19/12/23

Πέμπη 19 Δεκεμβρίου 1940. 53η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Ανοιξαν οι Δρόμοι.


Τα πρωτοσέλιδα του Θεολόγου Νικολούδη, μιλούσαν για τα προβλήματα που ειχαν οι Ιταλοί με το πολύ Χιόνι. 
Στο δυτικό μέτωπο, κατελήφθησαν, αλλά με βαριές απώλειες, από το 6ο ΣΠ ,το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Γκιάμι (βόρεια του Πανόρμου) και το ύψωμα Τσίπι (βόρεια του Πύλιουρι) και άνοιξε ο δρόμος για την Χειμάρρα. 
Το 8ο ΣΠ του Ναυπλίου πολεμούσε στο χωριό Γκολέμι, βορειοδυτικά του Αργυροκάστρου όπου έπεσαν μαχόμενοι οι Ναυπλιώτες Χρήστος Στρατής Χρήστος Ψυχογιός Θεοφάνης Δαγρές Παρασκευάς Βαρδής και οι Αργείτες Βασίλειος, Γαμβουλάς και Αναστάσιος Μιχαλόπουλος. 
Στην Κολώνια σκοτώθηκαν οι στρατιώτες Γεώργιος Σαράντος από την Ερμιονίδα και Ευάγγελος Παϊβανάς από τη Νταλαμανάρα. 
Μάχες και ανατολικά στο μετωπο του Πόγραδετς.

Στο ΙΙΙΒ Ορεινό Χειρουργείο στους Αγίους Σαράντα πάθανε ο στρατιώτης ΤΣΙΚΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, από την Κατούνα . Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ.

 Ο Διαγγελέας στο  54ο Ανακοινωθέν  που εκδόθηκε τη νύχτα της 19ης Δεκεμβρίου μιλούσε για μάχες με εφ όπλου Λόγχη και για 600 Ιταλούς αιχμαλώτους. 
«Ο Αγών συνεχίσθη επιτυχώς. Ο εχθρός παρά την σφοδρά αντίσταση του εξετοπίσθη δια της Λόγχης  εκ των θέσεων του αφήσας εις χείρας μας  υπέρ του 600 αιχμαλώτους πολυάριθμα αυτόματα όπλα και πολλά υλικά. Η δράσις της εχθρικής αεροπορίας εστράφη κατά νοσηλευτικών εγκαταστάσεων  παρά τα καταφανή σήματα του Ερυθρού Σταυρού. 
Η ημετέρα αεροπορία έδρασε επιτυχώς». 
Ο Διαγγελέας εξέδωσε Ημερήσια Διαταγή που ζητούσε από το Στρατό να υπομείνει τον Χειμώνα.

 Ο Μεταξάς, στο ημερολόγιο του, έγραψε:

Ο Πφούστης Παύλος με την Φρειδερίκη ,επισκέφθηκαν τους ταυματίες στο Λουτράκι.

 Το Γενικό Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 19 Δεκεμβρίου 1940, στο Πολεμικό Ανακοινωθέν No. 195 για το  «ελληνικό μέτωπο», ανάφερε :  «δραστηριότητα πυροβολικού στον τομέα της 9ης Στρατιάς. Οι ναυτικές μας μονάδες βομβάρδισαν αποτελεσματικά εχθρικές θέσεις στην περιοχή Lukova. Οι εναέριοι σχηματισμοί μας βομβάρδισαν εχθρικές συγκεντρώσεις στην περιοχή του Αργυροκάστρου και σε εκείνες της Μόργκον και της Κολώνιας.».

Στη Βόρεια Αφρική, συνεχιζόταν η μάχη στην περιοχή της Μπάρντια . Στην Ανατολική Αφρική, αερομαχία των Ιταλών με βρετανικά αεροπλάνα πάνω από το Πόρτ Σουδάν.

 Στη βόρεια Ιταλία, «εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες κοντά στο Vercelli, προκαλώντας μικρές ζημιές σε τέσσερα σπίτια. στο Μιλάνο, προκαλώντας ζημιές σε ορισμένα κτίρια και έναν νεκρό και μερικούς τραυματίες, και στη Γένοβα, προκαλώντας ζημιές και χωρίς θύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: