15/10/23

46 Ολόκληρες ημέρες μετά την ηττα στον Γράμμα στις 15 Οκτωβρίου 1949 το ΚΚΕ κατόπιν Σοβιετικής συμβουλής έθεσε και επίσήμως το οπλο "παρά πόδα"



Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα», που βρισκόταν  στο Βουκουρέστι, μετέδωσε την ανακοίνωση της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης ότι ο Δημοκρατικός Στρατός τερμάτιζε  τις επιχειρήσεις χωρίς να καταθέσει και τα όπλα.H Κίνηση αυτή βρισκόταν σε άμεση σχέση με τις συνομιλίες για την Βαλκανική στο πλαίσιο του ΟΗΕ.


Στην ανακοίνωση τονιζόταν:
 «Ο ΔΣΕ δεν κατέθεσε τα όπλα, μονάχα τα έθεσε παρά πόδα. Υποχώρησε μπροστά στην τεράστια υλική υπεροχή που συγκέντρωσαν οι ξένοι καταχτητές ενισχυμένοι απ' την τιτοϊκή αποστασία και προδοσία που τον χτύπησε πισώπλατα. Μα ο ΔΣΕ δεν λύγισε και δεν συντρίφτηκε. Παραμένει ισχυρός με ακέραιες τις δυνάμεις του. Σταμάτησε την αιματοχυσία για να σώσει την Ελλάδα από την ολοκληρωτική εκμηδένιση και τα συμφέροντα του τόπου τα έβαλε πάνω απ' όλα. Οι δυνάμεις μας στο Βίτσι και το Γράμμο σταμάτησαν τον πόλεμο για να διευκολύνουν την ειρήνευση στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση. Σημαίνει απόλυτη προσήλωση στο συμφέρον της πατρίδας, που δε θέλαμε να δούμε ολοκληρωτικά κατεστραμμένη».

 Το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου 

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΕΛΒΑΣΑΝ


ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ 
ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...