19/8/20

19 Αυγούστου 1974. Η εκτέλεση από τους Αμερικανούς του αρχιτέκτονα της εισβολής στην Κύπρο

O πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις είχε χρεωθεί τη λύση του Κυπριακού. Το πραξικόπημα και την εισβολή. Τον διόρισαν στις 2 Μαίου 1974 και επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στις 10 Ιουλίου. 
Στις 12 Ιουλίου συζήτησε με τον Μακάριο όλο το φάσμα της κρίσης με την Αθήνα και τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στη διάλυση της Εθνικής Φρουράς διότι «στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση αποτελούσε μεγαλύτερη απειλή για την Κύπρο απ' ό,τι ήταν η Τουρκία». Για το ρόλο του, και τις προφορικές εντολές που είχε από τον Κίσιγκερ, τον εκτέλεσαν στις 19 Αυγούστου 1974.
Ο πατέρας του Σεναρίου της Κύπρου Χένρυ Κίσινγκερ στις 21 Αυγούστου έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Ambassador] Rodger Davies embodied the qualities and spirit which mark an American. He chose an unusual profession, a profession which required that to serve his country he leave his home but never forget it». Που σημαίνει «έπεσε μαχόμενος».

Ο Ντέιβις είχε γνώση και ρόλο στο πραξικόπημα και την εισβολή και τον σκότωσαν για να του κλείσουν το στόμα!

Στις 19 Αυγούστου, έξω από την αμερικανική πρεσβεία γινόταν διαδήλωση 600 περίπου «εθνικιστών», που έριχναν πέτρες στο κτήριο , έσπαγαν τζάμια και έκαψαν εφτά αυτοκίνητα της πρεσβείας. Μια ομάδα με Καλάσνικοφ, ανέβηκαν σε ημιτελή πολυκατοικία απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία που σήμερα στεγάζει την πρεσβεία της Δανίας και πυροβολούσαν στον γάμο του Καραγκιόζη.

Ο αρχιτέκτονας της τουρκικής εισβολής, ο πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις βρισκόταν
στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο του κτηρίου και παρά τις προτροπές των υπευθύνων ασφαλείας να μετακινηθεί στο ειδικό δωμάτιο ασφαλείας της πρεσβείας, αποφάσισε να πάει για προστασία σε ένα εσωτερικό διάδρομο,
μαζί με τον προσωπάρχη Έντι Έντουαρντς και τρεις Κύπριους.

Ξαφνικά έπεσε ο πυροβολισμός και ο πρέσβης χτυπήθηκε από σφαίρα στην καρδιά. Η σφαίρα λέγεται ότι πέρασε από το σπασμένο παράθυρο στο βάθος του διαδρόμου. Ο σκοπευτής μπορεί να βρισκόταν σε μια υπό ανέγερση διπλανή πολυκατοικία. Όταν κτυπήθηκε ο πρέσβης, ο προσωπάρχης Έντι Έντουαρντς έδωσε εντολή στην Μαρωνίτισσα γραμματέα του Αντουανέτ Βαρνάβα να φέρει ένα φορείο από το διπλανό γραφείο. Μόλις σηκώθηκε η Αντουανέτ, κτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι, Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

Ο πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική «Λευκωσία» που ήταν κοντά στην πρεσβεία, και υπέκυψε μετά από λίγο.

Το «Κράτος Δικαίου» αμέσως έθεσε σε κυκλοφορία ότι ο Ντέιβις σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή που ανήκε στην ΕΟΚΑ-Β, και έριξαν το σενάριο του εξοστρακισμού, χωρίς ποτέ να τεκμηριωθεί ο εξοστρακισμός.

Η εκτέλεση του Ντέιβις έγινε με απευθείας χτύπημα, από «επαγγελματία» και όχι από πυροβολισμούς στο γάμο του Καραγκιόζη.

Οι ρουφιάνοι των αμερικανικών υπηρεσιών ακόμα και σήμερα διαδίδουν ψευδώς, ότι εκείνοι που πυροβολούσαν ήταν πρωτοπαλίκαρα του Σαμψών ότι οι σφαίρες μπήκαν από το παράθυρο, κτύπησαν στον τοίχο, εξοστρακίστηκαν και μια από αυτές βρήκε τον πρέσβη στο κεφάλι,(ενώ τον βρήκε στην καρδιά) .

Μας διαβεβαιώνουν ακόμα ότι είναι μια «ανοησία», η άποψη ότι των σκότωσαν οι αμερικανοί, αλλά ποτέ εν έχουν παρουσιαστεί οι φωτογραφίες της αμερικανικής ασφάλειας από τις σφαίρες στους τοίχους, ούτε τα απόρρητα «Κρύπτο» τηλεγραφήματα της πρεσβείας.

Οι Αμερικανοί το 1976, βρήκαν έναν μάρτυρα και με το ρεπορτάζ του ABC σκηνοθέτησαν μια δίκη κατά του Γ. Κτηματία, σαν το άτομο που πυροβόλησε, ο οποίος συνοδευόταν από τους Ν. Λεφτή και Σ. Λοΐζου.
Όμως η υπόθεση δεν στάθηκε στο ακροατήριο. 
Η εισαγγελία τροποποίησε το κατηγορητήριο από φόνο σε παράνομη οπλοκατοχή και οχλαγωγία.
Επιβλήθηκαν ποινές  φυλάκισης στον Ν. Λεφτή (πέντε χρόνια) και στον
Γ. Κτηματία (επτά χρόνια), που ικανοποίησαν την αμερικανική πλευρά, και τέλος.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ XATZATZARA ΕΡΤ1
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Σειρά


Αστυνομική-δραματική-kωμικη σειρά μυστηρίου και επιστημονικης φαντασιας,
παραγωγης 1821-2041

Η βραβευμένη σειρά, είναι βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα και ιστοριογραφικα διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι και του Χανς Αντερσεν Σβορωνου με τον αγαπημένο στα νοσοκομεια, αινιγματικό στα οινομαγειρια, εκκεντρικό συνομωσιολογο και εξαιρετικά XONTRO διάσημο ντετέκτιβ Χατζατζαρα.

Είναι από τους πιο διάσημους ντετέκτιβ με καρδια σε όλη τη μυθιστοριογραφία και πολλοί πιστεύουν πως είναι και η μεγαλύτερη δημιουργία της Άγκαθα Κρίστι και του Χανς Κριστιαν Αντερσεν Παπανδρεου.

Ο ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1974, πρωταγωνίστησε σε απειρα μυθιστορήματα και διηγήματα και είναι ο μόνος χαρακτήρας που τιμήθηκε με προχρονολογημενη πρωτοσέλιδη μπεκρολογία στην εφημερίδα «The Jew York Times».


Ο Χατζατζαρας είναι διάσημος σαντα βενερντιαν συνταξιούχος ιστορικος συνομωσιων, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο τριτο οροφο του ΜΠΕΣ ΒΓΕΣ και εμπλέκεται σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου.

Συνήθως συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο φίλο του τον Κάπτεν Μπουμπι τον κοκαλιαρη και συνεργάζεται με τον φιλικό του αντίπαλο, τον ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή της Μπομπα Γιαρντ, Τζέιμς Μιχαλοπουλο.


Στον Χατζατζαρα αρέσει η ιστορικη τάξη και η συνομωτικη συμμετρία παντού, απεχθάνεται τη αριστερη σκόνη, τα βρόμικα αμερικανικα σπίτια και προτιμά τους μετασοβιετ εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα την κεντρική θέρμανση το χειμώνα που μονιμως ειναι κλειστη στην αντιφα πολυκατοικια.


Εκτιμά επίσης την μέθοδο της συνομωτικης και το μεγαλύτερο εργαλείο γι’ αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του απευθησμενου, ιδιαίτερα για την επίλυση εγκλήματος.


Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση ενδείξεων με μεγεθυντικό φακό, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων,τα μαθηματικα η στατιστικη η ιατρικη η επισημος ιστορια η οι αξιοπιστες πηγες.


Πιστεύει ότι κάθε έγκλημα στην ιστορια ,καθε ιστορια μπορεί να λυθεί απλά εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα με υπολογιστη και σκεφτείς, τοποθετώντας τα κομμάτια του παζλ απο το απευθυσμενο σωστά.

Φυσικά, η συνδυαστικη του επινοητηκοτητα σε συνωμοσιες και συναγωγη αυθαιρετων συμπερασματων απο φαντασιωσεις του είναι εξίσου γνωστα, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα». Είναι πολύ περήφανος για την χρυσοποικιλτη του ρομπα ντε εσανζ και είναι πάντα σχολαστικά γδυμενος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι νυχια του.


Η σειρά έχει βραβευτεί με το BAFΟΣ TV Awards,το βραβειο βλαντο Πουστιν ,το αγιατολαχ χομεινι, το παπα κατινας,καθώς και εκατον δύο φορές με το On Line Film and Television Association οφ ιντερνετ consiparacies award.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά σάς λένε στην Στοά μαθες;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο έρμοφάκελλος της Κύπρου, ακόμα κάπου περιφέρεται χωρίς παραλήπτη, πιό πιθανά είναι αυτά που λέει ο Χατζατζάρας, παρά όσα έχουμε μάθει απ' το γνωστό συνάφι της μαφίας, που μας εξουσιάζει.
Και σε κλειστούς χώρους, να φοράτε τη μάσκα σας μην πάτε από αδέσποτη (κορωνοσταγόνα)!