2/1/19

Οι επαφές του ΚΚΕ με τους Άγγλους για Εκεχειρία πριν την Βάρκιζα

Αργά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 1945, κατόπιν συνεννόησης του ΚΚΕ με τους Άγγλους , ένα εγγλέζικο θωρακισμένο παρέλαβε από την οδό Θεμιστοκλέους το Γιάννη Ζεύγο και τον αντισυνταγματάρχη του ΕΛΑΣ Κόλλια και τους μετέφερε στο στρατηγείο του Σκόμπυ. 

Η συνάντηση έγινε για να δοθεί η απάντηση στο γραπτό διάβημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ στον Τσώρτσιλ, με το οποίο η Αριστερά αποδεχόταν τα βασικά σημεία των όρων του Σκόμπυ που είχαν δοθεί στον Προφυρογένη στις 12 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Ζεύγος επανέφερε τους όρους του ΚΚΕ της 14ης Δεκεμβρίου. 

Που ήταν: «Απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, από την Αθήνα , αφοπλισμός της Χωροφυλακής, και αφοπλισμός και παράδοση στη δικαιοσύνη των Ταγμάτων Εθνοφυλακής που είχαν ενταχθεί τα μέλη της Χ και του ΕΔΕΣ. 
Ο Σκόμπυ απάντησε ότι θα παραμένουν στην Αθήνα η Τρίτη Ορεινή Ταξιαρχία, η Χωροφυλακή και τα Τάγματα Εθνοφυλακής. 
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ απάντησαν στον Σκόμπυ ότι δεν είναι δυνατόν «να παραδίδεται ένας ολόκληρος λαός στους συνεργάτες των Γερμανών» και ζήτησαν να συναντηθούν με τον αντιβασιλιά Δαμασκηνό. 
Ο Δαμασκηνός δεν δέχτηκε τη συνάντηση και διαβίβασε μέσω των Άγγλων μια δήλωση που τόνιζε ότι «το στρατιωτικό ζήτημα πρέπει να λυθεί με τους Άγγλους» και ότι «τα άλλα ζητήματα αφορούν την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί σε τρεις μέρες». 

Το τι ακριβώς επεδίωκε το ΚΚΕ παρατείνοντας τον ένοπλο αγώνα για μερικές ακόμα ημέρες δεν είναι ακόμα και τώρα ξεκάθαρο. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι "ένοπλος αγώνας"; Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ είχε ελαφρύ οπλισμό και οι Άγγλοι τανκς και αεροπλάνα. Η τότε ηγεσία του ΚΚΕ κράτησε τον κανονικό ΕΛΑΣ μακριά από την Αθήνα και έστειλε τον εφεδρικό σαν πρόβατα επί σφαγή... Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...