18/9/09

Και τσουπ, πάλι Μπαρόζο

Οι τρεις Μεγάλοι αποφάσισαν: χαμαιλέοντα

του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr/


Χωρίς να είναι αγαπητός. Χωρίς να είναι χαρισματικός, κι όμως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και τελικά εκλέχτηκε για δεύτερη θητεία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Το “der Spiegel” έδωσε τίτλο « Ο Πολιτικός Χαμαιλέοντας» της ΕΕ, περιγράφοντας την δεύτερη εκλογή του για 5ετή θητεία ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι και το επακόλουθο της πρότασης των 27 της ΕΕ, μετά τα κέρδη που σημείωσαν οι συντηρητικοί στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου.
Ο διόλου δημοφιλής 53χρονος Πορτογάλος πολιτικός, για τον οποίο κυκλοφορούν διάφορα ανέκδοτα, δεν ήταν συμπαθής, ούτε στην συντηρητική Άγγελα Μέρκελ, που πολλές φορές, έχει κάνει σκωπτικά σχόλια γι’ αυτόν.

Ο επικεφαλής των 184 Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβούλιου Μάρτιν Σουλτς, είχε δηλώσει ότι η ομάδα του δεν θα στηρίξει «μια ασθενή ηγεσία ενώ απαιτείται πυγμή για να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη καθώς διανύουμε την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες». Η ψηφοφορία ήταν μυστική, αλλά τον Μπαρόζο στήριξε η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Φιελεύθερων και Ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών (στους οποίου συμπεριλαμβάνονται δύο δεκάδες Βρετανών Τόρυδων, οι οποίοι συνήθως απέχουν από ζητήματα οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης που έχει προτείνει ο Μπαρόζο).
Κι όμως ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, γιόρτασε χτες τη νίκη του λαμβάνοντας και μια ανθοδέσμη από τους συντηρητικούς συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τον επανεξέλεξαν. Είπε πως «αλληλεγγύη, ελευθερία και ισχυρότερη Ευρώπη», θα είναι οι προτεραιότητές του. Παρά τα παγωμένα χαμόγελα, και τα ίχνη της δυσφορίας και της ενόχλησης πάρα πολλών ευρωβουλευτών, γεγονός είναι ότι 219 μέλη του Ευρωκοινοβούλιου ψήφισαν εναντίον του, ενώ 117 απείχαν της ψηφοφορίας. Υπέρ ψήφισαν 382. Και έτσι προέκυψε πάλι Μπαρόζο, με απόλυτη πλειοψηφία.
(Στην ψηφοφορία για την πρώτη θητεία του - Ιούλιος 2004- ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε πάρει: 413 ψήφους υπέρ, 251 κατά και υπήρξαν 44 αποχές).

«Ο Μπαρόζο δεν είναι πειστικός ούτε για τους όρους του προγράμματός του ούτε για την πολιτική του» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, από τους συνήθεις επικριτές του.
«Από το Μπαρόζο λείπει «το κουράγιο και το όραμα», είναι η γνώμη του Γκρέιαμ Γουότσον, του επί μακρόν επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ, επικεφαλής των Πράσινων, αποκαλεί το Μπαρόζο «Χαμαιλέοντα», υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής «προσαρμόζει τον εαυτό του για να κάνει σε όλους».
Ποιος ο Μπαρόζο; Ως φοιτητής ήταν Μαοϊκός, ενώ τώρα αποκαλεί τον εαυτό του «Κεντρώο μεταρρυθμιστή». Η καριέρα του ήταν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας, που στην πραγματικότητα ήταν μια μετάλλαξη ενός Κεντροδεξιού κόμματος. Έτσι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ), όπου ανήκουν ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, πού είχαν στηρίξει την εκλογή του, πριν πέντε χρόνια. Στην επανεκλογή του έπαιξε πάλι ρόλο το τρίγωνο των μεγάλων: Των κυβερνήσεων του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου, που επιθυμούν να βρίσκεται στη θέση αυτή, ένα «αβλαβές ανθρωπάκι», που δεν θα μπερδεύεται στα πόδια τους.
Έτσι το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε την απόφαση του Τριγώνου των Μεγάλων. Στο παζάρι της επανεκλογής του συντηρητικού Μπαρόζο, έπαιξε και η συμφωνία των τριών Μεγάλων για εκλογή άλλου ενός συντηρητικού υποψήφιου για τη θέση του πρώτου μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και κεντροαριστερού στη θέση του πρώτου Υπουργού Εξωτερικών. (Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, είναι ως τώρα, ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ επί αεροπορικών βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, «Σοσιαλιστής» Σολάνα).

Οι θέσεις αυτές θα ισχύσουν φυσικά, μόνο στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί δεν απορρίψουν στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου τη συνθήκη της Λισαβώνας. Επειδή αν η απάντηση των Ιρλανδών είναι ΟΧΙ, τότε κανένας δεν έχει ιδέα πως θα προχωρήσει η Ευρώπη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O NTANY KON MΠENTIT
ουρλιαζε στο ευρωπαικο κοινοβουλιο,
για να βομβαρδισει το ΝΑΤΟ την Σερβια.

Κοιτα ποιος μιλαει.
Ο νεοταξιτης ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ των οικολογων πρασινων.

Ιδιο φυραμα με την ανθελληνικη ομαδα Τρεμοπουλου.

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...