4/2/20

Η 4η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

1169. Ισχυρός σεισμός χτύπησε την ανατολική ακτή της Σικελίας, και ιδιαίτερα την Κατάνια, προκαλώντας το θάνατο περίπου 15.000 κατοίκων.

1194. Μετά την καταβολή των λύτρων και την εκπλήρωση όλων των όρων απελευθερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ερρίκο ΣΤ, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

1454. Έναρξη του Δεκατριετούς Πολέμου. Το «Μυστικό Συμβούλιο» της Πρωσικής Συνομοσπονδίας εξέδωσε επίσημη πράξη ανυπακοής στον Μέγα Μάγιστρο των Τευτόνων Ιπποτών και οι πολίτες του Τόρουν ξεσηκώθηκαν εναντίον του Τευτονικού Τάγματος.

1582. Μετά την υπογραφή στο Γιαμ Ζαπόλσκι κοντά στο Νόβγκοροντ της δεκαετούς Εκεχειρίας ανάμεσα στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και τον βασιλιά Στέφαν Μπάθορι με τον Ιβάν τον Τρομερό λύθηκε η εξάμηνη πολιορκία του Πσκοφ από τα στρατεύματα της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας.

1738. Ένα μεγάλο πλήθος θεατών παρακολούθησαν στην Στουτγάρδη την εκτέλεση με απαγχονισμό του Εβραίου χρηματοοικονομικού σύμβουλου του Δούκα της Βυρτεμβέργης, Καρλ Αλεξάντερ, Γιόζεφ Μπεν Ισσάχαρ Οπενχάιμερ.
Ο σκελετός του έμεινε να κρέμεται σε σιδερένιο κλουβί για έξι χρόνια. 




1783. Μετά από την δραματική κατάσταση της  Φρουράς της Μινόρκας, 

 ο Άγγλος στρατηγός Μάρει απέστειλε στον διοικητή της Γαλλο-Ισπανικής Δύναμης που τον πολιορκούσε , Δούκα Ντε Γκριγιόν, δέκα όρους παράδοσης. Υγειεί είχαν απομείνει   170 άνδρες και 560 έπασχαν από Σκορβούτο.
1794. Καταργήθηκε η δουλεία σε όλα τα εδάφη της Γαλλικής Πρώτης Δημοκρατίας.
1804. Στις 23 Ιανουαρίου/4 Φεβρουαρίου οι συμμορίες των γενιτσάρων που είχαν καταλάβει με τη βία την εξουσία , στο Πασαλίκι του Βελιγραδίου, εκτέλεσαν δημόσια στην κεντρική πλατεία του Βάλιεβο για παραδειγματισμό τους πλέον εξέχοντες Κνέζους της Σερβίας, και ανάμεσά τους ήταν Αλέξα Νενάντοβιτς και ο Ίλια Μπιρκάνιν. Αυτό σηματοδότησε την εξέγερση των Σέρβων.

1820 . Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής με 2 πλοία, υπό τη διοίκηση του τυχοδιώκτη λόρδου Κόχραν, αιφνιδίασε τους Ισπανούς κατέλαβε την πόλη Βαλδίβια με μόλις 300 άνδρες.

1843. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 73 ετών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1867. Στις 23 Ιανουαρίου/4 Φεβρουαρίου , καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την Κεφαλονιά .224 θύματα. 2.612 σπίτια έπεσαν.

1923. Στη Βουλγαρία το IMΡO έκανε απόπειρα δολοφονίας του Σταμπολίνσκι.

1925. Η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Εκκλησίας αναγόρευσε τον Μητροπολίτη Πριμάτο Μύρωνα Κρίστεα, Πατριάρχη Ρουμανίας με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας και Πατριάρχης Ρουμανίας.

1932. Οι Ιάπωνες κατέλαβαν τη Χαρμπίν στη Μαντζουρία.

1936. Δολοφονήθηκε μεσα στο σπίτι στο Νταβός της Ελβετίας , από τον Εβραίο φοιτητή Νταβίντ Φράνκφουρτερ, ο ηγέτης της οργάνωσης του NSDAP στην Ελβατία Βίλχελμ Γκούστλοφ.

1938. Ανασχηματισμός στο βερολίνο. Ο Αδόλφος Χίτλερ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού του πολέμου (Oberkommando), και υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο φον Ριμπεντροπ. 

1940 .Στην ΕΣΣΔ εκτελέστηκε ο εβραίος πρώην επικεφαλής της Νικαβεντέ, Νικολάι Γιέζοφ .

1941. Το ελληνικό φορτηγό «Άγιος Γεώργιος» προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε στο Σουέζ. Χάθηκαν τρία μέλη του πληρώματος. Η γερμανική αεροπορία βύθισε στον Ατλαντικό , το ηλικίας 24 ετών, ελληνικό φορτηγό «Καλαφάτης». Χάθηκαν 18 από τα 31 μέλη του πληρώματος.

1943. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή ο αρχηγός της ΠΕΑΝ, που ανατίναξε το κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ Κώστας Περρίκος. Τον Περρίκο που ήταν αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας τον κατέδωσαν στους γερμανούς οι Κομμουνιστές.

1945 . Άρχισε η διάσκεψη των Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν στο μέγαρο της Λιβάντια στη Γιάλτα, της Κριμαίας. Στην Ιταλία οι Αμερικανοί άρχισαν μυστικές επαφές με το διοικητή των Ες-Ες στη Δημοκρατία του Σαλό, στρατηγό Καρλ Βολφ , προσφέροντας εγγυήσεις για την παράδοση των Γερμανών.

1946. Δολοφονήθηκε στο Βελιγράδι ο πρώην πρόεδρος της κατοχικής Σερβικής κυβέρνησης, στρατηγός Μίλαν Νέντιτς. Οι Παρτιζάνοι τον πέταξαν από το παράθυρο και μετά ανακοίνωσαν οτι αυτοκτόνησε.

1949. Απόπειρα δολοφονίας του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

1953. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή πολιτικοποίησε την πρόσληψη Γερμανών σε ξένες στρατιωτικές υπηρεσίες για να σταματήσει τις κατατάξεις Γερμανών στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων.

1956. Οι Άγγλοι έκλεισαν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή ύψωσαν τη γαλανόλευκη. 

1957. Στην Κύπρο σκοτώθηκε από Βρετανούς στη Λεμεσό ο 44χρονος Χριστόδουλος Σάββα.Τέσσερεις Βρετανοί νεκροί σε ενέδρες της ΕΟΚΑ.
1959. Άρχισαν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Κυπριακό.
1967. Το υπουργείο Συγκοινωνιών πρότεινε την απομάκρυνση των 126 αφετηριών λεωφορείων από το κέντρο της Αθήνας και τη δημιουργία κυκλικών δρομολογίων χωρίς αφετηρία για τη διευκόλυνση όσων κινούνται στο κέντρο.

1960. Άρχισαν  οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της  Ελλάδας με την  Κοινή Αγορά.

1961. Ιδρύθηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

1971. Η εταιρεία «Ρολς Ρόυς» κήρυξε  πτώχευση, και αγοράστηκε από την αγγλική κυβέρνηση.
1992 . Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα από τον Ούγκο Τσάβες.


2003. Το Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε το νέο Σύνταγμα που δημιούργησε την κοινοπολιτεία Σερβίας- Μαυροβουνίου.

2006.  Παραίτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, συνιδρυτή της Αδελφότητος «Η Χρυσοπηγή», και ηγούμενου της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων.


2018 . Το Μέγα Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών για τη Μακεδονία. Οι ασφαλίτες του Τσιπρέσκου μέτρησαν μόνο 140.000 κεφάλια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=62XIY_7VZL8

Καθηγητής Περρράκης - Τα Ελλαδικά ψέμμματα για την υφαλοκρηπίδα

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...