9/11/23

9η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 9η Νοεμβρίου είναι η 313η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν  52 ημέρες ως το τέλος του έτους.

694. Στη Δέκατη Έβδομη Σύνοδο του Τολέδο, ο Βησιγότθος βασιλιάς της Ισπανίας Έγκικα αποφάσισε περιοριστικά μέτρα κατά των Εβραίων που βοηθούσαν τους Μουσουλμάνους. 

959. Πέθανε δηλητηριασμένος  στην Κωνσταντινούπολη  σε ηλικία 54 ετών ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος. Δράστης η νύφη του Θεοφανώ  που έκανε τον άνδρα της Ρωμανό Β',αυτοκράτορα στα 20.

1046.Μέγας σεισμός στην κοιλάδα του Αντίτζε του Τιρόλο, που προκάλεσε την τεράστια κατολίσθηση  που αναφέρεται στο δωδέκατο Άσμα της Θείας  κωμωδίας του Ντάντε Αλιγκέρι.

1282.Ο Πάπας Μαρτίνος Δ' αφόρισε το βασιλιά της Αραγονίας Πέτρο Γ'.

1313 Ο Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας νίκησε τον εξάδελφό του Φρειδερίκο Α΄ της Αυστρίας στη μάχη του Γκάμελσντορφ και εθεσε υπό την εξουσία του τους Δούκες της Κάτω Αυστρίας


1330.
 Άρχισε η καταστροφική για τους Ούγγρους τετραήμερη μάχη της Ποσάντα, (σε μια ορεινή κλεισούρα 30 χλμ βόρεια του Σίμπιου), στην οποία οι Βαλάχοι υπό τον Βασάραμπ αποτίναξαν τον Ουγγρικό ζυγό. Ο βασιλιάς των Ούγγρων, Καρόλος Ροβέρτος διέφυγε μεταμφιεσμένος από το πεδίο της μάχης.


1417.Πέθανε ο βασιλιάς της Γρανάδας Γιουσούφ Γ   και τον διαδέχτηκε ο  Μωάμεθ Η.

1456. Ο Λάζλο Ουνιάδης, υιός του Ιωάννη, σκότωσε στο Βελιγράδι τον Κροάτη αντιβασιλέα της Ουγγαρίας και εχθρό των Ουνιάδη,Ούλριχ του Τσέλιε.

1492. Η Ειρήνη του Εταπλέ μεταξύ του Ερρίκου Ζ ́ της Αγγλίας και του Καρόλου Η ́ της Γαλλίας

1494.Η οικογένεια των Μεδίκων εξορίστηκε από τη Φλωρεντία.

1520. Συνεχίστηκε το Λουτρό αίματος της Στοκχόλμης. Στις 9 Νοεμβρίου, το συμβούλιο, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Trolle, καταδίκασε τους ανθενωτικούς επισκόπους Skara και Strängnäs ως αιρετικούς ,οδηγήθηκαν στη μεγάλη πλατεία και αποκεφαλίστηκαν. Το μεσημέρι, δεκατέσσερις ευγενείς, τρεις φρούραρχοι, δεκατέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι και περίπου είκοσι απλοί πολίτες της Στοκχόλμης κρεμάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν. 

1620. Ο  βασιλιάς της Βοημίας Φρειδερίκος, μετά την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη του Λευκού Όρους εγκατέλειψε την Πράγα μαζί με τους αυλικούς και τα κοσμήματα του στέμματος, ενώ οι κάτοικοι παρέδωσαν την πόλη στον Μαξιμιλιανό της Βαυαρίας.

1720. Στην Ιερουσαλήμ, οι Μουσουλμάνοι έκαψαν τη  συναγωγή του Γιουντά χε-Χάσσιντ.

1729. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Σεβίλλης. 

1794. Στο Παρίσι, οι κουκουλοφόροι Μουσκαντίνοι, , η  «Χρυσή Νεολαία», εξαπέλυσαν επιθέσεις  στους Ιακωβίνους.

1799. Την 18η Μπρυμαίρ εκδηλώθηκε το αντιπραξικόπημα του στρατού στο πραξικόπημα του Ιούνιου του 1799 που κατέληξε στην ανάληψη της εξουσίας του Διευθυντηρίου από τους Ιακωβίνους. Ο Ναπολέων που επέστρεψε στη Γαλλία από την Αίγυπτο τον Οκτώβριο , συνεννοήθηκε με τον αβά Εμανουέλ Σεγιές, που ήταν μέλος του Διευθυντηρίου, για το αντιπραξικόπημα που θα έφερνε τους δύο άντρες και τον Πιερ-Ροζέ Ντικό στην εξουσία. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η χήρα του στρατηγού Αλεξάντρ ντε Μποαρνέ, Ζοζεφίν. Το πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ έφερε την τριανδρία Βοναπάρτη, Σεγιές και Ντικό στο τιμόνι της Γαλλίας ως προσωρινούς ύπατους.

1822. Το Εκτελεστικό, καθώς πλησίαζε το τέλος της θητείας του, με έγγραφό της 9ης /21ης Νοεμβρίου 1822, προκήρυξε εκλογές στις σε όλες τις επαρχίες για την εκλογή πληρεξουσίων. 

1825. Ο Ιμπραήμ  πυρπόλησε τον Πύργο και την Γαστούνη Ηλείας.

1826.  Ο Μουσταφάμπεης από την Λιβαδειά, αιφνιδίασε το Σώμα  των  Καρατάσου , και Γάτσου στη μάχη της Αταλάντης. Μετά από σφοδρή μάχη, οι Έλληνες υποχώρησαν έχοντας χάσει 42 άντρες στο πεδίο της μάχης.[

1828. Παρά την Κακή Σκάλα (Κακοπέτρι) των Θηβών έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη  και Τούρκων. Οι Έλληνες νίκησαν και αιχμαλώτισαν τον αρχηγό των Τούρκων  Κιαφίζ μπέη.

1848. Εκτελέστηκε, παρά την κοινοβουλευτική του ασυλία, από απόσπασμα στη Βιέννη , κατά τη διάρκεια της αστικής επανάστασης του 1848, ο εβραίος αρχηγός της ριζοσπαστικής πτέρυγας των Φιλελεύθερων Ρόμπερτ Μπλουμ που ήταν βουλευτής στη Βουλή της Φρανκφούρτης.

1862. Ο «αντισημίτης» στρατηγός Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ ενώ έκανε την εκστρατεία στον Μισισιπή εξέδωσε εντολή που απαγόρευε να καταταγούν στο σώμα του Εβραίοι . Όμως αυτή του η διαταγή ανακλήθηκε γρήγορα.

1866
Αρκάδι. Το πυροβόλο που έφεραν από το Ρέθυμνο, οι Τούρκοι πολιορκητές της Μονής Αρκαδίου γκρέμισε νωρίς το απόγευμα το δυτικό τείχος της Μονής . Από ρήγμα εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι Τουρκοκρητικοί και οι Αλβανοί. Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος .Ο Κωστής Γιαμπουδάκης ή κατ' άλλους ο Εμμανουήλ Σκουλάς την ανατίναξε, σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Μεταξύ αυτών και ο Δημακόπουλος, που εκτελέστηκε λίγο αργότερα. Ο ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης είχε σκοτωθεί πριν από την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500.

1870. Η μάχη στο Κουλμιέ , ένα χωριό δυτικά της Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του γαλλο-πρωσικού πολέμου. Η Μεραρχία του Λίγηρα αντιμετώπισε τους Βαυαρούς. Το γαλλικό πυροβολικό με εύστοχες βολές έτυχε το γερμανικό στρατόπεδο, προκαλώντας πανικό και οι Βαυαροί υποχώρησαν άτακτα, ενώ το γαλλικό πεζικό τους καταδίωξε με την ξιφολόγχη. Η είδηση της νίκης στο Κουλμιέ προκάλεσε ενθουσιασμό στο πολιορκημένο Παρίσι.

1880. Καταστρεπτικός σεισμός στο Ζάγκρεμπ.

1900. Ο ρωσικός στρατός ολοκλήρωσε την κατάληψη της Μαντζουρίας.

1901. Μετά από γαλλικό τελεσίγραφο, η Υψηλή Πύλη συμφώνησε να μην παραβιάζει τα γαλλικά συμφέροντα στην Τουρκία.

1917. Πραξικόπημα των Μπολεσεβίκων. Την 27η Οκτωβρίου /9 Νοεμβρίου ο στρατηγός Κρασνόφ με τους 1000 Κοζάκους , και τους 900 δοκίμους που συγκροτούσαν το απόσπασμα του , κατέλαβε αμαχητί τη Γκάτσινα , 45 χμ. από την Αγία Πετρούπολη, και το Φρούριο της. Εκεί εντάχθηκαν στο απόσπασμα του ένας λόχος από το σύνταγμα του Ισμαήλοβο και ένα μικρό απόσπασμα ναυτών.
Η Επαναστατική Στρατιωτική Επιτροπή έθεσε σε πολεμική ετοιμότητα την Κόκκινη πολιιτοφυλακή που ενισχύθηκε με αγήματα ναυτών και δύο τα υπόλοιπα από συντάγματα πεζικού το 171 και 176 που είχαν στασιάσει και ταχθεί με το μέρος της επανάστασης. Ο Στάλιν έγινε κομισάριος για τις υποθέσεις των εθνοτικών μειονοτήτων. Στην Ιταλία μετά την καταστροφή του Καπορέτο ο  στρατηγός Αρμάντο Ντίαζ ανέλαβε ως αρχιστράτηγος  διαδεχόμενος τον Λουίτζι Καντόρνα .

1918 . Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας παραιτήθηκε και ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης Η Βασίλισσα της Ολλανδίας προσέφερε άσυλο στον Γουλιέλμο Β που έζησε στην Ολλανδία μέχρι το θάνατό του το 1941. Στο Βερολίνο ο Φίλιπ Σάιντεμαν ανακήρυξε τη Δημοκρατία από το μπαλκόνι του κτιρίου του Ράιχσταγκ. Δύο ώρες μετά ο Καρλ Λίμπκνεχτ διακήρυξε μια σοσιαλιστική δημοκρατία.

1920. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε τον ισθμό του Περεκόπ που συνδέει την Ουκρανία με την Κριμαία.

1921. Ο Μουσολίνι ανακοίνωσε την ίδρυση του Φασιστικού Κόμματος.

1922. 9η ημέρα της δίκης των Οκτώ. Η απολογία του Στράτου.

1923. Στο Μόναχο , η αστυνομία και ο στρατός συνέτριψαν το πραξικόπημα του NSDAP.

1932. Συγκρούσεις στη Γενεύη μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών στην Ελβετία. 12 νεκροί και 60 τραυματίες.

1936.Τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Μοντρέ για τα  Στενά.

1937.Αρχισε η Ιαπωνική κατοχή τη Σαγκάης.

1938Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη Γερμανία λόγω της είδησης του θανάτου του τρίτου γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι Ερνέστ φον Ρατ , τον οποίο δολοφόνησε ο Εβραίος «αγωνιστής» Έρσελ Γκρίνσπαν.

1940. 13η ημέρα του Πολέμου. Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της Ιταλικής επίθεσης στρατηγός Πράσκα με τον στρατηγό Σοντού. Άρχισε στο μέτωπο της Πίνδου η καταδίωξη των Ιταλών Αλπινιστών που υποχωρούσαν.
Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου η ίλη της εμπροσθοφυλακής της Μεραρχίας Ιππικού υπό τον ίλαρχο Μελίδη, κατάφερε να αιφνιδιάσει ιταλικό τμήμα 35 ανδρών στο χωριό Άρματα οι οποίοι παραδόθηκαν. Η ίλη συνέχισε την κίνησή της προς το χωριό Πάδες, μέσω ορεινού μονοπατιού. Η εμπροσθοφυλακή της ίλης, ένας ουλαμός με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπασπιστή Μυλωνά, έφτασε ως το χωρίο, όπου δέχτηκε πυρά από τους οχυρωμένους σε αυτό Ιταλούς. Σε λίγο έφτασε και η υπόλοιπη ίλη και ο αγώνας γενικεύτηκε.Οι Έλληνες ιππείς εφόρμησαν με ενθουσιασμό και με την ιαχή «Αέρα». Οι Ιταλοί αντιστάθηκαν μέχρι το απόγευμα. Μετά παραδόθηκαν. Περισσότεροι από 150 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ δεκάδες σκοτώθηκαν. Οι Έλληνες θρήνησαν μόνο τον δεκανέα Μαριώτη. Άλλοι 6 ιππείς τραυματίστηκαν.


1944.
Ηταν ΠέμπτηΗ παρέλαση της 3ης Ορεινής Ταξειαρχίας στην Αθήνα. Χιλιάδες τους αποθέωσαν. Κυκλοφόρησε η νεα δραχμή. 50 δις κατοχικά αγοραζαν μία νεα δραχμή. 
Στην Ιταλία. στην  επέτειο της ίδρυσης του Φασιστικού Κόμματος, απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους, η πόλη του Φορλί 

1953. Η Καμπότζη έγινε ανεξάρτητη . Η Γαλλία μεταβίβασε όλες τις εξουσίες στην κυβέρνηση της Καμπότζης και στον βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ.

1963, Στην Ιαπωνία, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο .458 ανθρακωρύχοι νεκροί .839 στα νοσοκομεία λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.1964.
 Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εγκαινίασε τα μαθητικά συσσίτια στο Κρυονέρι Κορινθίας, που προβλεπόταν να καλύψουν 600.000 μαθητές, σε 5.000 χωριά. Η αμερικανική βοήθεια για τα συσσίτια, ηταν 5,5 εκ. δολάρια. Στο πλαίσιο της βοήθειας ήρθε στην Ελλάδα, ως πρεσβευτής καλής θέλησης, ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας.1965. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ, διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το κτίριο του Ο.Η.Ε. Μπλακάουτ στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, που επηρέασε  περίπου 30.000.000 καταναλωτές.
Στην Αθήνα με απόφαση του προέδρου του Πρωτοδικείου Αθηνών παύθηκαν 18 μέλη της προσωρινής διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. που ησαν πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλη της κεντροαριστερής κίνησης Δημοκρατική Συνδικαλιστική Αλλαγή. Στη θέση τους διορίζονται οπαδοί της Ε.Ρ.Ε. και των "αποστατών". 
Ο Όρσον Γουέλς και η Ζαν Μορό ήσαν στο Πασαλιμάνι για το γύρισμα της ταινίας, «ο ναύτης του Γιβραλτάρ». 
Γενικό Μπλάκ άουτ  στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

1968 .Τέθηκε  σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα η συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών.

1970. Θάνατος του στρατηγού  Ντε Γκώλ.

1974. Ο  τρομοκράτης της ΡΑΦ Χόλγκερ Μέινς πέθανε στη φυλακή μετά από απεργία πείνας.

1979. Πυρηνικός συναγερμός από λάθος του συστήματος υπολογιστών NORAD στις ΗΠΑ, που ανέφεραν Σοβιετική πυρηνική επίθεση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε τα έργα κατασκευής του φράγματος στον ποταμό Μόρνο.


1987. Στην Ιταλία δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα που  απαγόρευσε την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της πυρηνικής ενέργειας.

1989. Γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου. Στην Αθήνα ο Μητσοτάκης, και ο Χαρίλαος Φλωράκης, συμφώνησαν για το σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως.

1991. Η Προεδρία της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας  απέστειλε  στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αίτημα για να αποσταλεί επειγόντως  ειρηνευτική δύναμη Κυανοκράνων  στην Κροατίας.


1993. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία οι Κροάτες ανατίναξαν το γεφύρι του Μόσταρ, που είχε χτιστεί το 1566, για να εμποδίσουν τη διάβαση του Νερέτβα από τους μουσουλμάνους

2003 . Κατά τη διάρκεια του  Ραμαζανιού τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, 17 νεκροί.  Ολική έκλειψη Σελήνης.

2005.Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ  στο Καζακστάν, η Ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος εκτόξευσε τον δορυφόρο «Βένους Εξπρές» με αποστολή την εξερεύνηση   της Αφροδίτης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την  Σεβερνοματσεντόνιγια ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.‎

2008‎‎ .Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και Αρμένιους κληρικούς. Το  Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατήγγειλε  απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων από την πλευρά των Αρμένιων κληρικών και ιεραρχών.


2016. Αμερικανικές προεδρικές εκλογές. O Ντόναλντ Τραμπ εκλέχτηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το 46,1% των ψήφων και την υποστήριξη  304 εκλεκτόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: