14/3/24

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαίτησε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει τον «εθνικό θησαυρό» της Ρουμανίας

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαίτησε από τη Ρωσία να επιστρέψει στη Ρουμανία τον «εθνικό της θησαυρό» που περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού που μεταφέρθηκαν από τις ρουμανικές αρχές στη Ρωσία για ασφάλεια το 1916-1917. 
Οι βουλευτές χαρακτήρισαν αυτή την υπόθεση «ένα μοναδικό διεθνές περιστατικό όπου τα κρατικά αποθέματα χρυσού, οι πολιτιστικές, θρησκευτικές και αρχειακές αξίες που αποτελούν μέρος της εθνικής κληρονομιάς και μεταφέρθηκαν για φύλαξη σε άλλο κράτος, και δεν επιστράφηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». 
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει πλήρως τον εθνικό θησαυρό που δεν έχει επιστραφεί στη Ρουμανία», αναφέρει το ψήφισμα. 
 Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ «να συμπεριλάβουν την επιστροφή της ρουμανικής εθνικής κληρονομιάς στη διπλωματική διμερή ατζέντα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, μόλις το περιφερειακό πλαίσιο επιτρέψει την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μερών».
 Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ρουμανικές αρχές μετέφεραν τιμαλφή στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων χρυσού (σύμφωνα με τη ρουμανική πλευρά, 91,5 τόνους καθαρού χρυσού), πολιτιστικών αγαθών και αρχείων. Μέρος των τιμαλφών επιστράφηκε στη Ρουμανία το 1935 και το 1956.
 Το 2003, η Μόσχα και το Βουκουρέστι δημιούργησαν μια κοινή επιτροπή για θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την αποσαφήνιση της κατάστασης γύρω από το ρουμανικό χρυσό. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μοναδικό έ; Για το θησαυρό της Ελλάδος που «φυλάνε» οι άγγλοι δέν έχουν να πούν τίποτα.