19/5/24

Η 19η Μαΐου στην Ιστορία

19η Μαΐου είναι η 140η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 226 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου.

530. Ο Γελίμερος με την υποστήριξη της αριστοκρατίας ανέτρεψε και συνέλαβε τον θείο του  βασιλιά των Βανδάλων  Χιλδέριχο (που ήταν Ορθόδοξος) , προκαλώντας τη βυζαντινή στρατιωτική επέμβαση στην Βόρεια Αφρική.


1051 .Ο Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας παντρεύτηκε την Άννα του Κιέβου που ήταν κόρη του ηγεμόνα των Ρως Γιάροσλαβ του Σοφού, και της Σουηδής πριγκίπισσας Ίνγκεγκερντ.
1322. Ο δεύτερος πάπας της Αβινιόν, Ιωάννης ΚΒ΄, ακύρωσε τον γάμο του Καρόλου Δ΄ της Γαλλίας , (του Ωραίου) με την Λευκή της Βουργουνδίας, την οποία ο Κάρολος είχε κατηγορήσει για μοιχεία.

1443‎‎. Στη Ζέτα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του  Στέφαν Βούκσιτς-Κόστασα  και των Ενετών, που πολιορκούσαν τα Μπαρ .
 
1499. Η Αικατερίνη της Αραγονίας που ήταν 13 ετών και ο Αρθούρος της Ουαλίας που ήταν 12 παντρεύτηκαν με πληρεξούσιους .


1521. Η Κατάληψη από τους Γάλλους της Παμπλόνα. Στη μάχη τραυματίστηκε σοβαρά ο Ιγνάτιος Λογιόλα.

1536. Η Άννα Μπολέϋν, η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η' της Αγγλίας αποκεφαλίστηκε μετά την καταδίκη της για μοιχεία, προδοσία και αιμομιξία.


1586 . Στη Ρωσία ξεκίνησε η κατασκευή ρωσικού φρουρίου στις εκβολές του ποταμού Σαμαρά. Γενέθλιο της πόλης της Σαμάρας.

1606. Αναγορεύτηκε στην Κόκκινη Πλατεία δια βοής ως Τσάρος ο βογιάρος Βασίλι Ιβάνοβιτς Σουίτσκι.

1635 . Κατά τον τριακονταετή πόλεμο η Γαλλία με απόφαση του Ρισελιέ, κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία.


1643.
 Κατά τον τριακονταετή πόλεμο, στη μάχη του Ροκρουά , υπήρξε η πρώτη ήττα των αήττητων ως τότε Ισπανών. Ο στρατός των Αψβούργων (περίπου 27.000 άνδρες) υπό την διοίκηση του Φρασίσκο ντε Μέλο μέσω των Αρδεννών μπήκε στη Φλάνδρα, και άρχισε την πολιορκία του φρουρίου του Ροκρουά.

Οι Γάλλοι με επικεφαλής τον Λουδοβίκο Β' των Βουρβόνων-Κοντέ, αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν στο ανοιχτό πεδίο και παρέταξαν 24.000. Οι δυο στρατοί είχαν περίπου τους ιδίους νεκρούς και τραυματίες, (από 5000), αλλά οι Ισπανοί που υποχώρησαν άφησαν 4000 αιχμαλώτους.

1649. Το «Μακρύ» Κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο με τον οποίο η Αγγλία έγινε Δημοκρατική Κοινοπολιτεία.


1698. Αποκαταστάθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του Τάγματος της Μάλτας.


1712. Ο Πέτρος Α της Ρωσίας μετέφερε την πρωτεύουσα του  από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.


1728. Ο Πέτρος Β΄ της Ρωσίας επέστρεψε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.


1780. Η «μαύρη ημέρα». Στη Νέα Αγγλία του Καναδά στις 13:24 (τοπική) για άγνωστο λόγο χάθηκε ο ήλιος και είχε σκοτεινιάσει. Η Σελήνη σε 150 μοίρες από τον ήλιο περιγράφηκε ως «αίμα».


1781. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ απέλυσε το Γενικό Διευθυντής των Οικονομικών Ζακ Νεκέρ έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης Απολογισμού προς τον βασιλιά, με την οποία κατηγορούσε τους υπευθύνους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.


1798. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης απέπλευσε από την Τουλόν για την Εκστρατεία στην Αίγυπτο .


1802. Ο Ναπολέων Α΄ ίδρυσε το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής.


1815. Στο συνέδριο της Βιέννης αποφασίστηκε με την υποστήριξη του Τσάρου Αλεξάνδρου η ένταξη του καντονιού της Γενεύης στην Ελβετική Συνομοσπονδία.

1817. Ίδρυση της Κρατικής Εμπορικής Τράπεζας στη Ρωσική Αυτοκρατορία.


1866.
Στο Βελιγράδι κατεδαφίστηκε  η Πύλη της Κωνσταντινούπολης που βρισκόταν στη σημερινή Πλατεία της Δημοκρατίας και χτίστηκε από τους Αυστριακούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στη βόρεια Σερβία από το 1718 έως το 1739. Η πύλη χτίστηκε από τον Ernst Gideon von Laudon, ο οποίος διάνοιξε  και την τάφρο γύρω από το ευρύτερο Βελιγράδι.

1876. Στη Βουλγαρία μετά από μάχη 9 ημερών, τα στρατεύματα των Μπάσι-μπαζούκ  καταλέλαβαν τη Μονή Ντριάνοβο, στο Γκάμπροβο.  

1894. Στη Βουλγαρία στις 19/31 Μαΐου ορκίστηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίν Στοίλοφ του Λαϊκού Κόμματος.

1906. Εγκαινιάστηκε από το Βασιλιά της Ιταλίας και τον Πρόεδρο της Ελβετίας, το μακρύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο, (μήκους19,7 χιλιόμετρων) που περνάει κάτω από τις Άλπεις και ενώνει Ιταλία με Ελβετία στο Σιμπλόν.

Η κατασκευή του τούνελ ανατέθηκε το 1890 στο Γερμανό Άλφρεντ Μπραντ.

1912. Συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα ελληνική Βουλή και με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου, εμποδίστηκε η είσοδος των Κρητικών βουλευτών από ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.


1913. Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνοσερβική συνθήκη Συμμαχίας κατά των εδαφικών βλέψεων της Βουλγαρίας.


1919. Ο Μουσταφά Κεμάλ με το πλοίο «Μπαντίρμα» έφτασε και αποβιβάστηκε με λίγους φίλους του, στη Σαμψούντα, προκειμένου να προετοιμάσει τον πόλεμο της Οθωμανικής ανεξαρτησίας και ταυτόχρονα ξεκίνησε τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Το I/38 Τάγμα Ευζώνων απελευθέρωσε το Οδεμήσιο στην Ιωνία ..Στη Γένοβα διακόπηκε η διάσκεψη των Δανειστών με τους Σοβιετικούς για την πληρωμή των ρωσικών χρεών και την αποζημίωση των ξένων επενδυτών στη Ρωσία.


1920.Η XII Μεραρχία (Ξάνθης) απελευθέρωσε το Διδυμότειχο.

1921. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει σημαντικά την ποσόστωση για την υποδοχή των μεταναστών από την Ευρώπη, κυρίως από τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο νέος νόμος μετανάστευσης έθεσε εθνικές ποσοστώσεις , περιορίζοντας τη μετανάστευση στο 3% του αριθμού των μελών της κάθε εθνότητας στην Αμερική από το 1910. Ο νόμος περιέκοψε σημαντικά την μετανάστευση Ελλήνων στην Αμερική. 

1930. Πέθανε στο σπίτι του στην οδό Ραβινέ στην Αθήνα ο Χειμαρριώτης αξιωματικός της Χωροφυλακής Σπυρίδων Σπυρομήλιος. Είχε γεννηθεί το 1864.

1934. Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Βασίλειο της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε από τη στρατιωτική οργάνωση «Ζβενό» υπό τον Ντάμιαν Βέλτσεφ ανέτρεψε την κυβέρνηση του Νικόλα Μουσάνοφ . Οι πραξικοπηματίες διόρισαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Κίμωνα Γκεοργκίεφ που εκδήλωσε αμέσως την πρόθεσή  να σχηματίσει συμμαχία με τη Γαλλία .

1935 . Η Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ απέστειλε μια μυστική επιστολή στο εσωτερικό του κόμματος με την οποία καλούσε τις οργανώσεις να προσδιορίσουν τους «εχθρούς της εργατικής τάξης» στις γραμμές του Κόμματος. Στη Γερμανία εγκαινιάστηκε μεταξύ Φραγκφούρτης και Ντάρμστατ, το πρώτο τμήμα της Reichsautobahn. Στις εκλογές στην Τσεχοσλοβακία, το Κόμμα του Κόνραντ Χένλαϊν των Σουδητών, έλαβε το 80% της ψήφου των Γερμανών και εξέλεξε 44 από τους 300 βουλευτάς του Κοινοβουλίου.1940. Στο «Δυτικό Μέτωπο» ο 73χρονος στρατηγός Μαξίμ τον Βεϋγκάν, διαδέχτηκε, ως επικεφαλής του Γαλλικού Στρατού, τον Μωρίς Γκαμελέν και αποφάσισε να δημιουργήσει τη «γραμμή Βεϋγκάν», στη βόρεια Γαλλία, για να ανακόψει τους Γερμανούς στο Σομ.
Απομάκρυνε 15 στρατηγούς και προήγαγε επτά συνταγματάρχες σε υποστρατήγους.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, δήλωσε ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός Πολ Ρεϊνό τον διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να μάχεται. Είκοσι μια αμερικανικές Πολιτείες διαμαρτυρήθηκαν παραβίαση από τη Γερμανία της ουδετερότητας και της κυριαρχίας του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.


1941.Ο σοβιετικός πράκτωρ στην Ιαπωνία  Ριχάρδος Ζόργκε προειδοποίησε τη Μόσχα ότι «Νέοι Γερμανοί αντιπρόσωποι που έφτασαν εδώ από το Βερολίνο δηλώνουν ότι ο πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου, δεδομένου ότι έχουν λάβει εντολές να επιστρέψουν στο Βερολίνο μέχρι τότε».
Με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδοκίνας ιδρύθηκε το Μέτωπο για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

1943. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

1944.Εληξε η μάχη του Μόντε Κασσίνο και οι Σύμμαχοι κατάφεραν να περάσουν από τη «γραμμή Γκούσταβ».

1945. Ο αντιβασιλεύς Δαμασκηνός μετα την Ρόδο επισκέφθηκε το Ηράκλειο όπου του ανέφεραν ότι  οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν την διοίκηση των Χανίων από τους Γερμανούς στις 23 Τρέχοντος. Ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Έντουαρντ Μπένες υπέγραψε το Αναγκαστικό διάταγμα Νο 5 σύμφωνα με το οποίο «όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που με γερμανική υπηκοότητα στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας πρέπει να τεθεί υπό κρατική διοίκηση». Στο Φλένσμπουργκ συνελήφθη ο δημοσιογράφος και στέλεχος του εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Δρ. Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ .

1948. Σοβιετική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτελέσεις των Κομμουνιστών, υποστηρίζοντας ότι εκτελούνταν για τα φρονήματα τους.

1956. Στην Κύπρο άρχισαν μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστικές αποχωρήσεις των Άγγλων  με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροπλάνων στις περιοχές Λεύκας και Τιλλυρίας 

1957.Μεγάλη Πυρκαγιά κατέστρεψε τις αποθήκες του Τελωνείου Πειραιώς ώστε να μην αποκαλυφθούν οι κλοπές και οι υπεξαιρέσεις. Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική «Καταστραφηκαν δέματα μεγάλης αξίας».

1960. Η βελγική Βουλή ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κονγκό. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το πρώτο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε εξ ημισείας στη Ζαν Μορό και στη Μελίνα Μερκούρη για το «Ποτέ την Κυριακή».


1962
 . Συνοδευόμενη στο πιάνο από τον μουσικό της τζαζ Χανκ Τζόουνς και φορώντας μόνο ένα φαινομενικά διάφανο φόρεμα καλυμμένο με 2.500 στρας ραμμένα απευθείας πάνω της, η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε το "Happy Birthday, Mr. President" σε μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώθηκε για τον εορτασμό των 45ων γενεθλίων του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

1967. Η ΕΣΣΔ υπέγραψε με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τη συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα στο Διάστημα. Η αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισε για πρώτη φορά την πρωτεύουσα του Βόρειου Βιετνάμ, Ανόι.

1968. Έγιναν οι διήμερες εκλογές στην Ιταλία.(19-20 Μαΐου).

1969. Στη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ ανέλαβε πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Στην Αργεντινή εξέγερση κατά της δικτατορίας στο Ροζάριο 

1971. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Άρης 2. Στην Ελλάδα στο Στάδιο Καραϊσκάκη η Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.
1973 .Ο Νικόλαος Μακαρέζος  αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο . 
Ο Ιερώνυμος ανακάλεσε την παραίτηση του. Στην Βόννη ο Μπρέζνιεφ και ο Βίλυ Μπράντ υπέγραψαν συμφωνία δεκαετούς συνεργασίας στο εμπόριο.

1974. Στο δεύτερο γύρο των γαλλικών Προεδρικών εκλογών  ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έλαβε το 50,81% και νίκησε το Φρανσουά Μιτεράν. Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν στον πρώτο γύρο είχε 8. 326 .774 ψήφους και στον δεύτερο 13 .396.203. Ο Μιτεράν είχε 11. 044. 373 στον πρώτο γύρο και 12 .971. 604 ή 49,19 % στον δεύτερο.  

1979. Συνάντηση, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κουρτ Βαλντχάιμ, του προέδρου της Κύπρου Σπ. Κυπριανού με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού κράτους Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία.
1986 .Νοτιοαφρικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Μποτσουάνα, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε από ξηράς και αέρος, καταδιώκοντας αντάρτες από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

1987. Ο Γεώργιος Ράλλης αποχώρησε από το κόμμα της ΝΔ.

1989. 
Κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων στο Πεκίνο, ο Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζάο Ζιγιάνγκ καθαιρέθηκε επειδή αντιτίθετο στα μέτρα έκτακτης ανάγκης και στη χρήση βίας εναντίον των  φοιτητώνΣτην Ιταλία παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντε Μίτα. Στην Αθήνα ίδρυση του «Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος» από τον Αντώνη Τρίτση.

1991.Δημοψήφισμα στην Κροατία για την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία. Το 94,2% ψήφισαν «ναι». Οι σέρβοι έκαναν μποϊκοτάζ. Αποσύρθηκαν από την Ουγγαρία και τα τελευταία σοβιετικά στρατεύματα.


1993. Δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το 56,8% είπε ΝΑΙ. Στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσισε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της περίοδου 1985-1993Συντριβή Boeing 727 κοντά στο Μεντεγίν (Κολομβία), 132 νεκροί .


1994. Επίθεση για τη υποτίμηση της Δραχμής από τις Τράπεζες Πειραιώς, Χίου, Γιούρομπανγκ. Με εισήγηση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων , και ανακήρυξε τη 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

1997. Ο Σάκης (Ρουβάς) μαζί με το τούρκο αδελφό του Μουράτ Κουτ κάνουν Συναυλία στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της συναυλίας στην Ελεύθερη Λευκωσία. Στο Μπανγκλαντές, ένας ισχυρός κυκλώνας άφησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο 
άστεγους. Τουλάχιστον 350 νεκροί 

1999. Κατά την 57η ήμερα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία χτύπησαν με 16 πύραυλους τη νοτιοανατολική περιφέρεια του του Δήμου του Μπουγιάνοβατς. Στο Κοσσυφοπέδιο χτύπησαν στο Κόσσοβο Πόλιε την Γκνιλάνε και στο Πρίζνεν. Στη Γκνιλανε σκοτώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας. Βομβάρδισαν ακόμα και το χωριό Ζαγκράτσκα Χότζα κοντά στο Πρίζρεν, που είχε αποκλειστικά Αλβανούς κατοίκους. Έριξαν και πέντε πυραύλους στην αγορά ζώων στις παρυφές του Πρίζρεν, που καταγράφηκε. Στο Βελιγράδι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις της «Jugopetrol» του Βελιγραδίου στην Αντα Τσινγκάλια .
Ο μεσολαβητής των Αμερικανών, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με μια κοινή προσέγγιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας .Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν πήγε στο Βελιγράδι.
Ο γερμανός καγκελάριος Σρέντερ είπε ότι συμφωνεί με τις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι αντίθετος με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία. Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων να σχολιάσει την δέσμευση του αλκοολικού Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ να σταλούν χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο , ο Σρέντερ είπε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε μια συζήτηση σχετικά με τη στάση της Βρετανίας», τονίζοντας ότι οι χερσαίες δυνάμεις δεν θα ήταν μια καλή λύση.
Είπε ακόμα ότι «έχει μεγάλες ελπίδες για μια πολιτική λύση» και ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αλλάξει τώρα τη στρατηγική της και να έχει ανεπιθύμητα ενέργειες.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τρέχουσα πολιτική του ΝΑΤΟ είναι να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές, σε συνδυασμό με τη διπλωματία. Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, που προορίζονται κυρίως για να συνεχίσει την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Το σχέδιο νόμου για τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης υποστηρίχθηκε από 269 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 158.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι «ανοιχτή στην ιδέα μιας εκεχειρίας,» αλλά ο Προέδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αποσυρθούν πλήρως από το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Σολάνα τόνισε ότι οι επιθέσεις της Συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστούν μέχρι «ο Μιλόσεβιτς να αλλάξει την σημερινή του θέση»

2000. Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για το εμπόριο.

2004 . Στην Ινδία μετά την παραίτηση της Σόνια Γκάντι ο  Μανμοχάν Σινγκ έγινε πρωθυπουργός


2005.Σε 44 περιοχές της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες ιδιοκτητών αυτοκινήτων κατά της απαγόρευσης εισαγωγής  δεξιοτίμονων αυτοκινήτων από την Ιαπωνία. Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) αποδέχτηκε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) ως πλήρες μέλος.

2006. Η πτήση 804 της EgyptAir που έκανε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ . Αργότερα βρέθηκε νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

2007. Στην Ρουμανία το 74.48% ψήφισε κατά της καθαίρεσης του Τραϊάν Μπασέσκου από την Προεδρία της Χώρας, αλλά η συμμετοχή ήταν κάτω από το απαιτούμενο. 

2011. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν παραιτήθηκε από επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ιαπωνική οικονομία μπήκε και επίσημα σε ύφεση.
Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών , έπειτα σχόλια που έκανε για τον Αδόλφο Χίτλερ..

2012. Συνάντηση της Ομάδας των 8 στο Καμπ Ντέιβιντ , που δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δείχνει ελπιδοφόρα σημάδια. Οι 8 υποστήριξαν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη "σεβόμενη τις υποχρεώσεις της".

2013. Στη Συρία άρχισε  η μάχη του Κουσεΐρ  

2016. Ο Παναθηναϊκός, νίκησε 83-81, τον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ. Συντριβή νότια του της Κρήτης ενός A320 της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση 804  από το Παρίσι προς το Κάϊρο. 66 νεκροί.

2017. 152 Γερμανοτσολιάδες Εαμοβούλγαροι και η Τασία είπαν ΝΑΙ στο Κιναιδοβούλιο, για το Τέταρτο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών μέχρι το 2023. ΜΥΡΙΖΑ και Ημιανεξάρτητοι ψήφισαν πανηγυρίζοντας την καταστροφή της μεσαίας Τάξης.Ο Χασάν Ροχανί επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράν από τον πρώτο γύρο.

2020.  Τα ΑΘΕΑ κομμούνια που δουλεύουν για τον Μασονόπαπά ΣΥΡΙΖώνυμο ανακοίνωσαν την σύγκλιση  της  "ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ" των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.


2022
. Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε το Συλλείτουργο «Συμφιλίωσης» της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας — Αρχιεπισκοπή Οχρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: