ο φιλογενής Παναγιώτης Κρεββατάς, στην περιοχή Κυανή Σκάλα, κοντά στη γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα. Ο Παναγιώτης Κρεββατάς, (1785 - 1822), ήταν «Εθνικόφρων» πρόκριτος του Μυστρά, και αρχηγός των όπλων του Μυστρά. Οι Κρεββατάδες, ήσαν παλαιά βυζαντινή οικογένεια, που κρατούσαν από τον 14ο αιώνα. Ο Παναγιώτης Κρεββατάς ο πρεσβύτερος, ήταν από τους πρωταγωνιστές μαζί με τους Μπενάκηδες των Ορλωφικών. Η δολοφονία του Φιλογενούς Παναγιώτη Κρεββατά, ήταν καθαρά πολιτική, και έγινε ενόψει της εθνοσυνέλευσης του Άστρους.
Περισσότερα για τις πολιτικές δολοφονίες που έκανε η παράταξη των αγγλόφιλων συνεργατών της Εταιρείας της Ανατολής θα διαβάσετε εδώ https://kapodistrias1821.blogspot.com/2018/11/1822-1628.html
Περισσότερα για την «Εταιρεία της Ανατολής» και τις δολοφονίες που οργάνωσαν οι «σπαγκοραμμένοι» φίλοι του Ρουφιανογιάννη στο βιβλίο μου η Επανάσταση των Φιλογενών.
1828 . Η Αγγλία που παρέσυρε τη Γαλλία και τον Νέσελροντ , και αγνοώντας τις απόψεις του Καποδίστρια, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη του Πόρου, επέβαλε με το δεύτερο Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 4/16ης Νοεμβρίου, τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους, αλλά υποτελούς στο Σουλτάνο, που θα περιελάμβανε μόνο την Πελοπόννησο (Μοριά) και τα νησιά των Κυκλάδων.
Αυτό ηταν το αποτέλεσμα του Ναβαρίνου και της βοήθειας των «φίλων» μας Αγγλων.
Η ανεξαρτησία ήταν έργο των Φιλογενών και του Καποδίστρια.
1940. Στις 16 Νοεμβρίου το 2/39 Σύνταγμα Εὐζώνων συνέχισε την επίθεση του για την κατάληψη της Βίγλας και την απελευθέρωση της Κόνιτσας . Στο μέτωπο «Μόροβας – Ιβάν» , το Απόσπασμα Μπεγέτη κατέλαβε το ορεινό συγκρότημα Χήπετς, το ύψωμα 1500 και το χωρίο Ρέσνιτσε, πιάνοντας 130 Ιταλούς αιχμαλώτους και άφθονο πολεμικό υλικό. Σε όλο το µήκος του µετώπου οι ελληνικές δυνάµεις µετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να προωθήθούν µέχρι τα υψώµατα 1779 και Αγιος Αθνανάσιος.Τις απογευµατινές ώρες τις κατελήφθη το χωριό Άρζα και τα υψώµατα βορείως του χωριού. από τη Μόσχα.
1942. Το υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ» που μετέφερε 4μελή ομάδα πρακτόρων στην κατεχόμενη Ελλάδα, από την Αίγυπτο, έφτασε έξω από το ακρωτήριο Καφηρέας στις 16 Νοεμβρίου , αλλά λόγω θαλασσοταραχής ο κυβερνήτης του ανέβαλε την αποβίβαση για την επόμενη νύχτα και ανέλαβε σύντομη πολεμική περιπολία. Στις 16:20 αναδύθηκε σε περισκοπικό βάθος διακρίνοντας κοντά στην Άνδρο εχθρική νηοπομπή που αποτελούνταν από το ρουμανικό ατμόπλοιο ALBA JULIA και το Ιταλικό CELENO, τα οποία συνοδεύονταν από το αντιτορπιλικό HERMES και δυο βοηθητικά ανθυποβρυχιακά, τα UJ-2101, και UJ-2102. Το ΤΡΙΤΩΝ επιτέθηκε στην νηοπομπή και δέχτηκε την επίθεση των ανθυποβρυχιακών. Βυθίστηκε στις 10 το βράδυ. Από το πλήρωμα και τους επιβαίνοντας 28 αιχμαλωτίστηκαν, 2 διέφυγαν κολυμπώντας προς την Εύβοια και 24 σκοτώθηκαν.
Όλα τα Ιστορικά γεγονότα της 16ης Νοεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ. https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/11/h-16.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου