13/4/20

13 Απριλίου 1941 . Η διάλυση του ΤΣΚΜ, του Καράσσου


Μετά από επτά ημέρες πολέμου, και την «ατυχή» μάχη της Κλεισούρας της Καστοριάς , όπου τα ταλαιπωρημένα τμήματα της 20ής Μεραρχίας κατόρθωσαν να αντισταθούν στους Γερμανούς για ένα εικοσιτετράωρο, ο τενεκές Ουίλσον, που βρισκόταν στη Λάρισα, αποφάσισε και διέταξε στις 13 Απριλίου τη σύμπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στις Θερμοπύλες, αφήνοντας τους Έλληνες στην (κακή) τύχη τους.
Η επιτυχία της σύμπτυξης των βρετανικών δυνάμεων στις Θερμοπύλες εξαρτιόταν από την επιτυχή άμυνα στον παραλιακό διάδρομο του Πλαταμώνα και τα στενά των Τεμπών που οδηγούσαν προς στην Λάρισα. 
Η Γερμανική προέλαση συνεχίστηκε προς τα νότια και συγκρούστηκαν με την 1η Τεθωρακισμένη Βρετανική Ταξιαρχία, που είχε αποστολή να επιβραδύνει την γερμανική προέλαση για να καλύψει την σύμπτυξη των υποχωρούντων «Ελληνοβρετανικών» δυνάμεων. 
Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας έγινε η μοναδική αρματομαχία κατά την επιχείρηση Μαρίτα, που έληξε με πλήρη νίκη των Γερμανών που κατέστρεψαν 32 βρετανικά άρματα ενώ απώλεσαν μόλις τέσσερα. Νωρίς το απόγευμα το 33 Σύνταγμα Πάντσερ, κατέλαβε την Πτολεμαίδα.
 Οι Γερμανοί προχώρησαν δυτικά προς την Καστοριά, ενώ ο υποστράτηγος Χ. Καράσσος διέταξε τις δύο μεραρχίες του, την δωδεκάτη και την εικοστή, που βρισκόντουσαν υπό διάλυση , να παραβγούν στο τρέξιμο με τα γερμανικά τεθωρακισμένα και να συμπτυχθούν δυτικά του Αλιάκμονα.
Πολλοί από τους οπλίτες που οι περιοχές καταγωγής τους είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς, λιποτακτούσαν προς τις εστίες τους.
Στην Ήπειρο, δόθηκε («επιτέλους»), η διαταγή στο ΤΣΗ, για τη σύμπτυξη προς τα Ιωάννινα..Το ΤΣΔΜ  εκκένωσε  την Μοσχόπολη.  
Οι Αντιπρόσωποι των Είκοσι Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους έστειλαν επιστολή στον Αδόφο Χίτλερ ζητώντας να γίνει σεβαστό το ιδιαίτερο καθεστώς του Αγίου Όρους.
-

Οι Γερμανοί στην Τεράζιε



Στη Γιουγκοσλαβία, η 11η Γερμανική Μεραρχία Πάντσερ του φον Κλάιστ εισήλθε στο Βελιγράδι , το οποίο είχε παραδοθεί την προηγουμένη, στον 26χρονο λοχαγό των Βάφεν Ες-Ες, Φριτς Κλίγκενμπεργκ που κατέλαβε τη Σερβική πρωτεύουσα, μόνος, με 6 άνδρες του. 
Η ΡΑΦ βομβάρδισε τη Σόφια χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. 
Στη Μόσχα υπογράφηκε το Σοβιετό-ιαπωνικό σύμφωνο ουδετερότητας, που το κατήγγειλε η Σοβιετική Ένωση στις 5 Απριλίου του 1945.





Δεν υπάρχουν σχόλια: