συνταξιούχους θα μείωνε την πίεση στο Υπουργείο Οικονομικών, θα αύξανε κάπως την κατανάλωση των φτωχών, και θα περιόριζε την ανάγκη δανεισμού με πανάκριβα τρίμηνα γραμματεία.

Αλλά που μυαλό.

Σπύρος Χατζάρας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κε Χατζάρα δεν είναι θέμα "μυαλού" ή "εξυπνάδας" Είναι αποκλειστικά θέμα βουλήσεως. Στους πολιτικούς της Ελλάδος - δηλαδή τους μεσάζοντες, γιουσουφάκια-υπαλληλίσκους και ρουφιανοπρακτοράκια των ξένων μυστικών υπηρεσιών και διεθνών τοκογλύφων - δεν τους επιτρέπεται να σκέπτονται εθνικόστροφα για να σώσουν τη χώρα αυτή και τους πολίτες της...