14/1/13

Αμερικανικά F-22 στην Οκινάουα

ΤΟΚΥΟ (Kyodo News). Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν 9 F-22 (στέλθ) στην αεροπορική βάση της Καντένα στην Οκινάουα, από τη βάση τους στην Βιρτζίνια. Τις προσεχείς μέρες θα αφιχθούν και άλλα τρία.
Η μεταστάθμευση των F-22, είναι προσωρινή (για 4 μήνες), και αποτελεί μια διπλωματική απάντηση της Ουάσιγκτων στην πίεση που ασκεί το Πεκίνο στην (αφοπλισμένη) Ιαπωνία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Εσιχίντε Σούγκι, που αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ρωσίας επί των νότιων Κουρίλων Νήσων.
«Οι νότιες Κουρίλες παραχωρήθηκαν στη Ρωσία ως αποτέλεσμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Σούγκα δήλωσε, ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε , θα συνεχίσει να διεκδικεί τα τέσσερα νησιά των Κουρίλων Νήσων, που μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο της ανήκαν σύμφωνα με τη Ρωσο-ιαπωνική συνθήκη του 1855, αλλά θα δείξει ευελιξία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής τους στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: