19/12/23

ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ. 19 Δεκεμβρίου 1945. Το πάρτυ των Επιφανών Κλεφτολουμπίνέ με την χρυσή Λίρα . Εκαναν ότι τους έλεγαν οι Άγγλοι και ξόφλησαν δάνεια και φόρους στο 10%

 

 

Στην Κυβέρνηση των Ντιντίδων του Σοφούλη που τη διόρισαν οι Άγγλοι στις 20 Νοεμβρίου 1945 τα στελέχη ήταν ο εφυέστατος πρωθυπουργός της «Βάρκιζας» Ιωάννης Σοφιανόπουλος, ο αθώος Λεωνίδας Τσιριγώτης, τον οποίο ο Ιταλός Ύπατος Γκίζι τον πρότεινε επανειλημμένα για πρωθυπουργό,  ο  Λενινιστής συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης που αντιστάθηκε στους Γερμανούς τρώγοντας φρέσκα ψαράκια στην Αίγινα και ο αυθεντικός αγωνιστής ως αρχηγός της οργάνωσης «Απόλλων» κατά την περίοδο της Κατοχής αλλά ανέκαθεν Κεντρώος ΕΑΜίτης που υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από τις 26 Νοεμβρίου 1945 ως τις 4 Απριλίου 1946. 

Πριν την υπουργοποίησή του ήταν ο επιφανέστερος Έλληνας πράκτορας των βρετανικών αρχών. Πελτέλη ελέγετο και η συμβολαιογράφος σύζυγος του κ. Βουλγαράκη που ευρίσκετο στην Λίστα Λαγκάρντ μαζί με την κ. Αμπουάφ σύζυγο του κ. Κεφαλογιάννη και τις Κόρες του κ. Παπακωνσταντίνου του οποίου ο Παππούς ήταν πραγωγός ρεύματος επί κατοχής.

Στην Κυβέρνηση των Ντιντίδων, ως Υπουργός Εφοδιασμού και ο Κεντρώος κ.  Γεώργιος  Καρτάλης που εμπορευόταν την δόξα και το αίμα των νεκρών του 5/42 που εσφαγίασε ο Βελουχιώτης. Η συμμετοχή  «προσώπων του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, όπως οι Σοφιανόπουλος, Καζαντζάκης, Καρτάλης και του πράκτορος Τσουδερός, προσέδωσε κύρος στη  κυβέρνηση».

Στο «Κόλπο» ,και ο γεννημένος  στο τουρκοκρατούμενο Καστελλόριζο στις 15 Μαρτίου του 1909 και αριστούχος διδάκτωρ του Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαύρος. Αντιστάθηκε ως Υφηγητής του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έως το 1942 .Ηταμ υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και μετά Υπουργός Δικαισύνης.

Από αυτούς το ΚΚΕ ζήτησε να κηρυχτούν ως νόμιμες αποφάσεις  των Ελληνικών Δικαστηρίων οι αποφάσεις των ανταρτοδικείων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ . 

Τέλος πάντων οι «Εκλεκτοί» έδιναν μάχη με την ακρίβεια και την φτώχεια για την ανοικοδόμηση. Για τη χώρας ΜΑΣ και το ΛΑΟ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1945 η Λίρα έφτασε στις 110.000 δραχμές. Και όταν λέμε Λίρα, θεωρητικά ήταν η χρυσή αλλά και οι  άνευ αξίας «στρατιωτικές χάρτινες» ήσαν το ίδιο. «Σαν χρυσές».  110.000 δραχμές έκαναν.

 

Το αποκαλυπτικό  ρεπορτάζ από την εφημερίδα του Λαού. Το Ριζοσπάστη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: