16/5/24

Η οικονομία των διεθνών τοκογλύφων

 


Οι τιμή του αργού πετρελαίου  συνέχισε να αυξάνεται στις σημερινές  ασιατικές αγορες εν μέσω ενδείξεων αυξημένης ζήτησης στις ΗΠΑ.Τα συμβόλαια «μελλοντικής εκπλήρωσης» του Brent από τη Βόρεια Θάλασσα, αυξήθηκαν κατά 35 σεντς ή 0,4% στα 83,10 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 40 σεντς ή 0,5% στα 79,03 δολάρια το βαρέλι. 

Τα πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με την πτώση του πληθωρισμού και τη στασιμότητα των λιανικών πωλήσεων φαίνεται να προσφέρουν ένα «παράθυρο»  στη (αντιπληθωριστική)  Κεντρική Τράπεζα  να εξετάσει  μειώσεις επιτοκίων.

 Τα αποθέματα αργού  στο Κράτος Δικαίου (ΗΠΑ) μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 457 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου, δήλωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για μείωση μονο 543.000 βαρελιών.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο του 2024 , αν και τα βασικά επιτόκια της χώρας ήταν κοντά στο μηδέν, κυμαινόμενα από 0% έως 0,1%. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας μειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 κατά 2%  σύμφωνα με προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία ενώ οι Τράπεζες ανέμεναν ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024.Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της οικονομίας της Ιαπωνίας, συρρικνώθηκε κατά 0,7%. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα υποχωρούσε κατά 0,2. 

Το αδύναμο γιεν είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση μιας οικονομίας «δύο ταχυτήτων» στην Ιαπωνία. Αφενός, η αποδυνάμωση του γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ τονώνει τις ιαπωνικές εξαγωγές και τον τουρισμό στη χώρα, αλλά αφετέρου έχει αρνητικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που υφίστανται οικονομική ζημία από τις υψηλότερες τιμές των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών. 

Το ευρώ αυξήθηκε σε υψηλό δύο μηνών στις πρωινές συναλλαγές σήμερα, Το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύτηκε στα 1,0895 δολάρια στο διατραπεζικό εμπόριο στη Φρανκφούρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όρισε χθες ως ισοτιμία αναφοράς τα  1,0832 δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: