11/3/24

Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι


 

7,2% των Πορτογάλων είπαν «Φτάνει πιά»! και  έδωσαν 48 έδρες στον Πορτογάλο Καρατζαφέρη

  

Η αγγλοσαξονική και η γαλλική επιρροή στην Πορτογαλία  είναι πολύ ισχυρή στη χώρα, και ο αντιρωσικός προσανατολισμός των τοπικών πολιτικών δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη. Εδώ, ακόμη και οι  δεξιοί και αριστεροί ευρωσκεπτικιστές βλέπουν την Ρωσία και τον Πούτιν ως  εχθρούς. Επομένως, η επιτυχία του «Chega» δεν αλλάζει την ευρω-ατλαντική πλειοψηφία .Οπως και οι επιτυχίες του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών στην Τσεχική Δημοκρατία, το οποίο είναι με ευρωσκεπτικιστικό αλλά φανατικά ΝΑΤΟϊκό και ρωσόφοβο.

Οι Πορτογάλοι ψήφισαν για άλλη μια φορά την Κυριακή  για το «Ευρωατλαντικό Τόξο». Πρόπερσι, το 2022, είχαν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον Σοσιαλ-ληστή Αντόνιο Κόστα που τους βγήκε απατεώνας  οπότε τώρα έδωσαν τις 79 από τις 230 έδρες στον «δεξιό» Λιουίς Μοντενέγκρο και 77 στους Σπσιάλ-ληστές.

 Τρίτος ήρθε ο Αντρέ Βεντούρα με  το Κόμμα  (Ακροδεξιό και ΝΑΤΟΪΚΌ) «Αρκετά!» (Chega) που έλαβαν το  7,2% και  έβγαλαν 48 έδρες. Ο Βεντούρα  ίδρυσε το Κόμμα το 2019 στην συνέχεια των ευρω-εκλογών, όπου συμμετείχε ως επικεφαλής του Λαϊκίστικου Συνασπισμού «Μπάστα» που έλαβε 1,5%.

Οι 48 έδρες του Βεντούρα, προκάλεσαν  τα διεθνή σχόλια ότι η Ακροδεξιά «προελαύνει» ενώ το «Ευρωατλαντικό Τόξο» έχει 156 έδρες από τις 230, και μαζί με τους Φιλελλέ έχουν 164..

Ο «ακροδεξιός» Βεντούρα υπερασπίζεται την προώθηση ενός αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος και τη μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Καταγγέλλει την κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων, την διαφθορά στην κορυφή, τον μεγάλο αριθμό των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης και τους προνομιούχους αποδέκτες κοινωνικής πρόνοιας στη βάση. 

Θέλει την πάταξη της εγκληματικότητας, και υποστηρίζει  την  Αστυνομία δυνάμεων της χώρας.

Το κόμμα υποστηρίζει τη μείωση της φορολογίας  , θεωρώντας ότι το σημερινό σύστημα είναι «βάναυσο και επιθετικό για  όσους εργάζονται και δημιουργούν πλούτο, αφαιρώντας το ήμισυ των εισοδημάτων τους».

 Επιπλέον, υπερασπίζεται τη μείωση τόσο της γραφειοκρατίας όσο και του αριθμού των γραφειοκρατών, υποστηρίζοντας ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους για την «πορτογαλική ανταγωνιστική οικονομική καθυστέρηση». Το κόμμα υποστηρίζει την ισόβια κάθειρξη και τον χημικό ευνουχισμό για τους παιδόφιλους.

Το κόμμα τοποθετείται κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού και προτείνει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και μείωση της «μαζικής και παράνομης μετανάστευσης».

Αυτοί είναι οι «Ακροδεξιοί» της Πορτογαλίας.

 Πιο κάτω , στην τέταρτη θέση, η «Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία» (IL) κατάφερε να κερδίσει 8 έδρες και να συγκεντρώσει σχεδόν το 5% των ψήφων.

 Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα  με 4,3% έβγαλε 6 έδρες και «αριστερό Μπλόκ» με 4.4% έβγαλε 5 έδρες .

 Τα αριστερά/ακροαριστερά κόμματα, το (PCP) και το Αριστερό Μπλοκ (BE), πέτυχαν ένα από τα χειρότερα αποτελέσματά τους.

 Οι Οικολόγοι καιοι Ζωόφιλοι έβγαλαν από μία έδρα.

Το πιό πιθανό μετεκλογικό σενάριο, ειναι να κάνουν έναν "μεγάλο ευρωατλαντικό Συνασπισμό" οι Κεντροδεξιούληδες και οι Κεντροαριστερούληδες. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι "δεξιοί", "αριστεροί" , "φιλελέ" , "κεντρώοι" - όλοι με τον θείο Σαμ ( Uncle Sam ) όπως και στο Ελλάντα .Γέμισε η Ευρώπη με υποτελή ανδρείκελα και πράκτορες. Οδεύουμε προς ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρωσία για το καλό των τοκογλύφων ...

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...