3/1/21

Η 3η Ιανουαρίου στην Ιστορία

 898. O Κάρολος Γ΄ ο απλός, μετά το θάνατο του  Όντο  των Παρισίων, ανέβηκε στο θρόνο της Δυτικής Φραγκιάς.

1117.Ο Σεισμός της τρίτης Ιανουαρίου στην Βόρεια Ιταλία με περίπου 30 000 θύματα.

1383. Ο στρατός του Καρόλου κατέστειλε την  επανάσταση των φτωχών στο Παρίσι.

1431 .Ο Δούκας της Βουργουνδίας Φίλιππος πούλησε  για 10.000 φράγκα στον επίσκοπο της Μπωβέ  Πιέρ Κωσόν που ενεργούσε για λογαριασμό του Άγγλου  βασιλιά την Ιωάννα της Λωρραίνης που είχε αιχμαλωτιστεί το Μάιο από στρατιώτες του Δούκα  κοντά στην Κομπιένη.  

1521. Ο Πάπας Λέων Ι΄ εξέδωσε παπική βούλα  και αφόρισε τον Μάρτιν Λούθερ.


1542. Στη Μόσχα, ο επίτροπος του ανήλικου Τσάρου Ιβάν, Ιβάν Σούϊσκι συνελαβε τον συνεπίτροπο και αντίπαλο του βογιάρο  Ιβάν Μπιέλσκι.

1795. Η Ρωσία και η Αυστρία συμφώνησαν σε ένα νέο διαμελισμό της Πολωνίας.

1799.Στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε η ρωσο-τουρκική συμφωνία, εναντίον της Γαλλίας.

1815. Στη Βιέννη η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συνομολόγησαν μυστική συμμαχία κατά της Πρωσίας και της Ρωσίας.


1825. Κυκλοφόρησε στο Μεσολόγγι το πρώτο φύλλο της εφημερίδος «Ελληνικά Χρονικά» από τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγιερ.

1850. Άρχισαν τα Παρκερικά .Ο αγγλικός στόλος, για να επιβάλει πληρωμή την αποζημίωσης του εβραίου τοκογλύφου Δαβίδ Πατσίφικο, κατάπλευσε στον Πειραιά.

1887.Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 10.000 άτομα.

1896 . Ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο του Τρανσβάαλ Πωλ Κρούγκερ μετα την απόκρουση της επίθεσης των Άγγλων. (Jameson Raid).

1902 .Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Στογιάν Ντάνεφ.

1905. Στην Αγία Πετρούπολη άρχισε η απεργία των 12000  εργατών της Μεταλλουργίας  «Πουτίλοφ» που οργάνωσε το ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα .Στην Αθήνα , στο Ζάππειο έγινε  η πρώτη κλήρωση του Λαχείου του Στόλου


1907. Άνοιξε επίσημα το βουλγαρικό Εθνικό Θέατρο στη Σόφια.

1911.
Πέθανε  ο «Άγιος των Ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρος Μοσχοβάκης,  που έγινε γνωστός, με το φιλολογικό ψευδώνυμο  Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.Μεγας  σεισμός κατέστρεψε  το Τουρκεστάν.

1914. Οι πρεσβευτές των Δυνάμεων της Τριπλής Συμμαχίας επέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση «Νότα»  σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Η Αντάντ δεχόταν την προσάρτηση τους στην  Ελλάδα, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1919. Στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, ο Εμίρης Φαϊζάλ υπέγραψε συμφωνία με το σιωνιστή ηγέτη Χαίμ Βάιζμαν  για την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόσκληση του γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσώ να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

1921. Η 19η Τακτική Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατομμυρίου λέβων για βοήθεια των προσφύγων από το Αιγαίο και τη Θράκη.

1924.Ο Βρετανός αρχαιοκάπηλος Χάουαρντ Κάρτερ βρηκε τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου.

1925. Ο Μπενίτο Μουσολίνι σε ομιλία του στην Ιταλική βουλή ανέλαβε την «πλήρη ηθική, πολιτική και ιστορική ευθύνη» για το τι είχε συμβεί στην Ιταλία αλλά αρνήθηκε ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Σοσιαλιστή Τζιάκομο Ματεότι.
Ο  Μπενίτο Μουσολίνι πήρε τον τίτλο «Ντούτσε», και ανακοίνωσε ότι θα κυβερνούσε ως δικτάτορας την Ιταλία , έθεσε εκτός νόμου τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ενώ το φασιστικό κόμμα παρέμεινε το μόνο νόμιμο  κόμμα στην Ιταλία.

1926. Ο συμπραξικοπηματίας με τον Θεόδωρο Πάγκαλο ναύαρχος Χατζηκυριάκος, κατόπιν διαφωνίας παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.
Ο Θεόδωρος  Πάγκαλος πραγματοποίησε θριαμβευτική επίσκεψή  στις εγκαταστάσεις στρατωνισμού των «Δημοκρατικών Ταγμάτων», στην Αγία Παρασκευή . Μετά τις ασκήσεις οι αξιωματικοί τού παρέθεσαν γεύμα και ο Συνταγματάρχης Βουτσινάς του «σύστησε» «να προχωρήσει για τη σωτηρία της χώρας». και Πάγκαλος απάντησε ότι στο εξής θα στηρίζεται εις την εμπιστοσύνη του Στρατού.

1930. Άρχισε η λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, με διοικητή τον Κωνσταντίνο Γόντικα. 


1932. Στην Μπανανία της Ονδούρας επεβλήθη  στρατιωτικός νόμος  για να σταματήσει η απεργία των  εργατών στις μπανανοφυτείες.

1934 . Οι  σοβιετικοί έκαναν δοκιμή συστήματος ραντάρ για εντοπισμό αεροσκάφους.

1942. Οι  Ναζιστικές αρχές εξέδωσαν διατάγματα για την ίδρυση στη Νορβηγία  23 στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας  για 4.500 Γιουγκοσλάβους.


1945. Προς ικανοποίηση των όρων του ΕΑΜ, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζοντας «κυβέρνηση κατευνασμού» στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός από τους κομμουνιστές. Ο Πλαστήρας ανέλαβε και υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά Ναυτικών, Αεροπορίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο σοσιαλιστής Ιωάννης Σοφιανόπουλος ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Τύπου και Διαφωτίσεως Ο Νικόλαος Κολυβάς υπουργός Δικαιοσύνης και προσωρινά Κοινωνικής Προνοίας και Υγιεινής.Ο Περικλής Ράλλης υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Παιδείας. Ο Γεώργιος Σιδέρης υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Εφοδιασμού και Εργασίας.Ο Ιωάννης Γκλαβάνης υπουργός Γεωργίας και προσωρινά Εθνικής Οικονομίας. Ο Λουκάς Σακελλαρόπουλος υπουργός Δημοσίων Έργων και προσωρινά Μεταφορών και Ταχυδρομείων Τηλεγράφων και Τηλεφώνων Ο Μιχαήλ Μαυρογορδάτος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, 
ο Γεώργιος Β. Μελάς υφυπουργός Εξωτερικών,ο Λεωνίδας Σπαής υπηρεσιακός υφυπουργός Στρατιωτικών, ο Θεόδωρος Κουντουριώτης υπηρεσιακός υφυπουργός Ναυτικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Παναγιώτης Βήλος υπηρεσιακός υφυπουργός Αεροπορίας.

1946. Ο Άγγλος εθνικοσοσιαλιστής  Ουίλιαμ Τζόϊς, απαγχονίστηκε στο Λονδίνο, αφού καταδικάστηκε για εθνική προδοσία, ως φερέφωνο της ναζιστικής προπαγάνδας κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.


1948. Στη συνεχιζόμενη μάχη της  Κόνιτσας η Γ΄ μοίρα καταδρομέων (ΛΟΚ) με  νυχτερινή διείσδυση επιτέθηκε  και κατέλαβε  τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου, το ύψωμα Λυκόμορο  γέρνοντας οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Εθνικού Στρατού . Το ύψωμα ήταν το κλειδί του περάσματος μεταξύ Μπουραζανίου και Κόνιτσας και έθεσε σε κίνδυνο όλη την διάταξη των Κομμουνιστών .Ο Βαφειάδης εξαπέλυσε ισχυρότατες επιθέσεις για την ανακατάληψη του, που όλες απέτυχαν. Στην περιοχή που κατείχαν οι ΛΟΚατζήδες  αναπτύχτηκε  και το 582 Τάγμα Πεζικού προερχόμενο από την κατεύθυνση της γέφυρας Ρομπόκη.

1953. Ο Μαρκεζίνης ανακοίνωσε τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Αθηνών.

1954. Στην Ιταλία, άρχισαν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ΡΑΙ.

1959 . Στην Κούβα, και η τελευταία στρατιωτική μονάδα, που παρέμεινε πιστή στο προηγούμενο καθεστώς συνθηκολόγησε με τον Φιντέλ.

1961.Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα.

1962. Ο Πάπας αφόρισε τον Φιντέλ Κάστρο. Εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0-6), μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ισπανός πρίγκιπας Χουάν Κάρλος.

1966. Στην  Αβάνα ιδρύθηκε η Οργάνωση Αλληλεγγύης των Λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής .

1977 .Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων για το Ηνωμένο Βασίλειο για να στηρίξει τη λίρα.

1980. Ο ογδοντάχρονος ισόβιος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο αναχώρησε από το Βελιγράδι για τη Λιουμπλιάνα όπου εισήχθη στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο τομέα.

1982 . Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου απέλυσε τον υφυπουργό Εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα, ενώ εκείνος βρισκόταν καθ όδόν προς την Αθήνα από τις Βρυξέλλες, επειδή δεν ακολούθησε τις κυβερνητικές οδηγίες.

1990.Μετά από έντεκα ημέρες παραμονής στην πρεσβεία του Βατικανού,
ο πρώην ηγέτης του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα παραδόθηκε στους Αμερικανούς.


1993 . Ο Τζορτζ Μπους και ο Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψαν στη Μόσχα τη δεύτερη Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων, την λεγόμενη START2.


1997. Στη Βουλγαρία, η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων ζήτησε από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

2019. Ιστορική προσσελήνωση κινεζικού  διαστημόπλοιου  στην αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...