3/3/18

Σήμερα το έθνος τιμά τη μνήμη του ήρωος Γρηγόρη Αυξεντίου

        Γρηγόρη Ζείς Εσύ μας οδηγείς!

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) που υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στον Ελληνικό Στρατό κοιτάχθηκε στην ΕΟΚΑ, στις 20 Ιανουαρίου 1955 δίνοντας στον Γρίβα τον λόγο της Στρατιωτικής του Τιμής , σαν έλληνας αξιωματικός.
Από τον Δεκέμβριο του 1955 διετέλεσε τομεάρχης Πιτσιλιάς, μέχρι τις 3 Μαρτίου του 1957 που έπεσε μαχόμενος.

Μετά τη σύλληψη από τους Άγγλους του βοσκού του Μοναστηριού του Μαχαιρά Πέτρου Φιλίππου, ο Αυξεντίου μαζί τους αντάρτες συναγωνιστές του Αντώνη Παπαδόπουλο, Φειδία Συμεωνίδη, Αυγουστή Ευσταθίου, Ανδρέα Στυλιανού και Μηνά Μηνά, εγκατέλειψαν το Μοναστήρι και κατέφυγαν στο κρησφύγετο στην πλαγιά του βουνού. Εκεί τους περικύκλωσαν οι Άγγλοι το απόγευμα της 2ας Μαρτίου και τους κάλεσαν να παραδοθούν .
Ο Αυξεντίου αν και τραυματισμένος από θραύσμα χειροβομβίδας, αρνήθηκε να παραδοθεί στους Άγγλους και αφού έστειλε έξω τους συμπολεμιστές του, Ανδρέα Στυλιανού, Αυγουστή Ευσταθίου, Αντώνη Παπαδόπουλος και Φειδία Συμεωνίδη, συνέχισε να αμύνεται.
Ο Αυγουστής Ευσταθίου με υπόδειξη των Άγγλων επέστρεψε στη σπηλιά μετά τη ρίψη χειροβομβίδας από τους Αγγλους, για να εξακριβώσει αν ο Αυξεντίου ήταν ζωντανός και έμεινε μαζί του.
Ο Αυξεντίου σκαφτόταν να διαφύγουν μέσα στο σκοτάδι, όμως οι Άγγλοι μετά από 12 ώρες άκαρπης πολιορκίας και έχοντας σημαντικές απώλειες, έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο, από ελικόπτερο και στη συνέχεια, το πυρπόλησαν στις 2 το πρωί της 3ης Μαρτίου 1957.
Ο Αυξεντίου, κάηκε ενώ ο Αυγουστής διασώθηκε με βαριά εγκαύματα.
Το καμένο σώμα του Γρηγόρη θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στα « φυλακισμένα μνήματα».

Περισσότερα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου εδώ http://el.metapedia.org/wiki/Γρηγόριος_Αυξεντίου

1 σχόλιο:

ERNESTO TSIPRAS είπε...

Σήμερα το έθνος τιμά την Εθνική τoυ εορτή

3 Μαρτίου


Με επίσημες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, η Βουλγαρία γιορτάζει, σήμερα, την Εθνική εορτή της 3ης Μαρτίου - της Ημέρας της Απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία, ως αποτέλεσμα του Ρώσο-τουρκικού πολέμου του 1877-1878.

Σήμερα, ολοκληρώνονται 140 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, με την οποία η Βουλγαρία παίρνει και πάλι, τη θέση της στο χάρτη της Ευρώπης.

Για τον φετινό εορτασμό ήρθε στη Βουλγαρία, μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτου, ρωσική εκκλησιαστική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.

Σήμερα, οι δύο Πατριάρχες θα πρωτοστατήσουν σε ευχαριστήρια λειτουργία στην πόλη Σίπκα, και στην ομώνυμη κορυφή, κοντά στην πόλη θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών, όλων των εθνικοτήτων, για την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

Το βράδυ, όπως κάθε χρόνο την 3η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί Προσκλητήριο Νεκρών στη Σόφια.


http://bnr.bg/el/post/100940527