1/5/17

1η Μαΐου 1948 η δολοφονία του Χρήστου Λαδά

Το ΚΚΕ αποφάσισε την εκτέλεση του υπουργού της Δικαιοσύνης Χρήστου Λαδά την οποία έφερε εις πέρας η ΟΠΛΑ την 1η Μαΐου 1948.
Είχαν προηγηθεί η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του βουνού στις 3 Δεκεμβρίου 1947 ο αναγκαστικός Νόμος 509 της 27ης Δεκεμβρίου 1947 και η απόφαση να τεθούν εκτός νόμου το Κ.Κ.Ε., το Ε.Α.Μ., και η «Εθνική Αλληλεγγύη» στις 8 Ιανουαρίου 1948.
Ο Λαδάς από τον Ιούνιο του 1947 είχε αρχίσει να υπογράφει τις αποφάσεις για την εκτέλεση εκείνων που είχαν καταδικαστεί εις θάνατον από τα κακουργιοδικεία, «...δια τα διαπραχθέντα εγκλήματα της περιόδου της Κατοχής και του Δεκεμβρίου του 1944», αλλά παρέμεναν για δύο χρόνια στις φυλακές δίχως να εκτελεστούν. Έως το Μάρτιο του 1948 υπέγραψε 77 εκτελέσεις, και άλλες 150 μέσα στον Απρίλιο.
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος ανακοίνωσε ότι, «...Όλοι οι σύντροφοι της Αθήνας πρέπει να κινηθούνε δραστήρια και να δώσουν ένα γερό μάθημα στον εχθρό του λαού Χρήστο Λαδά που η ελεύθερη κυβέρνηση και το ΚΚΕ τον κατεδίκασε σε θάνατο και τον επικήρυξε μαζί με άλλους αρχιχαφιέδες...».
Τη δολοφονία του Λαδά ανέλαβε η ομάδα της ΟΠΛΑ του Δημήτριου Κωνσταντινέα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Λεωνίδας». Εκτελεστής ήταν ο Ευστράτιος Μουτσογιάννης, μέλος της Ο.Π.Λ.Α., ο οποίος της 1η Μαίου 1948, που ήταν Μεγάλο Σάββατο, γνωρίζοντας ότι ο υπουργός είχε πάει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, για την πρώτη Ανάσταση, τον περίμενε ντυμένος Σμηνίτης.
Τη στιγμή που μπήκε στο υπουργικό αυτοκίνητό ο Ευστράτιος Μουτσογιάννης , σπάζοντας το πίσω κρύσταλλο της μαύρης Μπιούικ, έριξε μέσα μια χειροβομβίδα κι άρχισε να απομακρύνεται τρέχοντας. Ο Λαδάς τραυματίστηκε σοβαρά στην νεφρική χώρα, στα πόδια, το δεξί χέρι και το κεφάλι, και εξέπνευσε μετά από μερικές ώρες στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Ο δολοφόνος δέχτηκε τα πυρά ενός από τους σωματοφύλακες του Λαδά και τραυματίστηκε στο πόδι και την πλάτη, ενώ χρησιμοποίησε μια ακόμη χειροβομβίδα που δεν έσκασε και στη συνέχεια μια τρίτη, η οποία σκότωσε τον χωροφύλακα Αθανάσιο Πινακούλια.
Ο Μουτσογιάννης συνελήφθη, λίγο πιο κάτω από το σημείο της δολοφονίας, μεταφέρθηκε στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών και μετά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Ο Μουτσογιάννης , μετά από ένα εικοσιτετράωρο αποφάσισε να συνεργαστεί και να αποκαλύψει τους συνεργάτες του που συνελήφθησαν ενώ διέφυγε τη σύλληψη μονάχα ο αρχηγός τους Δημήτριος Κωνσταντινέας.
Στις 4 Μαΐου 1948, την τρίτη ημέρα μετά την Ανάσταση, εκτελέστηκαν 24 καταδικασμένοι από Κακουργιοδικεία, από τις φυλακές Αβέρωφ, και 130 στην επαρχία. (Σε Αίγινα, Χαλκίδα, Σπάρτη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη).

Ο Μουτσογιάννης δικάστηκε από Έκτακτο Στρατοδικείο στις 17 Ιουνίου 1948, μαζί με οκτώ ακόμη συλληφθέντες για τη δολοφονία και στις 21 Ιουνίου εκδόθηκε απόφαση σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι οκτώ κατηγορούμενοι μεταξύ τους και ο Μουτσογιάννης.
Οι έξι, δηλαδή οι Βασ. Ζάννος, Ορ. Μακρίδης, Εμμ. Σαρανταρίδης, Κ. Χατζηκίδης, Κ. Πολατίδης και Χαρ. Ψωμιάδης, εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 25 Ιουνίου, ενώ η ποινή του Μουτσογιάννη και του Διονυσίου Καμπανίδη, που θεωρήθηκε ο κύριος συνεργός του, μετατράπηκε σε ισόβια, καθώς σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Νικόλαο Αρχιμανδρίτη «...και οι δύο προέβησαν εις ομολογίας και κατά τη διάρκεια της δίκης εξέφρασαν την ειλικρινή μεταμέλειά τους για το έγκλημα, κατέκριναν την αντεθνική και εγκληματική πολιτική του ΚΚΕ και γενικώς έδωσαν σαφή δείγματα ότι έπαυσαν να πιστεύουν εις τα κομμουνιστικά κηρύγματα».
Ο Μουτσογιάννης κρατήθηκε σε συνθήκες απομονώσεως στην Κέρκυρα, την Αίγινα και στις φυλακές Αβέρωφ, όπου ασπάστηκε τη διδασκαλία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αποφυλακίστηκε το 1964 και για τα επόμενα έντεκα χρόνια εργάστηκε ως θυρωρός στα καταστήματα «Αδερφοί Λαμπρόπουλοι».

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου θύμισε την δολοφονία του Καποδίστρια, η εκκλησία....Λες από πίσω να ήταν οιίδιοι ;

Ανώνυμος είπε...

Με τόσες εκτελέσεις που υπέγραφε ο Λαδάς, δεν είναι περίεργο που τον σκότωσαν οι κομμουνιστές... Το περίεργο είναι ότι δεν είχε φρουρά να τον φυλάει...

Ανώνυμος είπε...

Το Κομμουνι και ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ βγηκε απο την φυλακη ενω ειχε καταδικαστει σε ισοβια.
Ο παρασημοφορημενος στα πεδια των μαχων Στρατηγος Νικος Ντερτιλης, ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΛΟΥΣΤΡΟΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα είναι σε φόρμα ο Βλαδίμηρος, έπαιξε και χόκεϊ επί πάγου:

http://en.kremlin.ru/events/president/news/54414

Εσύ παίζεις κάνα μπασκετάκι;

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα ξέχασες να αναφέρεις ότι ο Λαδάς ήταν διακεκριμένος τέκτονας της Στοάς Φοίνιξ Θεσσαλονίκης:

http://www.grandlodge.gr/ladas-xristos-w-60183.html

Ο δε δρόμος που έγινε η δολοφονία πήρε το όνομά του. Είναι γνωστή η τάση των μασόνων να δίνουν ονόματα τεθνεόντων συναδέλφων τους σε δρόμους... Οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας π.χ. έχουν ονόματα μασόνων...

Ανώνυμος είπε...

@ Τρί Μαΐ 02, 08:33:00 π.μ.
Των τεθνεοντων; η των δολοφονημενων απ' τα κουμμουνια;

Ανώνυμος είπε...

2 Μαΐου 1944.
Ἐκτέλεσις 18 Ἀθῴων Ἑλλήνων στὸ Βαλτεσινῖκο Ἀρκαδίας

Τὰ χαράματα τῆς Πρωτομαγιᾶς τοῦ 1944, ἀπόσπασμα τοῦ ΕΛΑΣ Ἀρκαδίας μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν ἀπότακτο, λόγῳ λιποταξίας στὸν Ἑλληνο-Ἰταλικὸ πόλεμο, λοχαγὸ Χρῆστο Στασινόπουλο, συνέλαβε στὰ σπίτια τους στὸ κεφαλοχῶρι τῆς Γορτυνίας Βαλτεσινῖκο 25 ἀθῴους πολίτες. Δύο ἐξ αὐτῶν, τὸν Νῖκο Παυλόπουλο, βαρειὰ τραυματισμένον στὸν πόλεμο τοῦ 1912, στὸν ὁποῖον εἶχε προστρέξη ἐθελοντὴς ἀπὸ τὶς ΗΠΑ ποὺ εὑρίσκετο, καὶ ἕναν ἀκόμη, τοὺς ἐξετέλεσαν μὲ σφαῖρες ὅπλου ἐντὸς τοῦ χωρίου.

Τοὺς ὑπολοίπους τοὺς μετέφεραν δεμένους σὲ Στρατόπεδο Κρατουμένων τοῦ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στὸ χωριὸ Ἀμυγδάλια (Γλαντζινιᾶ). Ἀπὸ ἐκεῖ, τὴν ἑπομένη ἐπέλεξαν 16 – μεταξὺ αὐτῶν ἦταν ἕνας φαρμακοποιός, ἕνας ἔφεδρος λοχαγός, ἕνας δάσκαλος, ἕνας μηχανικὸς καί εὐυπόληπτοι κτηνοτρόφοι καὶ γεωργοί- τοὺς ὁποίους ὁδήγησαν στὸν Λάδωνα, ὅπου τοὺς ἔσφαξαν κοντὰ σὲ ἕναν γκρεμὸ καὶ τοὺς πέταξαν κάτω, ἐνῶ μερικοὶ ἐξ αὐτῶν ἦσαν ἀκόμη ἐν ζωῇ καὶ ἰκέτευαν μετὰ γιὰ βοήθεια!

Τὸ ὁμαδικὸ αὐτὸ ἔγκλημα, μαζὺ μὲ ἐκεῖνο 11 διακεκριμένων πολιτῶν τῆς Δημητσάνας στὶς 13 Μαΐου 1944, ξεκίνησε τὴν μεγάλη σειρὰ τῶν ὁμαδικῶν ἐκτελέσεων τοῦ Μαΐου – Αὐγούστου 1944 στὴν Πελοπόννησο ἀπὸ τὸ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ ΟΠΛΑ/ΚΚΕ, ποὺ πέρασε στὴν Ἱστορία ὡς ἡ Κόκκινη Τρομοκρατία τῆς Κατοχῆς. Ἡ κατηγορία πού ἐβάρυνε τούς 29 αὐτοὺς Ἕλληνες; Δὲν συμμετεῖχαν ἐνεργὰ στην Ἀντίσταση τοῦ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ.

(Ὁ Χρῆστος Στασινόπουλος το ΚΑΘΑΡΜΑ και ΠΡΟΔΟΤΗΣ συνάμα, ἐδικάσθη τὸ 1945 ὡς ἠθικὸς ὑπεύθυνος, μαζὺ μὲ μερικοὺς ἀπὸ τοὺς φυσικοὺς δολοφόνους ποὺ συνελήφθησαν. Τιμωρήθηκε μὲ λίγα (5) μόνον χρόνια φυλακίσεως.)

Ανώνυμος είπε...

Η Αθήνα είναι γεμάτη από δρόμους με ονόματα μασόνων. Όλοι αυτοί δολοφονήθηκαν από τα κομμούνια; Για ρίξε μια ματιά στη λίστα:

http://www.grandlodge.gr/diakekrimenoi-ellines-tektones-w-68014.html

Ανώνυμος είπε...

Το μονο σωστο που πηγε να κανει ο λαδας ηταν η προσπαθεια αφαιρεσης ιθαγενειας με καποιο νομο. Αν το ειχε καταφερει και ειχαν αποχωρησει απο την ελλαδα οι μπολσεβικοι ινστρουχτορες δεν θα μπορουσαν να συμμετεχουν στο κομμουνιστικο τοξο που κυβερναει μεσα απο την δημοκρατια απο την εποχη του 1950. Πολλα μπουμπουκια μαζεμενα και με πολλα εγκληματικα ενστικτα στην πολυπαθη ελλαδα.

Ανώνυμος είπε...

Και το ιδιο δυστυχως κομμουνιστικο τοξο που εχει μαζι του τους φιλελεφτ την αλλη οψη των συριζαιων , ειναι οι ποταμιστας δηθεν πολεμιοι τους και οι νου δουληδες δαπιτες

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...