7/1/24

Σεργκέϊ Λαβρόφ; Η παγκόσμια κοινότητα έχει κουραστεί από το δολάριο

 Οι ΑΘΕΑΤΟΙ, ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΑΝ ΤΟ 2024 ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ   ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ 

"BRICS" ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε  την κόπωση της παγκόσμιας κοινότητας με το δολάριο των ΗΠΑ, το οποίο έχει μετατραπεί σε εργαλείο «υπονόμευσης των νόμιμων ανταγωνιστικών θέσεων χωρών σε διαφορετικές περιοχές, καθώς και σε τρόπο παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και αλλαγής καθεστώτων» που είναι ανεπιθύμητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όλοι έχουν ήδη κουραστεί από το δολάριο, το οποίο γίνεται μέσο επιρροής» είπε ο Λαβρόφ,

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό ένα τραπεζογραμμάτιο που θα μπορούσε να γίνει το νέο νόμισμα του κόσμου.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε την παρουσίαση  ως έκτακτη είδηση τότε. «Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Νότια Αφρική επέδειξε το τραπεζογραμμάτιο «BRICS 100» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πρεσβεία των ΗΑΕ στην Πρετόρια», ανέφερε η τηλεόραση του Ιράν. 

Αρκετοί αξιωματούχοι των BRICS μίλησαν τον περασμένο Αύγουστο για τη σημασία της δημιουργίας του δικού τους νομίσματος,

Οι υποθέσεις ότι οι BRICS θα μπορούσαν να εμφανίσουν  το νόμισμά τους στην παγκόσμια αγορά το 2024 κερδίζουν δυναμική . 

Οι BRICS αναδέχθηκαν  ως ένας από τους κύριους γεωπολιτικούς παράγοντες  το 2023 λόγω της θέσης τους για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη και το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου.

Η δέσμευση των BRICS  για διαφοροποίηση από το δολάριο των ΗΠΑ στις διεθνείς συναλλαγές υποδηλώνει ότι το κοινό τους  νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των μελών.

Οι απόψεις των οικονομικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επιπτώσεις ή τις δυνατότητες του νομίσματος BRICS διίστανται.

 Τα παιδιά της Γουώλ Στρήτ δεν το φοβούνται.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία των BRICS. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στους  BRICS ανήκουν,  η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. 

O πληθυσμός των BRICS είναι 3,600 εκ  και αποτελεί το 44% του Παγκόσμιου Πληθυσμού. Ο πληθυσμός των G7, (χωρίς τους λαθρομετανάστες) είναι μόλις 752 εκ

Tο μερίδιο των BRICS  στο παγκόσμιο ΑΕΠ πριν την διεύρυνση ήταν 32,1% ενώ του  G7  29,9%. Με τις νέες χώρες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους G7. Μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύουν  πάνω από το 50%. 

Στο παγκόσμιο εμπόριο οι BRICS  πριν από την διεύρυνση έλεγχαν το 18% και τώρα είναι πάνω από 22%.

Αιτήσεις για να ενταχθούν στους  BRICS έχουν καταθέσει, η Αλγερία, το Μπαχρέιν,  το Σουδάν, η Τυνησία,  η Γκαμπόν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Ένωση των Κομορών, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και το Καζακστάν . Η Βενεζουέλα και η Βολιβία ήταν οι τελευταίες που υπέβαλαν αίτηση.

 Σύμφωνα με τον ηγέτη της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, «οι BRICS διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου και ανοίγουν μια δυναμική πορεία προς έναν πολυπολικό κόσμο».Η Τουρκία εξέφρασε επίσης την πρόθεση  να συμμετάσχει χωρίς όμως να υποβάλει αίτηση . Ορισμένες άλλες χώρες έχουν εκφράσει  ανεπίσημα την επιθυμία να γίνουν μέλη της συμμαχίας.

Η ετήσια Ολομέλεια των  BRICS θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Καζάν. Και τότε ίσως ανακοινωθεί το νόμισμα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Σατανάς της Ρώμης και η Μάχη στο Δυρράχιο που έγινε σαν Σήμερα πριμ 943 χρόνια

Σαν σήμερα , το 1081, ο Αλέξιος Κομνηνός νικήθηκε στο Δυρράχιο  από τους Νορμανδούς, του Δούκα της Απουλίας Ροβέρτου  Γυισκάρδου,  που διεκδ...