26/1/11

Οδηγίες για περισσότερη φτώχεια

Οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν»

Ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Γιεργκ Άσμουσεν,
μιλώντας χθες βράδυ σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, του πρακτορείου Bloomberg, για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, είπε ότι η Ελλάδα «σπατάλησε» την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, «αφού έχασε το μονοπώλιό της ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και πρόσθεσε
ότι «Οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», και ότι , «η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι», και ότι «εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών».
Εξηγώντας το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν είπε: «Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο σε δύο πυλώνες, πρώτον στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης και δεύτερον, που είναι πιο δύσκολο, στον επανακαθορισμό των προτάσεων για το τι μπορεί να πουλήσει η Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυα της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο σε μία νομισματική ένωση, αλλά όχι αδύνατο».

Εν τω μεταξύ, τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, απέφεραν στους «επενδυτές» τον Ιανουάριο, απόδοση μεγαλύτερη από 8,5%, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Σήμερα το πρωί, το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς κυμαινόταν περί τις 835 μονάδες βάσης (8,35 εκατοστιαίες μονάδες), από σχεδόν 1.000 μ.β. που είχε φθάσει στις αρχές του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: