7/4/16

Η μάχη της 7ης Απριλίου 1941 στα Οχυρά

Η κύρια προσπάθεια των Γερμανών στη ζώνη ευθύνης της XVIII Mεραρχίας συνεχίστηκε προς τα οχυρά της τοποθεσίας Μπέλες.
Τα γερμανικά τμήματα παρέκαμψαν το Οχυρό Νυμφαίας και στις 7 Απριλίου και έφτασαν στην Κομοτηνή. 
Το Οχυρό Κελκαγιά (ή Σπανή Πέτρα) του οποίου διοικητής ήταν ο Λοχαγός Πεζικού Τηλέμαχος Ζακυνθινός εξαιτίας των αερίων που διοχέτευσαν οι Γερμανοί αναγκάστηκε να παραδοθεί στις 1130 της 7ης Απριλίου.
Ακολούθησε η φρουρά του Οχυρού Ιστίμπεη που υποχρεώθηκε να παραδοθεί στις 16.00 της 7ης Απριλίου εξαιτίας των ασφυξιογόνων αερίων που είχαν διοχετευθεί στις υπόγειες στοές και των φλογοβόλων που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί.
Το Οχυρό Νυμφαία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει στις 23.30 της 7 Απριλίου, εξαιτίας των αποπνικτικών καπνογόνων που οι Γερμανοί έριξαν μέσα στο Οχυρό. Η φρουρά του Οχυρού Αρπαλούκι με διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Δημήτριο Καραθάνο απεχώρησε συντεταγμένα τη νύχτα της 7ης Απριλίου κάνοντας έξοδο αλλά αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς στις γέφυρες του Στρυμόνα.
Όλα τα άλλα Οχυρά συνέχιζαν να μάχονται.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξοδεύτηκαν για τα οχυρά 1,5 δις δραχμές της εποχής εκείνης, δηλαδή σημερινά 58,5 δις ευρώ(!) και το αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκο...

Ποιοί κατασκευαστές ενθυλακώσανε τότε τόσα πολλά λεφτά;

Ανώνυμος είπε...

Οι κατασκευαστές πέθαναν πτωχοί βλαξ. Τα οχυρά μάχονταν με ελάχιστο προσωπικό και υποστήριξη. Η Θεσ/νίκη υπό κατάληψη και τα οχυρά μάχονταν.Μάθε ιστορία.

Η Εθνική Ανεξαρτησία, και η θέση της ελλαδικής Πλουτοκρατίας στον Πόλεμο. Το «ΟΧΙ» και ο Ιωάννης Μεταξάς .

Γράφει ο  Σπυρίδων Χατζάρας Ο Ιωάννης Μεταξάς, στο ραδιοφωνικό του διάγγελμα της 22ας Νοεμβρίου 1940, προσδιόρισε τον αγώνα των Ελλήνων υπέρ...