25/2/19

25 Φεβρουαρίου 1826. Έπεσε το Βασιλάδι

Το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 1826, σαράντα εχθρικά πλοιάρια, με 30 στρατιώτες το καθένα, ξεκίνησαν από τις Αλυκές, ταυτόχρονα με 20 λέμβους που είχαν κατεβάσει οι φρεγάτες του μουσουλμανικού στόλου, και κινήθηκαν προς το προπύργιο για την άμυνα του Μεσολογγίου, το Βασιλάδι. Επιχείρησαν διαδοχικές επιθέσεις, που αποκρούστηκαν την Φρουρά. Τα 14 κανόνια. που είχαν 20 πυροβολητές με αρχηγό τον Αναστάση Παπαλουκά και τους 80 στρατιώτες του Σπύρου Πεταλούδη, υπευθύνου για την άμυνα της βραχονησίδας.

 Δυστυχώς, κατά την μάχη , η απροσεξία του δεκάχρονου γιου του Παπαλουκά, που βρισκόταν στην πυριτιδαποθήκη του οχυρού και μοίραζε φυσέκια στους αγωνιστές, προκάλεσε μια έκρηξη, η οποία σκότωσε ακαριαία εννέα αμυνόμενους και κατέστρεψε όλα τα πυρομαχικά. Μετά από αυτό το γεγονός, η εξέλιξη της μάχης ήταν προδιαγεγραμμένη. 

«Αφού κοντεύανε να σωθούν και τα φυσέκια που κάθε παλικάρι είχε απάνου του, άφησαν το νησάκι και περάσανε φανερά, και βγήκανε στό νησί τής Τουρλίδας, κι από κει περπατώντας μέσα στο νερό γλυτώσανε στο Μεσολόγγι, οι τριάντα από τους 100». Μεταξύ των νεκρών υπερασπιστών του Βασιλαδίου ήταν ο Σπύρος Πεταλούδης, ο Αναστάσης Παπαλουκάς, ο Σπύρος Ραζής, ο Ασημάκης Ζορμπάς και ο Ιταλός φιλέλληνας Γιακουμότσι.». 

Στις 25 Φεβρουαρίου 1948 συμμορία Νοφικών—Κομμουνιστών υπό τον Καπετάν Γαλάνην προσέβαλε το Φλάμπούρο Φλωρίνης. Στις 25 Φεβρουαρίου 1949 150μελής συμμορία προσέβαλε τον Αχινό Νιγρίτης. 

Όλα τα γεγογνότα της 25ης Φεβρουαρίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2019/02/1204.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ