2/1/24

Στις 13 Ιανουαρίου, στην Ταϊβάν θα γίνουν προεδρικές εκλογές .Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑΚίνας. Η Κίνα είναι προετοιμασμένη για το πιο δύσκολο σενάριο. Η σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν είναι πιο κοντά από ποτέΟι Μητσοτακένσι της Ταϊβάν είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις και η νίκη του υποψηφίου τους θα φέρει την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

 


Η Κίνα έχει πάρει τα μέτρα της. 

Οι φίλοι και συμπαθούντες την Αμερική «ξεδοντιάστηκαν». Σι Τζινπίνγκ ακολούθησε τα βήματα του «Μεγάλου Τιμονιέρη» και έκανε μαζικές εκκαθαρίσεις στην ανώτατη ηγεσία της ΛΔ της Κίνας. Εγινε κάτι σαν την Πολιτιστική Επανάσταση χωρίς τους Ερυθροφρουρούς.

 Πολλά από τα παλιά στελέχη  αποσύρθηκαν και έχουν πάρει τη θέση τους νέοι, φιλόδοξοι και προπαντός «Πιστοί». Ο Σι Τζινπίνγκ δηλαδή,  έχει τοποθετήσει  σε όλες τις σημαντικές θέσεις ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο σκληρά σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η Αλλαγή άρχισε από τις «Αγορές», όπου εκδηλώθηκε η προσπάθεια των ΗΠΑ να διακόψουν την συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα και την ουσιαστική αγνόηση των αμερικανικών κυρώσεων. 

Η ηγεσία του χρηματοπιστωτικού μπλοκ έχει  αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως. Τώρα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει νέο επικεφαλής. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έχει επίσης αλλάξει.

 Ο Υπουργός Εξωτερικών Qin Gang εγκατέλειψε τη θέση του, αφού   αποκαλύφθηκαν οι  «ανεπίσημοι δεσμοί»του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχασε επίσης τη δουλειά του ο υπουργός Άμυνας Li Shangfu αφού θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη διαρροή προς τους Αμερικανούς πληροφοριών σχετικά με τα κινεζικά πυρηνικά όπλα.

Η αλλαγή στο Υπουργείο Άμυνας, όπου τοποθετήθηκε  επικεφαλής ο ναύαρχο Dong Jun  υποδηλώνει ότι η Κίνα δίνει προβάδισμα στη θαλάσσια στρατηγική της και είναι έτοιμη να αμφισβητήσει τον συνασπισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Ταϊβάν, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Φιλιππίνων. 

Ο υπουργός Υγείας Ma Xiaowei που φορτώθηκε τον Κωρονοϊό  έχει «εξαφανιστεί» . Η ηγεσία των  Οικονομικών, Επιστημών, Πολιτισμού και Πολιτικής Διοίκησης έχει επίσης αλλάξει.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο Ναδίρ .Αυτό έγινε σαφές μετά την τελευταία συνάντηση μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Τζο Μπιντέ  στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία απέτυχε παντεντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: