14/1/11

O Πάσχων Μανδραβέλης και διάφορα «τροπικά πουλιά»

Το άρθρο του Πάσχοντα Μανδραβέλη ««Ντιντήδες» και «εθνικοπαράφρονες»»
στην Καθημερινή ,7 Ιανουαρίου 2011, και η απαντητική επιστολή του Φαήλου Κρανιδιώτη

«Ντιντήδες» και «εθνικοπαράφρονες»
του Mανδραβελη

Οι χαρακτηρισμοί «ντιντήδες» και «βαψομαλλιάδες» είναι αξιολογικοί. Δεν είναι οι πιο κομψοί ούτε συμβάλλουν σε μια πολιτική αντιπαράθεση, με την έννοια ότι χαρακτηρίζουν ανθρώπους και δεν αντικρούουν επιχειρήματα. Αλλά είναι και πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμοι. Θα ήταν ανόητο δηλαδή κάποιο στέλεχος της Ν. Δ. να μηνύσει τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη που εκστόμισε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και φυσικά θα ήταν πολύ εγκληματικό η δικαιοσύνη να καταδικάσει τον κ. Κρανιδιώτη.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον αξιολογικό χαρακτηρισμό «εθνικοπαράφρονες» που εκστόμισε ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Βασιλάκης, τον οποίο δεν πλήρωσε μόνο ο ίδιος, αλλά και ο αείμνηστος Νικήτας Λιοναράκης που απλώς τον... άκουσε. Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης κατέθεσε αγωγή εναντίον τους για προσβολή της προσωπικότητάς του. Παρόμοιες αγωγές κατέθεσαν τα μέλη της οργάνωσης «Δίκτυο 21», του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και, διάφορα μέλη ξεχωριστά, όλοι παραπονούμενοι για προσβολή της προσωπικότητάς τους (Μεταξύ των θιγέντων ήταν και ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος τελικώς παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει). Η ελληνική δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος την εισέπραξε από την ΕΡΤ και από τον Νικήτα Λιοναράκη. Ο τελευταίος ευτύχησε να δικαιωθεί (μαζί με τον κ. Βασιλάκη) λίγο πριν από τον θάνατό του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ελληνικό Δημόσιο καταδικάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα της αποζημίωσης που εισέπραξε ο κ. Κρανιδιώτης, δηλαδή τελικά πλήρωσε τον λογαριασμό ο Ελληνας φορολογούμενος.

Η οργάνωση «Δίκτυο 21», η οποία δυστυχώς σήμερα γίνεται ο ιδεολογικός αρμός της νέας Νέας Δημοκρατίας, έκανε βροχή αγωγών. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του «Ιού» «οι 3 δικηγόροι της οργάνωσης (Αλ. Λυκουρέζος, Φ. Κρανιδιώτης και Διον. Καραχάλιος) διεκπεραιώνουν αλλεπάλληλες (και με παρόμοιο περιεχόμενο) αγωγές μελών του Δικτύου συνολικής οικονομικής απαίτησης άνω των 3,5 δισ. δρχ.» (Ελευθεροτυπία 9.1.2000).
Το πρόβλημα με την ακροδεξιά είναι ίδιο με εκείνο της άκρας αριστεράς: τα πολλά μέτρα και σταθμά. Βεβαίως και ο κ. Κρανιδιώτης μπορεί να θεωρεί ότι υπάρχουν «ντιντήδες» στην πολιτική ζωή του τόπου και να το δημοσιεύει. Αλλά και οι υπόλοιποι μπορούν να πιστεύουν και να δημοσιεύουν ότι κυκλοφορούν και «εθνικοπαράφρονες».

Προς: κ. Αλέξη Παπαχελά

Αθήνα, 9-1-2011

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της «Καθημερινής» της 8-1-2008, στην σελ. 13, ο συντάκτης σας Π. Μανδραβέλης, σε άρθρο του με τίτλο ««Ντιντήδες» και «εθνικοπαράφρονες»» αναφέρεται, όπως και προ τριετίας, στο «Δίκτυο 21», στο πρόσωπο μου, τον Μανώλη Βασιλάκη κ.α. Θα ανησυχούσα σφόδρα αν με επαινούσε κι η εχθρότητα του είναι τιμητική για μένα αλλά τα ψεύδη που αναμασά, για δεύτερη φορά από το 2008, αφορούν και το κύρος της έγκριτης εφημερίδας σας.
Το «Δίκτυο 21» ποτέ δεν έκανε αγωγές «άνω των 3,5 δις». Προφανώς ο συγχωρεμένος ο «Ιός» πολλαπλασίαζε το αίτημα επί τους εναγόμενους. Ρωτήστε τους νομικούς συμβούλους σας να σας εξηγήσουν το «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον». Δικηγόροι στις νικηφόρες αυτές υποθέσεις ήμασταν μόνο εγώ και ο φίλος και συναγωνιστής κ. Διον. Καραχάλιος. Ο κ. Αλ. Λυκουρέζος δεν είχε καμμία σχέση με τις υποθέσεις αυτές και άλλωστε από το 1999 δεν συμμετείχε στις δραστηριότητες του Δικτύου. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, αφού συζητήθηκε η αγωγή του, νίκησε πρωτόδικα και του επιδικάσθηκαν 30.000.000 δρχ για συκοφαντική δυσφήμηση. Δέχθηκε μεγαθύμως να παραιτηθεί, κατόπιν παράκλησης των εναγομένων κι αφού του ζητήθηκε συγγνώμη, η οποία δημοσιεύθηκε φαρδιά πλατιά στην εφημερίδα.


Επειδή δε διακρίνω προβλήματα στην μνήμη του συντάκτη σας, θα του την φρεσκάρω αναφέροντας για δεύτερη φορά τα εξής: οι υποθέσεις του σωματείου ΔΙΚΤΥΟΥ 21 και εμού προσωπικά κατά του Μ. Βασιλάκη και Μ.Μ.Ε. από τα οποία μας επιτέθηκε, κατέληξαν αμετάκλητα και νικηφόρα για εμάς, τόσο για συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς όσο και για ψευδή και συκοφαντικά «γεγονότα», όχι μόνον με αλλεπάλληλες αποφάσεις των Δικαστηρίων μας αλλά και με δημόσιες επανορθώσεις που δημοσίευσαν τόσο ο «Επενδυτής» στις 28-10-2001(αντί της «Εξουσίας» που έκλεισε) διαχωρίζοντας την θέση του συγκροτήματος από τον Μ. Βασιλάκη, όσο και η «Αυριανή» και η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., που αποδέχθηκαν τις αποφάσεις, κατέβαλαν και τις σχετικές αποζημιώσεις και δεν προσέφυγαν στο Ε.Δ.Δ.Α..


Ο Μ. Βασιλάκης όχι μόνον ζήτησε συγνώμη και οι αποφάσεις, στις οποίες ήμασταν αντίδικοι, έγιναν αμετάκλητες αλλά επίσης δεν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ΚΑΜΜΙΑ από τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα δημοσιεύματα του εναντίον εμού και του ΔΙΚΤΥΟΥ 21, παρά μόνον για αγωγή του φίλου, κ. Διονύση Καραχάλιου, για αβάσιμη αναφορά του Μ.Β. στον Δ.Σ.Α. Όσον αφορά τον Ν. Λιοναράκη που όντως κέρδισε τη δίκη κατά της Ελλάδας στο Ε.Δ.Δ.Α. (στην σύνθεση του οποίου παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον ότι μετείχε και στις 2 υποθέσεις ο κ. Χρήστος Ροζάκης), το Ε.Δ.Δ.Α. στηρίχθηκε στην, κατά την άποψη του, ελευθερία του Τύπου και φυσικά δεν θεώρησε ως αληθή τα εναντίον μας ψεύδη.


Ο Μ.Β. είναι άραγε ο ίδιος με τον Μ.Β. που με την 6894/Ζ/1034/13.3.2001 κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Τύπου αποσπάστηκε στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Υπουργού Τύπου κ. Ρέππα (έχω το ΦΕΚ), μετά τις εναντίον μας επιθέσεις και τις πρώτες καταδίκες ;
Με τις ευχές μου για το νέο έτος κάνω δώρο στον συντάκτη σας την περίφημη δήλωση του φίλου του, που καταθέσαμε στο Εφετείο Αθηνών και στον Άρειο Πάγο, για να την (ξανα)εμπεδώσει και να δουν κι οι αναγνώστες σας τι υπερασπίζεται με τόση ζέση:

« ΔΗΛΩΣΗ
Αισθάνομαι την ανάγκη μετά από διάστημα πέραν της διετίας και συνεχείς δικαστικούς αγώνες να περατώσω μία σοβαρή εκκρεμότητα που ταλανίζει εμένα αλλά και άλλους.
Οντως με τα α) τα τέσσερα δημοσιεύματά μου στην ” Εξουσία ” στις 21-2-99, 1-3-99 και 11-3-1999 με τίτλους ” Συμμορίες και συμμωρίες Ι ” ” Συμμορίες και συμμωρίες ΙΙ “, “Συμμορίες και συμμωρίες ΙΙΙ ” και ” Το παρακράτος θεσμός ισχυρότερος του κράτους”, β) με την συνέντευξή μου στον κ. Νικήτα Λιοναράκη στην εκπομπή του Α΄ Προγράμματος της Ε.ΡΑ. ” Γειτονιές της Ελλάδας ” στις 24-3-1999, κατόπιν προσυνεννόησης μαζί του για το περιεχόμενο αυτής, αφού άλλωστε γνώριζε την διένεξή μου με τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη και το ” Δίκτυο 21 ” και γ) με δήλωσή μου που δημοσιεύθηκε σε άρθρο της ” Αυριανής ” στις 3-10-1999, προσέβαλα την τιμή και την υπόληψη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη.

Με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις μου αυτές επετράπη δυστυχώς να αιωρούνται απαράδεκτες και αδικαιολόγητες από τα πραγματικά γεγονότα αμφισβητήσεις για την ακεραιότητα του χαρακτήρα, τον πατριωτισμό, την κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική εντιμότητα και αξία του, ενώ συχνά στα άρθρα μου και στην παραπανω συνέντευξη μου στο Α΄Πρόγραμμα χρησιμοποίησα ύβρεις, όπως ” παρακρατικός”, ” φωνασκούντες κακούργοι των media”, «νευροπαθείς ψευδοπατριώτε»’ κ.α., που αδίκησαν και πρόσβαλαν τον κ. Κρανιδιώτη, ενώ αναφέρθηκα σε γεγονότα που ήταν αναληθή ή ενέπλεξα τον κ. Κρανιδιώτη σε επιλήψιμες δραστηριότητες και ενέργειες , με τις οποίες ουδεμία σχέση είχε.
Εκανα επίσης τις εν λόγω δημοσιεύσεις και δηλώσεις, μεσούσης της υπόθεσης Οτσαλάν, μετέχοντας σε ένα πολιτικό παιχνίδι παραπληροφόρησης και δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων, που δημιουργήθηκε από κατευθυνόμενες και ψευδείς ” πληροφορίες “, τους διακινητές των οποίων κωλύομαι ν΄αποκαλύψω για ευνοήτους λόγους, αλλά και καλυπτόμενος από το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Δηλώνω λοιπόν ότι τιμώ και σέβομαι τον κ. Φ. Κρανιδιώτη ως άνθρωπο, ως ενεργό πολίτη και ως επαγγελματία δικηγόρο και του ζητώ συγγνώμη για τις προσβολές και τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς που του απηύθυνα με τα άρθρα μου, τις δηλώσεις μου και την ραδιοφωνική μου συνέντευξη.
Τα αυτά ισχύουν και για το σωματείο ” Κεντρική Ομάδα 21-Δίκτυο 21- Κίνηση Πατριωτικής Αφύπνισης”‘ καθώς και για τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Τσίρκα και Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, τους οποίους επίσης σέβομαι και τιμώ για την εντιμότητα, την σοβαρότητα και τον πατριωτισμό τους.

Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκα από τους αρχιτέκτονες αυτής της εκστρατείας λάσπης με τις κατευθυνόμενες ψευδείς ” πληροφορίες ” με το συκοφαντικό περιεχόμενο, στην οποία δυστυχώς δέχθηκα να συμμετάσχω τυφλωμένος από την πολιτική μου πίστη σε αυτούς, με εξέθεσε ανεπανόρθωτα και με υπέβαλε σε μία δικαστική περιπέτεια, στην πορεία της οποίας οι ” φίλοι ” μου, αφού υπέθαλψαν τα παραπάνω, με εγκατέλειψαν.
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2001
Μανώλης Βασιλάκης»


Μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες αμισθί διεθνιστική έμπρακτη αλληλεγγύη σε εκατοντάδες κούρδους αγωνιστές που έχω υπερασπιστεί, δεν περιμένω δημοκρατικά εύσημα από «ορφανά» του Σχεδίου Ανάν και οι αναγνώστες σας μπορούν να κρίνουν ποιος ψεύδεται και ποιος διέπεται από ολοκληρωτισμό και αστεία, ομολογουμένως, κακία.
Αναρωτιέμαι δε γιατί πήρε τόσο βαριά και προσωπικά το άρθρο μου στο www.antinews.gr. Κάτι θα ξέρει.
Το εν γένει ηθικό δίδαγμα είναι ότι ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα είδη και υποείδη, ευδοκιμούν στον Τύπο και διάφορα «τροπικά πουλιά».
Με την προσήκουσα τιμή

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Δικηγόρος
Σημείωση: Το Αντίβαρο είχε από το 2001 δημοσιεύσει την δήλωση του Μανώλη Βασιλάκη καθώς και άρθρο της εφημερίδας Παρόν στις 25/11/2001 με σχετικές αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...