30/4/10

Το τέλος του «ελληνικού» τραπεζικού… ονείρου

Στην εποχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αρχίζει και επίσημα από την Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του διεθνούς προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας την Κυριακή, το δυσκολότερο στοίχημα για τους ισχυρούς Έλληνες τραπεζίτες θα είναι να αποφύγουν το «ξεπούλημα» των ιδρυμάτων τους σε ισχυρότερες ξένες τράπεζες, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Τα όνειρα του παρελθόντος, για ένα πανίσχυρο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με φιλοδοξίες κυριαρχίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χάνονται και πλέον τα επόμενα χρόνια οι τραπεζίτες θα κληθούν να δώσουν μια δύσκολη μάχη οπισθοφυλακών για τη διατήρηση έστω και ελάχιστων από τα κεκτημένα...

Πακέτο στήριξης, ή πακέτο… ύφεσης-χρεοκοπίας;

Την Κυριακή ανακοινώνεται η οριστική συμφωνία τριετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με ποσό που ίσως και να φθάσει τα 150 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 και με κόστος που δεν θα ξεπερνά το 5%, δηλαδή θα είναι πολύ χαμηλότερο από κάθε εναλλακτική δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές.

Όμως, η δυνατότητα ακόμη και αυτής της συμφωνίας να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας μεσοπρόθεσμα αμφισβητείται έντονα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί σε βαθιά ύφεση, με απρόβλεπτες συνέπειες:

Μέχρι το τέλος του 2012, θα πρέπει να έχει μειωθεί, βάσει του Προγράμματος, το δημόσιο έλλειμμα από το 13,6% στο 3,6% του ΑΕΠ, ώστε από το ίδιο έτος να σταματήσει και η ανοδική δυναμική του δημοσίου χρέους και να καταστεί βιώσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια από τις αγορές.

Περισσότερα http://ta-mavra-nea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: