28/2/19

Ηχήστε, οι σάλπιγγες.....Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!

Η κηδεία του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου 1943 , με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων που έψαλαν τον εθνικό Ύμνο, μετατράπηκε σε μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο .

Ηχήστε, οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα...
Βογγήστε, τύμπανα πολέμου...
Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!
Ενα βουνό με δάφνες αν υψώσουμε ως το Πήλιο και ως Την Οσσα, κι αν το πυργώσουμε ως τον έβδομο ουρανό,
ποιον κλει,
τι κι αν το πει η δικιά μου γλώσσα;
Μα Εσύ, Λαέ,
που τη φτωχή Σου τη μιλιά,
Ηρωας, την πήρε και την ύψωσε ως τ' αστέρια,
μεράσου τώρα τη θεϊκή φεγγοβολιά της τέλειας Δόξας του, ανασήκωστον στα χέρια, γιγάντιο φλάμπουρο,
κι απάνω κι από μας που τον υμνούμε,
με καρδιά αναμμένη, πες μ' ένα μόνο ανασασμόν:
«ο Παλαμάς!»,
ν' αντιβογγήσει τ' όνομά του η Οικουμένη.

Άγγελος Σικελιανός

Το Χρονικό του Συμμοριτοπόλεμου 



1947. Δύναμη  της Υποδιευθύνσεως  Χωροφυλακής Δομοκού εκ 41 άνδρών  αναχωρήσασα εκ Λαμίας διά Δομοκόν  διά τριών αυτοκινήτων μεταφέρουσα τρόφιμα και συνοδεύουσα χρηματαποστολή  έπεσεν σε ενέδρα  συμμοριτών στη θέση Ραχμάν Άγα στο 19ο χιλιόμετρο της οδού. Εφονεύθησαν οκτώ άνδρες. Απώλειες συμμοριτών  είκοσι. Περί ώραν 21,30 πολυμελής  συμμορία Κ]Σ υπό τον Καραμπέραν  κατά της κωμοπόλεως Εράτυρας  Κοζάνης αλλά αποκρούστηκαν  από τη δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής και του  Μεταβατικού αποσπάσματος. Επίσης,  «Το Περιστατικό της 28η Φλεβάρη» στην Ταϊβάν. Οι υποκινούμενες "λαϊκές" διαμαρτυρίες εναντίον της Δημοκρατίας της Κίνας τελείωσαν με τη σύλληψη και τη μαζική εκτέλεση αριστερών διανοούμενων, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν.

1948. Λόχος Γκούρας Κορινθίας συνεπλάκη επί 5ωρον μετά 200μελούς συμμορίας Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκαν δύο Χωροφύλακες. Απώλειες συμμοριτών ανεξακρίβωτες. Περί ώραν 11,00. τμήμα Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά πολυμελούς συμμορίας επί 6ωρον εις ορεινή περιοχή Σάμης Κεφαλληνίας. Απώλειες συμμοριτών 3 νεκροί. Απώλειες ημετέρων ο επικεφαλής του Τμήματος Υπομοίραρχος Κουρέας, 2 Χωροφύλακες και εις επιστρατευμένος ιδιώτης. 


1949.Υπό αποσπασμάτων Χωροφυλακής Αργολίδος κατόπιν ενόπλου συμπλοκής μετά πολυμελούς συμμορίας εφονεύθηκαν 6 συμμορίτες, και συνελήφθησαν δυο αιχμάλωτοι, έξ ων μία συμμορίτισσα. Παρεδόθησαν 3.


Όλα τα γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου θα τα βρείτε εδώ
https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2019/02/28.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τας συγκεντρωθείσας μέχρι τούδε πληροφορίας υπό των αστυνομικών αρχών Πειραιώς οι εκτελεσθέντες υπό των Ελασιτών εθνικόφρονες πολίται του Πειραιώς μόνον εις την περιφέρειαν της Ν. Κοκκινιάς, ανέρχονται εις Χιλίους, τα περισσότερα δε πτώματα των εκτελεσθέντων ερρίφθησαν εις το υπ΄ αριθ. 52 ξηροπήγαδο του Κουτσικαρίου.
Μεταξύ των εκτελεσθέντων περιλαμβάνονται ο αστυνόμος Ν. Κούρτης, ο αστυνόμος Α. Μιχαλίτσης, ο ράπτης Κωσταντινίδης, ο σιδηροδρομικός Σάββας και άλλοι.
Εκτός του αστυνομικού Διευθυντού Ν. Παπαδημητρίου και των αστυνόμων Μπότση και Γαβρισέα, συνελήφθη ως αναμιχθείς εις το κίνημα και ο αστυνόμος Παϊζης. Επίσης συνελήφθησαν και τίνες υπαστυνόμοι και αρκετοί αστυφύλακες συνεργασθέντες με τους στασιαστάς.
Ο Τσαπόγας και ο Ανδρουλιδάκης οίτινες ήσαν αρχηγοί εις την αστυνομικήν φάλαγγα των Κουκουέδων εξηφανίσθησαν και όπως φαίνεται ηκουλούθησαν τους ενόπλους επαναστάτας εκτός των Αθηνών

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ?
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....