Ξεκάθαρη ήταν η γερμανίδα καγκελάριος κατά την διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης της στο μαρτυρικό νησί. Η κυρία Μέρκελ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο για το Κυπριακό όσο και τα ευρωτουρκικά. Η Άγκελα. Μέρκελ άπλωσε χέρι συνεργασίας προς τη Λευκωσία, η οποία είδε με απόλυτη ικανοποίηση την ισχυρή εταίρο της στην Ε.Ε. να στηρίζει τις προσπάθειές της στο Κυπριακό. Αλλά και να ανεβάζει τους τόνους με την Τουρκία. Στάση που δεν έχει τηρήσει, τουλάχιστον σε σχέση με την Τουρκία, ηγέτης άλλης χώρας που επισκέφθηκε την Κύπρο.
Για την Τουρκία τόνισε τις υποχρεώσεις της Άγκυρας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας την ίδια ώρα πως η χώρα της τάσσεται υπέρ της συνέχισης των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Περαιτέρω η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε με το δικό της τρόπο την κυπριακής πρωτοβουλίας διαδικασία την οποία η χώρα της θα στηρίξει λέγοντας πως «η λύση πρέπει να επέλθει από το λαό της Κύπρου» προσθέτοντας ακόμα ότι «τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν απλώς να στηρίξουν και να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο». Σ' ό,τι αφορά τη συμβολή της Γερμανίας η κ. Μέρκελ πέραν της συναισθηματικής κατανόησης και της γενικής στήριξης μεταξύ γερμανικής και κυπριακής περίπτωσης υπάρχουν πολλές διαφορές.Όσον αφορά το μπροτεινόμενο από τον Χριστόφια μοντέλο Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδιακής λύσης, η ίδια εξέφρασε την αμφιβολία της στο εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γερμανική επανένωση ως μοντέλο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη δική του αρχική δήλωση έκανε αναφορά στο γερμανικό μοντέλο ομοσπονδίας δηλώνοντας πως «μια τέτοια ομοσπονδία θα θέλαμε και για την Κύπρο, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα». Ο κ. Χριστόφιας στάθηκε στις δικές του αναφορές στη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία «η οποία είναι στήριξη αρχών».
Ειδικά ως προς την Τουρκία η κ. Μέρκελ τόνισε πως «ενόσω δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο και δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα» και υπενθύμισε πως υπάρχουν οκτώ κεφάλαια τα οποία ούτε καν μπορούν να ανοίξουν. Περαιτέρω ανέφερε πως η Γερμανία θέλει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος. Τόνισε ωστόσο ότι όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο και δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα. Επίσης, υπάρχουν οκτώ κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν καν να ανοίξουν».
• Ενοχλημένη παρουσιάστηκε κατόπιν τούτων η Άγκυρα για τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Μέρκελ ότι έχει ξεχάσει τι έλεγε στο παρελθόν και την κάλεσε να θυμηθεί τις αναφορές που έκανε πριν γίνει καγκελάριος ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου με άλυτο το Κυπριακό.
- Εμείς να επισημάνουμε για πολλοστή φορά: Το Κυπριακό σήμερα είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ. Ο Αγώνας παραμένει ΑΝΤΙ-ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ. (Τα λοιπά, άλλα λόγια ν΄ αγαπιώμαστε...)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
gpapagian@in.gr
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι Λήπερ και Σκόμπυ που έδιναν εντολές σε Δαμασκηνό, Πλαστήρα, και Σοφιανόπουλο είχαν αποφασίσει οι διαπραγματευτές κυβέρνησης και ΕΑΜ να είναι από τρεις. Στις 22 Ιανουαρίου 1945, το ΚΚΕ έκανε ντρίμπλα και ζήτησε πέντε. Οι Άγγλοι διέταξαν την κυβέρνηση να απολύσει αμέσως τους Αθώους ΕΛΑΣίτες όπως έλεγε και από τα «Καθημερινή Νέα» ο συνεργάτης της Αγγλικής Πρεσβείας Λουκής Ακρίτας
Ο Δαμασκηνός έλαβε στις 22 Ιανουαρίου από την Λειβαδιά το ακόλουθο τηλεγράφημα: Ο Σιάντος βρισκόταν στα Τρίκαλα, Στην Ομάδα των βοηθών...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
1 σχόλιο:
http://www.christianity.gr/index.php
http://www.kax.gr/aboutus.html
Δημοσίευση σχολίου