28/10/13

28 Οκτωβρίου 1940: Ο πρώτος νεκρός Έλληνας στρατιώτης

28 Οκτωβρίου 1940. Ώρα 5η πρωινή. Ο επιστρατευμένος στρατιώτης Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από Πιάλεια Τρικάλων που ήταν σκοπιά στο προκεχωρημένο 21ο φυλάκιο της Πίνδου, χτυπήθηκε από τα πυρά των Ιταλών.Ήταν ο πρώτος δικός μας νεκρός τού πολέμου.
Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΗΣ υπηρετούσε στο 51° Σύνταγμα Πεζικού, που αποτελούσε τον κορμό του «αποσπάσματος Πίνδου», και είχε συγκροτηθεί στις 29 Αυγούστου 1940 στα Τρίκαλα, από επιστρατευμένους εφέδρους στρατιώτες της Καρδίτσας και των Τρικάλων.Από 10 Σεπτεμβρίου είχε αναπτυχθεί γύρω από το Επταχώριο του Νομού Καστοριάς πάνω στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης-Θεσσαλονίκης που συνδέει την Κόνιτσα με τον Πεντάλοφο.

Ο πρώτος αξιωματικός που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα ήταν ο υποσμηναγός ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ. Σκοτώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940 κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως και βομβαρδισμού στον τομέα ΤΣΔΜ Πίνδου με αεροσκάφος Henschel 126, (ΣΣ.τα αεροπλάνα μας που έγραφε ο Παπαδάκης) ,στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής , με χειριστή τον αρχισμηνία Τσάντα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, δέχτηκαν επίθεση πέντε ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR 42 ,και ο χειριστής πραγματοποιήσε αναγκαστική προσγείωση με διάτρητο κινητήρα, κοντά στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Βασιλειάδα του Νομού Καστοριάς. Εκεί, ο Τσάντας αντιλήφθη ότι ο Γιάνναρης ήταν νεκρός από τα πυρά που δέχθηκαν.

Ο πρώτος αξιωματικός του πεζικού που έπεσε μαχόμενος στο μέτωπο ήταν, ο διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού, της 1ης Μεραρχίας Πεζικού του Β.Βραχνού , υπολοχαγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ, από την ιταλοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου.
Πέρασε στην αθανασία κατά την αντεπίθεση της 1ης Νοεμβρίου 1940 για την ανακατάληψη της γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά» στη βόρεια Πίνδο.Ήταν 29 ετών.

Οι Έλληνες νεκροί και οι αγνοούμενοι από την 28η Οκτωβρίου μέχρι την 21η Απριλίου 1941 που ο Τσολάκογλου υπέγραψε στην Λάρισα, την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς ήσαν 13.748.

Δεν υπάρχουν σχόλια: