5/1/21

5 Ιανουαρίου 1945. Το ΚΚΕ μετά από 33 ημέρες αίματος αποσύρθηκε από την Αθήνα και τον Πειραιά

Μετά από 33 συνεχείς ημέρες μαχών, το ΚΚΕ, αποφάσισε την εφαρμογή της συμφωνίας μες τους Άγγλους της 14ης Δεκεμβρίου για αποχώρηση από την Αθήνα. 
Η Κ. Ε. του ΕΛΑΣ έδωσε το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου Διαταγή Συμπτύξεως κατά τη διάρκεια της νυκτός της 4ης προς 5η Ιανουαρίου, προς Μάνδρα – Κάζα – Χασιά – Δεκελεία, Μπογιάτι και ανάπτυξη προφυλακών στο Δαφνί, τα Αν. Λιόσια, το Μενίδι, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, την Πεντέλη. 
 Την υποχώρηση του ΕΛΑΣ ακολούθησαν τα μέλη των οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ .Την κάλυψη της υποχώρησης του ΕΛΑΣ ανέλαβε το 54ο Σύνταγμα Βόλου, Έως το μεσημέρι, η απαγκίστρωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα είχε ολοκληρωθεί στη γραμμή Μετόχι-Άη Γιώργης-Βαρυμπόμπη-Λιόπεσι-Τατόι. 
Το επιτελείο του ΕΛΑΣ αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια στις 4:15 το πρωί και ο Σταθμός Διοίκησης εγκαταστάθηκε στη Δεκέλεια. 
 Οι αναγνωρίσεις των κυβερνητικών και των Άγγλων, το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου έφθασαν σε Κηφισσιά – Ερυθραία από όπου δεν προχώρησαν βορειότερα. Επίσης στο Μενίδι, τα Άνω Λιόσια το Δαφνί τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...