6/1/21

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1945 Σεβερνοματσεντόνιγια

 

Μόλις είχε αποσυρθεί το ΚΚΕ από τον Πειραιά και την Αθήνα, στα Σκόπια οι Κομμουνιστές «αντιφασίστες» του Τίτο, άρχισαν την εξόντωση των «φασιστών» και των Βουλγάρων.

Οι εκτελέσεις έγιναν με βάση τις λίστες που είχαν ετοιμάσει ο Λάζαρ Κολισέφσκι και ο παρτιζάνος στρατηγός Μιχαήλο Αποστόλσκι υπό την διεύθυνση του Τέμπο. (Σβέτομιρ Βουκουμάνοβιτς).

Πρώτα εκτέλεσαν στο παλιό τουρκικό φρούριο των Σκοπίων περί τους 90 αξιωματικούς που αιχμαλώτισαν και φυλάκισαν 900 βαρδαρίτες στρατιώτες.

Μετά, εκτέλεσαν 63 ,στα Σκόπια στο Βέλες 54, που τους έθαψαν γύρω από την εκκλησία του Σωτήρος, στο Κουμάνοβο 48, στο Μοναστήρι 36 στο Στιπ 77 , στον Περλεπέ εκτέλεσαν 35, κοντά στο χωριό Βλαντιμίροβο. Στο χωριό Μπρόφσκο εκτελέστηκαν μαζικά 330 βούλγαροι «αντιδραστικοί».

Συνολικά στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Χριστουγέννων του 1945, όταν ξεκίνησε η σφαγή των αντιδραστικών από τους Τιτοικούς εκτελέστηκαν 1200.

Ενώ γινόντουσαν οι εκτελέσεις , άρχισε στα Σκόπια το δεύτερο Συνέδριο της «Αντιφασιστικής νεολαίας της Μακεδονίας» (NOMSM) στην οποία συμμετείχαν 1.000 αντιπρόσωποι και από τη Μακεδονική νεολαία του Αιγαίου και την Μακεδονία του Πιρίν. Υπήρχαν αντιπροσωπείες της Σοβιετικής Νεολαίας , της Βουλγαρικής, της Ελληνικής, της Αλβανικής, της Σερβικής, της Κροατικής, της Σλοβενικής και του Μαυροβουνίου, καθώς και εκπρόσωποι της αγγλικής αποστολής. Εκεί θα έπρεπε να απευθύνει  "χαιρετισμό" ο Κόκκινος Αλιέκσι Τσιπρόφσκι,.

Στις επόμενες εβδομάδες στην Σεβερνοματσεντόνιγια εκτελεστήκαν πάνω από 23000 Βούλγαροι, (αντιδραστικοί) των οποίων τα σώματα τα πέταξαν στην Αχρίδα και την Πρέσπα . 130.000 εκτοπίστηκαν ενώ πολλοί φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Γκόλι Ότοκ» ή στη φυλακή «Ιντριζόβο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: