10/7/13

Εθνικό Μνημόσυνο την Κυριακή στον Φενεό


Το βάραθρο Φενεού
Αυτήν την Κυριακή,14 Ιουλίου 2013, στις 09.30 το πρωί,  θα γίνει και φέτος στο «Ματωμένο Μοναστήρι» του Αγίου Γεωργίου ,στον Φενεό Κορινθίας , το μνημόσυνο για τις ψυχές των 3000-4000 αγνών Ελλήνων από τη Βόρεια Πελοπόννησο, που σφαγιάσθηκαν από τους κομμουνιστές κατά την διάρκεια της Κατοχής, και μέχρι το τέλος του Ιουλίου 1944. Πολύ πριν δηλαδή από τις Συμφωνίες Λιβάνου/Καζέρτας και τη Στάση των Δεκεμβριανών.

Οι πρώτοι Εαμοελασίτες εμφανιστηκαν στο οροπέδιο του Φενεού, στις αρχές του 1943 και οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν πανηγυρικά. Στις 10 Μαρτίου 1943 η ΟΠΛΑ, μετά από οδηγίες από την Αθήνα, κατέλαβε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό, και το «απελευθέρωσε» από τους μοναχούς, που τους εκτέλεσε . Από τότε άρχισε να λειτουργεί ως φυλακή και στρατόπεδο συγκέντρωσης. των «αντιφρονούντων- αντιδραστικών», από όλη τη βόρεια και κεντρική Πελοπόννησο.
Το ΚΚΕ είχε ήδη λάβει από το Φεβρουάριο του 1943, μετά τα νέα από το Στάλινγκραντ, αποφάσεις, για την «εξουδετέρωση» όλων των «επικίνδυνων εχθρών της επανάστασης», ώστε να πάρει την εξουσία «μόλις φύγουν οι Γερμανοί». Τα σχέδια αυτά που προέβλεπαν συλλήψεις και δολοφονίες των αντιφρονούντων παρουσιάστηκαν σε κομματικές συσκέψεις τον Αύγουστο του 1943 και οριστικοποιηθήκαν τον Νοέμβριο του 1943, όπως έχουν ομολογήσει οι Ιωαννίδης και Μπαρτζώτας .
Σε αυτό το πλαίσιο έφθαναν καθημερινά, στη Μονή Αγ.Γεωργίου, συνοδεία οπλοφόρων της ΟΠΛΑ ομάδες μελοθανάτων.

Οι δολοφόνοι του ΕΑΜ/ΚΚΕ, μετά από κράτηση 2-3 ημερών. οδηγούσαν τους κρατούμενους στις παρακείμενες χαράδρες , όπου τους εκτελούσαν και τους άφηναν άταφους βορά των αγριμιών. Οι εκτελέσεις γινόντουσαν στο Διάσελο της Ζαρούχλας, στη Μακριά Λάκα της Ζήρειας, στις περιοχές γύρω από τα χωριά Καλύβια και Γκούρα. Από τα κελιά του μοναστηριού, κάθε βράδυ, ξεκινούσαν ομάδες τυραννισμένων ανθρώπων, που δαρμένοι, βασανισμένοι, νηστικοί και διψασμένοι, με τα χέρια δεμένα πίσω από τις πλάτες , βάδιζαν χιλιόμετρα προς τον θάνατο.

Την άνοιξη του 1944,οι κομμουνιστές έμαθαν από βοσκούς την «τρύπα», το βάραθρο, που βρίσκεται στη θέση Κακόβουνι-Ντουρντουβάνα, 6 χιλιόμετρα από το μοναστήρι, και άρχισαν να μεταφέρουν εκεί τα θύματα για εκτέλεση. Στο βάραθρο εκτελέσθηκαν μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 600, τα πτώματα των οποίων ανασυρθήκαν.

Οι δολοφόνοι του ΚΚΕ , οδηγούσαν τα θύματα τους δύο - δύο στο βάραθρο, και χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι άλλοι που περίμεναν, τους εκτελούσαν «αθόρυβα», δηλαδή, τους έκοβαν το λάρυγγα με το μαχαίρι και τους έριχναν μέσα στην τρύπα, αφού τους έγδυναν τελείως και τα ματωμένα ρούχα, που έπαιρναν, τα πήγαιναν πίσω στο Μοναστήρι, για να τα πλύνουν οι επόμενοι μελλοθάνατοι, και μετά τα έδιναν για να τα φορέσουν , «τα διάφορα μέλη της οργανώσεως».

Στη διάρκεια της Κατοχής, οι εξαφανισμένοι και αγνοούμενοι από τη βόρεια και κεντρική Πελοπόννησο ήσαν περισσότεροι από 5000.
Από το «Ματωμένο Μοναστήρι», πέρασαν περισσότεροι από 3000 από τους οποίους εξακριβώθηκε η τύχη των 1800.

Παράλληλα με τη γενοκτονία του Φενεού, εκτεταμένες σφαγές από τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ έγιναν και στην περιοχή Στιμάγκας Κορινθίας, επί του λόφου της Ευαγγελίστριας. Κατορθώθηκε να αναγνωριστούν πάνω από 800 πτώματα που βρέθηκαν μετά την απελευθέρωση διάσπαρτα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο μνημείο της Στιμάγκας.

Ομαδικές σφαγές έγιναν το καλοκαίρι του 1944 και στο Αγιονόρι της Κορινθίας, στην χαράδρα προς την Προσύμνα, όπου εκτελέσθηκαν από τους επαγγελματίες χασάπηδες-εκδοροσφαγείς, Δημήτριο Κούρο και Κώστα Χαύτα, με εντολή Μπελογιάννη, οικογένειες ολόκληρες, ακόμη και τρίχρονα νήπια. Συνολικά δολοφονήθηκαν γύρω στους 160 Έλληνες , από το Αγιονόρι, τη Μιδέα, τις Λίμνες, το Αγγελόκαστρο, και τα γύρω χωριά.
Άλλη σφαγή έγινε στο ξεροπήγαδο της Κρίπηζας Επιδαύρου, όπου μαρτύρησαν 80 «αντιφρονούντες» από το Αραχναίο και την Αγνούντα.

Δυτικά, στην Αχαΐα, πάνω στον Ερύμανθο, λειτουργούσε άλλο «στρατόπεδο» όπου στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέσθηκαν περίπου 300.

Στη Λακωνία ,οι «αντιφρονούντες» των Μολάων, σφάχτηκαν και ρίχτηκαν από τον καπετάν Καλόγηρο, (Νίκο Λάτση) , στην «τρύπα του Ταράτσα», ένα βάραθρο με το πολύ στενό άνοιγμα και τεράστιο βάθος. Στο Γεράκι Λακωνίας, υπήρχε μεγάλο το στρατόπεδο σε μία αυλόμαντρα. Μεταξύ των δολοφονημένων εκεί ήταν και ο Αξιωματικός της Χωροφυλακής και Βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Τουρκοβασίλης, που συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1943. Άλλο στρατόπεδο λειτουργούσε στον Ταΰγετο, στην Άρνα.
Στην επαρχία Μεσσήνης ήσαν δύο στρατόπεδα: Του Χαλβάτσου στην Κάτω Μεσσήνη και. της Γαράτσας στην Άνω Μεσσήνη.

Σπύρος Χατζάρας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν έγραψες για την ακύρωση τής δημοπρασίας τού τεμένους ούτε διαφήμισες την συγκέντρωση

πάντως ευχαρίστησαν και την χρυσή αυγή στην ανακοίνωση

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι Πότε θα Πληρώσουν για τα Εγκλήματά τους οι
Αριστεροί Αναρχο-Συμμορίτες...

Όμως, δε φταίνε αυτοί!

Φταίνε οι ψευτο-Δεξιοί,
που μετά τον Εμφύλιο,
δεν τους έστειλαν πίσω
στο Σιδηρούν Παραπέτασμα να κάνουν παρέα με τα υπόλοιπα Διεθνιστικά καθάρματα!

-Είσαι Αριστερός/Κομμπουνιστής;
-Έξω από την Ελλάδα! Τράβα να βρεις τα συντρόφια σου!

Αντιθέτως, οι ψευτο-Δεξιοί άφησαν τους Αριστερούς να Διαλύουν το Έθνος μας μέσα από την Εκπαίδευση, τα Μ.Μ.Ε. κτλ.

Έτσι φτάσαμε την Ιστορία του Έθνους μας να τη Βιάζει η κάθε Ρεπούση, Δραγώνα, Τατσόπουλος κτλ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ 74 Ο ΠΟΥΣΤΟΚΑΡΑΜΑΛΕΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΕΞΙΟΥΛΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ!!!!!!!!!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ

ΑΙΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΚΑΤΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΣΦΑΞΑΝ ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΤΕΣ,ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1071 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΙΛΑΣ.....
ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕς, ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΦΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι...
Πολύ Σωστά τα λες!

Από έναν Μαλάκα Λαό που ανέχεται να τον Κλέβουν & Δολοφονούν οι Υπάνθρωποι-ΖΩΑ των Βαλκανίων, Αφρικής, Ασίας, Ν.Αμερικής κτλ.,
τί άλλο να περιμένεις;

Θυμάστε πως είχαν έρθει το 1989 οι Αλβανοί;
-Φοβισμένοι σαν τα Ποντίκια...
-Με σκυφτό κεφάλι και χαμηλωμένο βλέμμα...

Τώρα, άντε να τους μιλήσεις...

Βρήκαν το Πολυ-Πολιτισμικό Μπουρδέλο "Η Ωραία Ελλάς" και καλόμαθαν!

Δε φταίνε αυτοί...

isvoros είπε...

Οι κομουνιστες ήταν και είναι οι μεγαλήτεροι οχτροί του Ελληνικού λαού!Εχουν σφάξει και βασανίσει με λυσσαλέο τρόπο χιλιάδες Ελληνες πολίτες στο όνομα της Ανθελληνικής κομουνιστικής ιδεολογίας τους!Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί δεν τα έχει αναφέρει στην βουλή κανένας πατριώτης βουλευτής στην βουλη.Διότι υπάρχουν και πατριώτες βουλευτές μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν.Γιατί προστατεύουν τους τους διαχρονικούς φονιάδες του Ελληνικού λαού;Μήπως επειδή πίσω απ΄το ΚΚΕ βρίσκονται οι Εβραίοι;

Ανώνυμος είπε...

Ενδεικτικός πίνακας εγκλημάτων με συνεργασια των ναζιστικών δυναμεων κατοχης και των ελληνων συνεργατων τους (ταγματων ασφαλειας κα) στην Ελλάδα. 1943-1944.
Τα Τάγματα Ασφαλείας αποτέλεσαν οργανικό τμήμα των κατοχικών στρατευμάτων. Χωρίζονταν σε Ευζωνικά τάγματα και Εθελοντικά τάγματα. Γενικοί διοικητές τους ήταν οι Ανώτεροι Αρχηγοί των SS και της (γερμανικής) αστυνομίας στην Ελλάδα, Γιούργκεν Στρουπ και Βάλτερ Σιμάνα.

Απρίλιος 1943 :
Η γερμανόφιλη συμμορία (των Ελλήνων) του Μιχαήλ Παπαδόπουλου (Μιχάλαγα) σκοτώνει 7 στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ στα Ίμερα Κοζάνης. Στις δολοφονίες συμμετέχει και ο ταγματάρχης Παπαβασιλείου, μέλος της γερμανόφιλης οργάνωσης ΠΑΟ.

30 Νοέμβρη του 1943 :
Οι Ταγματασφαλίτες συνέλαβαν 283 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου και της εθνικής αντίστασης που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας και τους εκτέλεσαν.

Νοέμβριος 1943 :
Οι Γερμανοί σκοτώνουν 118 άτομα στο Μονοδέντρι Λακωνίας μετά από υπόδειξη των Ταγματασφαλιτών της περιοχής ως αντίποινα για την εξόντωση γερμανικής φάλαγγας από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Στη Σπάρτη και τη γύρω περιοχή, με βάση καταλόγους που είχαν συντάξει οι Ταγματασφαλίτες , συλλαμβάνονται 550 πατριώτες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αντάρτες της περιοχής. Οι 400 μεταφέρονται στις φυλακές της Τρίπολης. Από τους 118 εκτελεσθέντες οι 89 ήταν Σπαρτιάτες. Μέσα στα θύματα υπήρχαν και ανήλικα παιδιά και μια γυναίκα.

5 Απριλίου 1944 : Μονάδες των (γερμανικών) SS πυρπολούν το χωριό Κλεισούρα του Νομού Καστοριάς (θεωρώντας το προπύργιο των ανταρτών του ΕΛΑΣ) και σκοτώνουν 280 κατοίκους του που στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν γυναίκες και παιδιά. Τα SS και οι Βούλγαροι κομιτατζήδες υπό την αρχηγία των Γερμανών διοικητών της Καστοριάς Ράισελ και Χίλντεμπραντ και την καθοδήγηση του Βούλγαρου Κάλτσεφ, άρχισαν να φονεύουν τους κατοίκους με αυτόματα, αμφίστομους πελέκεις και ξιφολόγχες και να πυρπολούν τα σπίτια. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο διαβόητος Μιχάλαγας (Μιχαήλ Παπαδόπουλος) με την ένοπλη συμμορία του. Σπέρνουν το θάνατο χωρίς διάκριση και χωρίς κανένα έλεος. Ξεκοιλιάζανε έγκυες, λογχίζανε βρέφη αβάπτιστα και νήπια, ανήλικες κοπέλες, γέροντες κι οι γερόντισσες. Μέσα στο δίωρο διάστημα που όριζε η διαταγή, μετατρέπουν τα πάντα σε κόλαση σπέρνοντας το αίμα, τη φρίκη και το θάνατο και αφήνοντας πίσω τους 280 θύματα. Ο σφαγέας της Κλεισούρας ήταν ο συνταγματάρχης Karl Schümers (Καρλ Σύμερς), διοικητής του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΣΦΥΡΑΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ..
ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ((ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ))ΣΥΕΝΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ..http://documentahistory.blogspot.gr/2012/07/1943-1944.html
ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΕΝΕΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΜΗ ΞΥΝΕΣΤΕ ΣΤΗ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ...