23/4/10

Τα έπιαναν από τις τράπεζες Moody's και Standard & Poor's.

Κατηγορίες για ανάρμοστη επιρροή τους από τις επενδυτικές τράπεζες επιρρίπτει πόρισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ στους δύο μεγαλύτερους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τη Moody's και τη Standard & Poor's.

H Επιτροπή της Γερουσίας που ερεύνησε το ρόλο των οίκων αξιολόγησης στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε το 2007-2008, έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα μια σειρά από e-mails και άλλα έγγραφα, εν όψει της ανακοίνωσης σήμερα του πλήρους πορίσματος.

'Οπως προκύπτει από το πόρισμα, οι επενδυτικοί οίκοι επηρεάζονταν στην αξιολόγηση των επενδυτικών προϊόντων που πωλούσαν οι τράπεζες, από τη σχέση που είχαν αναπτύξει μαζί τους.
Η σχέση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για τους οίκους, οι οποίοι έπαιρναν από τις τράπεζες αμοιβή για την αξιολόγηση των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο δημοκρατικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Carl Levin δήλωσε ότι "οι οίκοι αξιολόγησης επέτρεψαν στη Wall Street να επηρεάσει την ανάλυση, την ανεξαρτησία και τη φήμη αξιοπιστίας τους" και ελπίζει ότι το πόρισμα θα επηρεάσει θετικά την επικείμενη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση Ομπάμα θέτει σε νέα βάση την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η κρίση προκλήθηκε από την κατάρρευση των σύνθετων επενδυτικών προϊόντων και των ομολόγων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι αμερικανικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι η Moody's και η Standard & Poor's στη διετία 2006-2007 αξιολόγησαν περισσότερα από 10.000 τέτοια προϊόντα των επενδυτικών τραπεζών, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο προχώρησαν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης για χιλιάδες από αυτά.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/04/blog-post_4467.html#ixzz0lwo6xRzL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...