11/7/18

Η «Κάθαρση» και οι αλλαγές στα Βαλκάνια

Απαντώ σε ένα αναγνώστη που με ρώτησε για την διδακτική ιστορία της «καθάρσεως» του 1989: «πολύ ενδιαφέροντα όλα ιδίως για εμάς τους νεότερους αλλά με το μακεδονικό πως συνδέεται»;

 Η παροιμία διδάσκει ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν στο «Τραπέζι» από την εποχή που τα τίναξε ο Τίτο. Επομένως ο σκηνοθέτης ήταν έτοιμος.

 Η ανατροπή του Κομμουνισμού στην Αλβανία άνοιγε το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Και το έκλεισαν με τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά. 

Το ίδιο δίδυμο εγγυήθηκε την ανεξαρτησία του Γκλιγκόροφ. 

Όλο το ζήτημα ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το «εμπάργκο» του Αντρέ το 1993 το 1992 θα τους είχε τσακίσει.

 Τότε,  το 1992, ταξίδεψα στα Σκόπια με ένα φίλο μου που πήγαινε φρούτα στη λαχαναγορά τους για ένα «μυστικό ραντεβού». Στο σπίτι του Σκοπιανού λαχανέμπορα συνάντησα ένα ταξίαρχο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που μου ζήτησε να μεταφέρω στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι αξιωματικοί ήσαν έτοιμοι να ανατρέψουν τον Γκλιγκόροφ και την Ένωση Μακεδόνων Κομμουνιστών, για να παραμείνουν στην Γιουγκοσλαβία και ζητούσαν να τους εγγυηθεί η Αθήνα ότι δεν θα τους επέβαλε εμπάργκο, όπως θα ζητούσε η Ευρώπη. 

Το μήνυμα το μετέφερα. Και όπως γνωρίζετε πραξικόπημα δεν έγινε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δὲν ὑπάρχει προφανῶς λόγῳ ἀνωθεν ἐντολῶν ἡ πολιτικὴ βούληση γιὰ ἐνεργοποίηση μίας ἐθνικὰ ἀνεξάρτητης πολιτικῆς ποὺ νὰ προβλέπει τὶς μέλλουσες ἐξελίξεις, πόσῳ μᾶλλον νὰ τὶς καθορίζει. Περίσσεια σὲ ρουφιάνους καὶ προδότες. Σίγουρα ὄχι μὲ τὸ ἀζημίωτο. Οἱ ἐθνικὲς ἦττες κάπως πρέπει νὰ ἐξομαλύνονται μὲ γερὲς καταθέσεις, ἐξασφαλισμένο μέλλον γιὰ τὰ μπάσταρδά τους καὶ προστασία γιὰ τοὺς ἴδιους ὅσο εἶναι χρήσιμοι.
Μία χώρα ὑπὸ κατοχή. Δὲν ὑπάρχει ἐλπίδα καμμιά.
Ἐνίοτε εὔχομαι νὰ γίνει ἕνα παγκόσμιο μπούμ, ἀλλὰ τὸ πιθανώτερο εἶναι νὰ τὴν πληρώσουμε πάλι. Ἀλλὰ ὰπὸ τὴν ἄλλη ἡ κίνηση κινεῖ τὴν ἱστοράι, ἡ δράση, ὄχι ἡ ἁδράνεια καὶ ἡ πλήρης ὑποταγή. Ἀλλὰ ἡ δράση θέλει ὄραμα, στόχευση, πρόγραμμα, σκοπὸ καὶ ἡγέτες, πρᾶγμα ἀνύπαρκτο.
Ὁ Θεὸς νὰ δώσει...

ΠΑΟΚ ΣΕΠΟΛΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Το σκανδαλο grathia coscotα στηθηκε για να προετοιμασει το ελλαδικο
πολιτικο συστ.για τον πολεμο και τη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας,ετσι η
ολη υποθεση βρεθηκε στα χερια των Μητσο-Σαμαρ &σια ΑΕ(οπως το 2011)
Η πασοκικη νικη του 93 μεταμορφωσε τα πατριοτικα πρασινα αλογα
σε εκσυχρονιστικα-φιλοΝατοικα προετοιμαζοντας το δευτερο γυρο του
πολεμου ωστε το κομμα να λειτουργει σαν αμορτισερ.....
Το μαιμου μακεδοκρατιδιο στηνοτανε παραλληλα αργα και μεθοδικα,
το 91 με το πακετο Pineiro θα αναγνωριζοταν επισημα απο τους Μιτς-Σαμαρ
ομως οι αντιδρασεις ηταν απροβλεπτες,το μεταπολιτευτικο συστημα κινδυνευσε σοβαρα ,το σιμιτικο συστημα ανελαβε τα υπολοιπα....
κ