3/3/24

Η 3η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 3η Μαρτίου‎‎  στο δίσεκτο 2024 είναι η 63η ημέρα του ‎‎ Γρηγοριανού ημερολόγιου‎‎. Απομένουν  303 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

1067. Η Μάχη του ποταμού Νεμίγκα ανάμεσα στον πρίγκιπα Βσέσλαβ του Πολότσκ που είχε καταλάβει  το Νόβγκοροντ και τους τρείς Γιαροσλάβιτς. Τον Πρίγκιπα  του Κιέβου Ζιασλάβ Γιάροσλάβιτς, τον Σβιάτοσλαβ Γιάροσλάβιτς του Τσερνίγκοφκαι και τον  Βσέβολοντ Γιάροσλάβιτς του Περεσλάβ. Ηταν μια τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές  μάχες μεταξύ των Ρώσων ευγενών .Στα χρονικά κατά την περιγραφή της μάχης γίνεται η πρώτη αναφορά του Μίνσκ, (Μένσκ) το οποίο κατέλαβαν οι Γιάροσλάβιτς πριν φθάσουν στον ποταμό Ναμίγκα. Σύμφωνα με τα χρονικά τα στρατεύματα συνέκλιναν στις όχθες του ποταμού Νέμιγκα και στάθηκαν το ένα πάνω στο άλλο σε βαθύ χιόνι για 7 ημέρες. Τέλος, ο Βσεσλάβ του Πολοτόσκ εξαπέλυσε επίθεση στην πανσέληνο. Η μάχη ήταν πολύνεκρη αλλά νίκησαν οι Γιαροσλάβιτς  

1426.H Δημοκρατία της Βενετίας κήρυξε τον πόλεμο στο Μιλάνο.

1578. Με διαταγή του Μουράτ Γ', απαγχονίστηκε μπροστά στη θύρα του υπερπολυτελούς μεγάρου του στην Αγχίαλο , ο Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός, ο οποίος ήταν τότε  ο ισχυρότερος ορθόδοξος και Έλλην, οικονομικός παράγοντας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, λόγω του ότι είχε τα μονοπώλιο του αλατιού. Το ετήσιο εισόδημα του υπολογιζόταν σε 60.000 δουκάτα. Ο Καντακουζηνός ήταν φίλος του Σέρβου Βεζίρη Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς και η εκτέλεση του προανήγγειλε τη δολοφονία του Σοκόλοβιτς ένα χρόνο μετά. Ο Καντακουζηνός, εκτελέστηκε, επειδή «συνωμοτούσε με τον Ιβάν τον Τρομερό» για την ανατροπή του Μουράτ. 


1799.
Στις 20 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου έληξε η ρωσο-οθωμανική πολιορκία της Κέρκυρας με την υπογραφή πάνω στην ναυαρχίδα του Ουσακόφ, «Άγιος Παύλος», της παράδοσης της γαλλικής φρουράς.

1804.Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α εξέδωσε ουκάζιο με το οποίο απαγόρευε την πώληση αγροτών,  επέτρεπε  στους δουλοπάρικους να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση του γαιοκτήμονα και περιόριζε  τις τιμωρίες .
1808. Ο γαλλικός στρατός υπό τον Μυρά κατέλαβε την Μαδρίτη. 

1813. Ο αντιβασιλέας της Σουηδίας Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ, υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με την Αγγλία.

1827.Μάχη στο Κερατσίνι. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης απέκρουσε  επίθεση των Τούρκων του του Κιουταχή

1855 . Ο Αλέξανδρος Β ́ διαδέχτηκε τον πα΄τερα του Νικόλαο ως αυτοκράτορας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1857. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξαν τον πόλεμο στην Κίνα, με πρόσχημα τη δολοφονία γάλλων ιεραποστόλων.

1861.Ο τσάρος Αλέξανδρος Β ́ στις19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου  υπέγραψε το Μανιφέστο  που καταργούσε τη δουλοπαροικία στη Ρωσία.

1864. Ο Ρώσος Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Β ' εξέδωσε Ουκάζιο για την αγροτική μεταρρύθμιση στην Πολωνία.
1878. Στις 19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου υπογράφηκε στον Άγιο Στέφανο μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής η Συνθήκη που τερμάτιζε τον 11o Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο. Οι επιχειρήσεις είχαν διακοπεί με την ανακωχή της Αδριανούπολης . (30 Ιανουαρίου 1878). Η συνθήκη υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους των Αυτοκρατόρων. Εκ μέρους του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη Νικολάι Ιγνάτιεφ και από τον Αλεξάντερ Νελίντοφ. Εκ μέρους και του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Σαφβέτ Πασάς και ο Πρέσβη στη Γερμανία Σαντουλάχ Μπέης. 

1886. Υπογράφηκε η δεύτερη συνθήκη του Βουκουρεστίου, για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ της Σερβίας και της Βουλγαρίας, που είχε ξεσπάσει με αφορμή «το ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας», και έληξε με ήττα των Σέρβων. 

1905. Ο Τσάρος Νικόλαος Β της Ρωσίας υποσχέθηκε να συγκαλέσει μια συμβουλευτική Δούμα.

1912 .Ιταλοτουρκικός πόλεμος: Οι ιταλικές δυνάμεις απέκρουσαν  τουρκική επίθεση στο Μπου Μασφαλέστερο

1913. Τμήματα του Ελληνικού Στρατού απελευθέρωσαν  τους Αγίους Σαράντα
1918. Οι μπολσεβίκοι υπέγραψαν στο Μπρεστ – Λιτόφσκ τη συνθήκη Ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις. (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία), Οι Μπολσεβίκοι παρεδοσαν στις Κεντρικές Δυνάμεις την Καρελία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και εκκένωσαν από τα ρωσικά στρατεύματα τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και τα νησιά Ώλαντ, αναγνώρισαν την Ουκρανία, παρέδωσαν την Υπερκαυκασία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και δεσμεύτηκαν να διακόψουν κάθε μπολσεβικική προπαγάνδα εντός των εδαφών των Κεντρικών Δυνάμεων.

1919. Στο Βερολίνο άρχισε η εκκαθάριση από το στρατό της συνοικίας Λίχτενμπεργκ, τελευταίου προπύργιου των Σπαρτακιστών. Έγιναν περισσότερες από 1.200 εκτελέσεις.

1924 . Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατάργησε το Οθωμανικό Χαλιφάτο και εξόρισε τον τελευταίο χαλίφη, Αμπντούλ Μετζίτ Β΄ .Η Γερμανία υπόγραψε Συνθήκη Φιλίας με την Τουρκία. Στη Βουλγαρία, με απόφαση της κυβέρνησης συνελήφθησαν περίπου 500 ακτιβιστές της ΕΜΕΟ.Το Βασίλειο της Ιταλίας προσάρτησε το Ελεύθερο Κράτος της Ριέκα.


1932
.Ο ιαπωνικός στρατός κατέλαβε τη Σαγκάη.


1933.Δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση των τελευταίων πολυκομματικών εκλογών για το Ράϊχσταγκ, συνελήφθη στη Γερμανία ο πολιτικός, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Έρνστ Τέλμαν.

1938 .Στη Σαουδική Αραβία ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

1941. Ενώ οι πρώτοι δυστυχισμένοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έπλεαν προς τον Πειραιά για να μας «βοηθήσουν» να νικήσουμε τον «Ναζισμό», στις 3 Μαρτίου 1941,( σημαδιακή μέρα γιατί ήταν Καθαρή Δευτέρα), αναχώρησε από τον Πειραιά με τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος Α'» και «Βασίλισσα Όλγα», ο ελληνικός χρυσός, και μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Η εντολή για την φόρτωση είχε δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τόσο σίγουροι ήσαν ο Βασιλιάς και ο Τσόρτσιλ ότι, «με την βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Παναγίας θα νικήσωμε» , και ότι, «η ιστορία των εθνών θα γράψει ακόμη μιαν φορά ότι η χώρα την οποίαν λαμπρύνει ο Μαραθών και η Σαλαμίς δεν υποκύπτει, δεν κάμπτεται, δεν παραδίδεται», ώστε 40 μέρες πριν την γερμανική επίθεση φρόντισαν να υπεξαιρέσουν τον ελληνικό χρυσό, και να τον παραδώσουν στα αγγλικά χέρια. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.
Το απόγευμα της 3ης Μαρτίου στην Αγγλική Πρεσβεία, συνεχίστηκε η σύσκεψη του Παπάγου με τους Άγγλους. Παρέστησαν: Αρχιστράτηγος Παπάγος,
Αρχηγός του Αυτοκρατορικού Επιτελείου Στρατηγός Ντήλ, Στρατάρχης της βρετανικής Αεροπορίας Λόνγκμορ , Στρατηγός Διοικητής των βρετανικών δυνάμεων Μέσης Ανατολής Ούέϊβελ, Στρατηγός της βρετανικής Αεροπορίας Ντ' Άλμπιάκ , Ναύαρχος του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού Τέρλ, Επιτελάρχης του Επιτελείου των βρετανικών δυνάμεων Μ. Ανατολής Στρατηγός Σμίθ . Καθήκοντα διερμηνέως εξετέλεσεν ο άγγλος Στρατηγός Χέϋγουντ.Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία.

1944. Αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη  πάνω από το Βερολίνο για πρώτη φορά στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο.


1945.
 Η Φινλανδία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία.Στη Ρουμανία δόθηκε η νεολή σχηματιμού κυβέρνησης στους Κομμουνιτές. 
Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στη Χάγη όταν η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε (κατά λάθος) μια αστική περιοχή της πόλης

1947. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Στάλιν διόρισε ως υπουργό Άμυνας τον Νικολάι Μπουλγκάνιν.

1948. Δύναμη Χωροφυλακής Παγγαίου ενεπλάκη μετά πολυμελούς συμμορίας εις θέση Πόλτσκα του όρους Συμβόλου (Παγγαίου) με αποτέλεσμα τον φόνον 7 συμμοριτών και τη σύλληψη 3. Εις χείρας των ημετέρων περιήλθε οπλισμός των συμμοριτών. Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκε ελαφρώς εις Χωροφύλαξ

1949. Ο Στάλιν απομάκυνε τον Μόλοτοφ. Υπό αποσπάσματος Χωροφυλακής Τροπαίων ανευρέθηκαν 22 οκάδες τυπογραφικών στοιχείων των Κ]Σ. Κομμουνιστοσυμμορίτες εισελθόντες εις χωρίο Σαΐτά Κορινθίας εφόνευσαν ένα Εθνικόφρονα ιδιώτη και επυρπόλησαν μίαν οικία. Απόσπασμα Χωροφυλακής επιτεθέν κατ' αύτών εφόνευσε έναν, φέροντα βαθμό Λοχαγού με το ψευδώνυμο Καπετάν Αχτίδας και τραυμάτισε 3. Το μεταβατικό απόσπασμα Λεοντίου κατόπιν συμπλοκής εις Μαζαράκι έξώντωσε τον Κ]Σ Μονέδαν, αγνώστων λοιπών στοιχείων, διοικητή Κ]Σ Λόχου.

1952. Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε σε κομμουνιστές καθηγητές να διδάσκουν σε δημόσια σχολεία.

1958. Στο Ιράκ, ο Νούρι αλ-Σαΐντ έγινε πρωθυπουργός για  όγδοη φορά.

1960.Υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή από πολωνική εταιρία του δεύτερου εργοστασίου ζάχαρης κοντά στις Σέρρες.

1961. Ο Χασάν Β΄ έγινε βασιλιάς του Μαρόκου.

1966 . Δημοσιεύτηκε επιστολή του Μακάριου προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία ο Κύπριος πρόεδρος τον κατηγορούσε ότι «διεπραγματεύθη ασύμφορον συμβιβασμόν και τον εγκατέλειψε μετά τα γεγονότα της Μανσούρας το 1964.

1971.Έναρξη του Ινδο-Πακιστανικού Πολέμου του 1971 και επίσημη είσοδος της Ινδίας στον Απελευθερωτικό Πόλεμο του Μπαγκλαντές προς ενίσχυση του Μούκτι Μπαχίνι


1974.
To αεροσκάφος DC-10,  που εκτελούσε την πτήση 981 των τουρκικών αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο με ενδιάμεση στάση το Παρίσι κατέπεσε στο δάσος του Ερμενοβίλ  και συνετρίβη κοντά στο Παρίσι. 346  νεκροί.

1980 .Στην Κένυα , ο ηγέτης του κόμματος ZAPU Ρόμπερτ Μουγκάμπε κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Ροδεσία με σαρωτική νίκη και στη συνέχεια σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση πλειοψηφίας μαύρων.

1991. Οι κάτοικοι της Λετονίας και της Εσθονίας ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση. Το 74% του πληθυσμού της Λετονίας και το 83% στην Εσθονία.

1992. Ο Βόσνιος Πρόεδρος Αλία Ιζετμπέγκοβιτς κήρυξε την ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

1993.Στην Κύπρο, δόθηκε  χάρη στον Νικόλαο Σαμψών, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και  πρόεδρο της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή.

1995 .Τερματίστηκε η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία.

1996 .Στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους σοσιαλιστές του Φελίπε Γκονζάλες. Στη Γιουγκοσλαβία οι αρχές συνέλαβαν τον Ράντοσλαβ Κρεμένοβιτς και τον Ντράζεν Ερντέμοβιτς και τους παρεδωσαν στο δικαστήριο της Χάγης με βάση εντάλματα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

2000 .Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη καταδίκασε τον στρατηγό Τίχομιρ Μπλάσιτς που ήταν τον καιρό του  πολέμου διοικητής των κροατικών δυνάμεων στην Βοσνία, σε 45 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα που διέπραξαν οι κροατικές δυνάμεις εναντίον μουσουλμάνων στην κεντρική Βοσνία, από το 1992 έως το 1995. 

2002. Έληξε η δίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής των καταναλωτών και της αγοράς στο ευρώ.

2003.Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η Δίκη της 17Ν, με 19 κατηγορούμενους.
Το ομοσπονδιακό  Κοινοβούλιο Σερβίας-Μαυροβουνίου εξέλεξε τον Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς ως πρόεδρο του κοινοβουλίου της νεοσυσταθείσας κρατικής ένωσης.

2004 .Μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, στη Σερβία σχηματίστηκε  κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας. Η κυβέρνηση εξελέγη με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας και αποτελείτο από το DSS, το G17 Plus και τον συνασπισμό του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης και της Νέας Σερβίας.

-Η γαλλική Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την απαγόρευση της μαντήλας  στα δημόσια σχολεία.

2010. Η κυβέρνηση του Αβάπτιστου Παπανδρέου ανακοίνωσε τη περικοπή  κατά 30% των  δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επίδοματος αδείας στο Δημόσιο, και  αύξησε τον Φ.Π.Α. και τους ειδικούς  φόρους καταναλώσεως σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

2012 . Οι υποστηρικτές του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κέρδισαν το 75% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιράν, νικώντας τους φίλους του προέδρου Αχμαντινετζάντ,  εδραιώνοντας τον έλεγχο του Χαμενέι και των μουλάδων επί του Κράτους.

2014. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τη Ρωσία να «συμφωνήσει με την πρόταση της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Αποφασίστηκε επίσης ότι εάν η Ρωσία  δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, θα επανεξετάσει τις θεωρήσεις  και περαιτέρω μέτρα. Το Συμβούλιο υποστήριξε επίσης την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, στην Ουκρανία και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων και χρηματοδοτικής βοήθειας για τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας

2018.Στη Γερμανία, το Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε τον μεγάλο συνασπισμό με τη CDU/CSU της Άνγκελα Μέρκελ. 

 2020. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός ανέκτησε τον έλεγχο επί του αυτοκινητόδρομου Μ5 που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι εκδιώκοντας τους αντάρτες από το Σαρακέμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Προδότες στην Ελβετία και το "Ανακοινωθέν" για το Ουκρανικό

  Οι ξεφτιλισμένοι «Τουρκοκύπριοι»από την Νικόζια,    και ο Πράκτωρ Εφιαλτάκης, έπρεπε να ζητήσουν να περιληφθεί στο Ανακοινωθέν της Ελβετία...