22/5/16

Γργγόρης Λαμπράκης-Νικηφόρος Μανδηλαράς

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας και ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Αδερφός του ήταν ο Θεόδωρος Λαμπράκης, ιατρός και βουλευτής με την ΕΠΕΚ. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη γυναικολογία. Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και κατείχε για 23 χρόνια (ως το 1959) το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με επίδοση 7,37 μ. Στην διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε με άλλους συναθλητές του αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1950 κατέλαβε τη θέση του υφηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Aπέκτησε δυο γιους, τον Θοδωρή και τον Γρηγόρη. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ της Θεσσαλονίκης, για να μεταβεί σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Επιτροπή δια την διαθνή ύφεσιν και ειρήνην», στην οποία ήταν ομιλητής. Η κατάσταση ήταν τεταμένη. Από τις 6 το απόγευμα πολλές δεκάδες άτομα είχαν αρχίσει να συγκροτούν αντισυγκέντρωση στα πεζοδρόμια των οδών Σπανδωτή, Ερμού και Βενιζέλου, κοντά στο κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει η συγκέντρωση. Μέσα σ' αυτή την έκρυθμη κατάσταση, αφού ολοκλήρωσε όπως-όπως την ομιλία του για την ειρήνη, ο βουλευτής της Ε.Δ.Α. φώναξε από το μικρόφωνο: "Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου". Ο Λαμπράκης, αφου τον διαβεβαίωσε  ο μοίραρχος Παπατριανταφύλλου,  ότι η περιοχή είχε εκκαθαριστεί από τους συγκεντρωμένους, βγήκε από το κτήριο και μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι στο ξενοδοχείο. Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από μία μοτοσυκλέτα τρίκυκλη, που όρμησε με ξέφρενη ταχύτητα και έπεσε πάνω στην ομάδα του βουλευτή και των φίλων του, ενώ κάποιος που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με ένα λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι. Ο βουλευτής σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος. Οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, μεταφορέας, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Ένας από τους εθελεντές συνοδούς του Λαμπράκη, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, πήδηξε μέσα στην καρότσα του τρίκυκλου και άρχισε να συμπλέκεται με το άτομο που κρατούσε τον λοστό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, καταδικασμένο για βιασμό, παιδεραστία, κλοπή κ.α. Ακολούθησε άγρια πάλη. Το τρίκυκλο σταμάτησε, ο Γκοτζαμάνης κατέβηκε και με ένα αστυνομικό γκλομπ χτύπησε τον Χατζηαποστόλου, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών. Στο μεταξύ ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος.

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς ήταν ένα φτωχόπαιδο που γεννήθηκε στην Κόρωνο της Νάξου το 1928. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παράλληλα εργαζόταν. Άνοιξε δικό του γραφείο. Μαζί με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, τον Γιώργο Ασημακόπουλο, τον Σταύρο Κανελλόπουλο και άλλους ίδρυσε την Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδος. Υπερασπίστηκε πολλές φορές πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση και στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ανέλαβε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Σχεδίαζε να πολιτευτεί με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάιο του 1967 και οι οποίες τελικά δεν έγιναν.

 Λόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ως συνηγόρου υπεράσπισης και της πολιτικής του δράσης, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς πίστευε ότι κινδύνευε μετά την επιβολή του καθεστώτος της Cia. Έτσι στις 17 Μαΐου του 1967 επιβιβάστηκε κρυφά στο πλοίο VITA-R με σκοπό να διαφύγει στην Κύπρο. Πέντε ημέρες αργότερα στις 22 Μαΐου 1967 οι λιμενικοί βρήκαν το πτώμα του στην παραλία Γενναδίου της Ρόδου.

Ο δικηγόρος Απόστολος Ρόκας (νομικός σύμβουλος της πλοιοκτήτριας  του  «Rita V» είχε φέρει  τον Νικηφόρο σε επαφή με τον πλοίαρχο Πέτρο Πόταγα για να διαφύγει στην Αγγλία.
Ο Πόταγας είχε  «εκμυστηρευτεί» το μυστικό της αναχώρησης του Μανδηλαρά σε κάποιο αστυνόμο Γεωργάκη αλλά και στον εξάδερφο του Ματθαίο Πόταγα.

Ο Πέτρος Πόταγας μετά έφυγε στη Ν.Αφρική, πατρίδα της γυναίκας του, για να ξαναρχίσει τη ζωή του. Δεν τα κατάφερε. Αυτοκτόνησε με περίστροφο στο Κέηπ Τάουν σε ηλικία 38 ετών.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1) δεν αναφέρεις τα Χάιλ Χίτλερ τού Λαμπράκη και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στην Ναζιστική Ολυμπιάδα τού 36

2) δεν αναφέρεις την συνέντευξη τού "Τίγρη" στην ΕΡΤ όπου λέει ότι τον Λαμπράκη τον πνίξανε οι συνοδοί κομμουνιστές μέσα στο ασθενοφόρο

Ανώνυμος είπε...

οι κομουνιστες δολοφονησαν τον λαμπρακη και τοριξαν στους πανιβλακες δεξιους....

Ανώνυμος είπε...

Κλασσικη γαργαρα αλα Χατζαρα. Μη και μαγαρισουμε τους "ηρωες" τον παιδικων μας χρονων. Και καλα ο Λαμπρακης. Δεν σου εχει κανει εντυπωση γιατι δεν εχει αναφερει ποτε τι καταγωγης ηταν ο ανδρεας παπανδρεου; Το μονο που κοιταει ο χατζαρας ειναι μη τυχον και ξεροβηξει η Χρυση Αυγη για να την καταγγειλει.

Ανώνυμος είπε...

αλλοs ξεροβηχει μμμμμμμμμμ αλλοs κλανει πριτs πρατs προυτs αλλλοs λεει μπουρδεs ξερετε ολεs αυτεs η ισμηνη κουραδοφερη κλανει αθορυβωs λογω εισδοχηs βαρβατου ΠΕΟΥΣ εχετε ακουσει την κ.κοκκινου να κλανει θορυβωδωs;;;;προs τουτο φροντισαν ο θωμαιδηs με τον γιατρο ο πυτζαμηs μπορει να κλασει δυνατα;;;;τον βαλανε στην λεκανη με την σταχτη και εκανε πουυουουφφφφφφφφφφφφφφ ο σταθακηs βαψωμαληs κλανει με θορυβο;;;;οχι βεβαια...αλλωστε το τσιρλο μπουρδο κλανο πορδο πρωκτο με το ενα νεφρο κλανει μεσημεριατικα ο τιγρηs η στριπτητζου κλανει αλλα το φαλακρουλι που ειναι αραγε;;;;φαινεται τον εκλασε τον χοντρο ixnos.blogspot.gr/2010/02/o.html

Ανώνυμος είπε...

Η ανοδοs και η πτωση του ΛΑΟΣ:Μια...
theodotus.blogspot.gr/2012/08/h-n.html
Eκδοσειs Γεωργιαδη:Το βιβλιο του δοκτοροs Δημοσθενη Αλεξιου:Γ.Καρατζαφερηs Η Αδαμαστη Θεληση''θεατρο Ακαδημοs 2004!
Αρον το κερατο σου Χερι-Χερι και περιπατει!avragioz.blogspot.gr/2010/03/blog-post_2134.html
O Kαρατζαφερηs τραγουδαει ο Γιωργοs χρημα δεν κοιτα MITSI SHOW!
Mitsikostas-Mitsotakis kanei farsa ston karatzafer...
Δουλεμα Καρατζαφερη!
Η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουστηκε στην βουλη!
03/07/2015 ειπε το περιστεροκ@λοχεσμενο ξερετε η φυση δεν με προικισε με γοργεs νοηματικεs διαδρομεs!!!εχει το γνωθι ευατον....χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
07/07/2015 Ομωs ενω εχει παρει ενα ΟΧΙ τωρα με δικη του πρωτοβουλια συγκαλει τουs πολιτικουs αρχηγουs οπου παιρνει μια συμφωνια στο ΝΑΙ...ΟΧΙ τουβγαλε η καλπη 6 στουs 4 λιγο περισσοτερο απο το 6 ΟΧΙ και παιρνει το ΝΑΙ....σουρλου μπουρδου τσουρλου μπουρδου κλανο σιρλο τσιρλο κλανο μπουρδου τσιρλα πρεs κλανει χεs ταρατατζουμ μπουρδουμ κλανοτζουμ γκαγκατζουμ αλον σαφα λα πετε πεπε λα πιπιλασιον