14/11/18

Σαν σήμερα

Στις 14/26 Νοεμβρίου 1821. Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας: Τιμή και δόξα στους αθάνατους ηρωικούς αγωνιστές της Χαλκιδικής. 430 μαχητές νεκροί στον Ισθμό της Κασσάνδρας. 600 ήταν οι αιχμάλωτοι , άνδρες γυναίκες και παιδιά. 

14 Νοεμβρίου 1863. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ της Αγγλίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, και της Πρωσίας, δια της οποίας η Αγγλία παραιτήθηκε της προστασίας των Ιονίων Νήσων, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. «Η Συνθήκη παραχώρησης των Επτανήσων στην Ελλάδα. υπογράφηκε απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Η Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να καλυτερεύσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους». 
Σημασία δεν έχει το ποιος έγραψε το ως άνω «εγκυκλοπαιδικό» κείμενο. Σημασία έχει ότι ο Ρουφιάνος Τρικούπης, γιος και εγγονός πράκτορα, «κατάφερε να καλυτερεύσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους». Διότι ο ρουφιάνος Πράκτορας των Άγγλων, ήταν… «πατριώτης», σαν τον πράκτορα ρουφιάνο και τοκογλύφο Ρουφιανογιάννη, τον οποίο οι Κόρακες μας συνιστούν ως, «απλό οπλαρχηγό» αλλά «σπαγκοραμμένο». 

1885. Στις 2/14 Νοεμβρίου η Σερβία αντιδρώντας στην προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Βουλγαρία. Ο βασιλιάς της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς προσέφερε στην Ελλάδα κοινή στρατιωτική δράση εναντίον της Βουλγαρίας αλλά η Ελλάδα την απέρριψε. 

1913. Υπογράφηκε την 1η/14η Νοεμβρίου η Σύμβαση των Αθηνών μεταξύ του Ελληνικού Βασιλείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα μέρη συμφωνούσαν να αποδεχτούν την απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων για τα νησιά του αρχιπελάγους, η οθωμανική αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα της επί της Κρήτης, και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων των Νέων Χωρών. 

1940. 18η ημέρα του Πολέμου. Εκδηλώθηκε σε όλο το μέτωπο η ελληνική αντεπίθεση. Το Γ' Σώμα Στρατού, του Τσολάκογλου, του οποίων οι βάσεις εξόρμησης ήταν πιο κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνάς , από όπου μεταφέρθηκαν οι επίστρατοι , επιτέθηκε με κατεύθυνση την Κορυτσά. Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Γ΄ Σώματος από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η XV Μεραρχία εξόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταφέρει να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων. Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και να φθάσει στην δυτική όχθη του ∆εβόλη η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα κατέλαβε τα χωριά Βόζιγραδ και Νικολίτσε και τα γύρω υψώματα. Στην επίθεση μετείχε και η η ελληνική αεροπορία που βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς όπου έχασε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από τα Ιταλικά αντιαεροπορικά και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Σταμάτιος Χαραλαμπους , ο σμηναγός Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοίλης του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε ακόμα ο υποσμηναγός Δημήτριος Γιακας, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης από μικρό ύψος , στον τομέα του ΤΣΔΜ, όταν το αεροσκάφος του , χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά. Η επίθεση από τη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού. Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατέυθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια. Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης . Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα. Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία και κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 568 άμαχοι. Ο Μολότοφ αναχώρησε από το Βερολίνο, για τη Μόσχα. 

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 14ης Νοεμβρίου θα το διαβάσετε εδώ....

https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/11/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: