14/12/20

Δεκεμβριανά: Στις 14 Δεκεμβρίου 1944, το ΚΚΕ κήρυξε «Παλλαϊκό Πόλεμο»

 

14 Δεκεμβρίου 1944.  Η ηγεσία του ΚΚΕ, (Σιάντος, Πλουμπίδης, Ιωαννίδης), έδωσε γραπτά απάντηση στην πρόταση των Άγγλων για ειρηνικό διακανονισμό, με βάση το πλαίσιο, που δέχτηκαν λίγες μέρες μετά στην Βάρκιζα.

Το ΚΚΕ απαιτούσε, απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, από την Αθήνα , αφοπλισμό της Χωροφυλακής, και αφοπλισμό και παράδοση στη δικαιοσύνη των ταγματασφαλιτών, ενώ ζητούσε , «να σχηματιστεί κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενώσεως, η οποία θα ρυθμίσει Δημοκρατικώς το όλον Πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόβλημα της Χώρας».

 Ταυτόχρονα, με προκήρυξή της ΚΕ του ΕΛΑΣ προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» μίλαγε , «για αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο», έλεγε ότι «ο αγώνας είναι δίκαιος», ότι «σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου» και θριαμβολογούσε ότι «έξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα».

 Ο ΕΛΑΣ, προσπάθησε να αποκόψει την οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού από όπου περνούσαν οι Βρετανικές εφοδιοπομπές προς το Κέντρο, άνευ αποτελέσματος. Ήταν η πρώτη και μόνη σοβαρή στρατιωτική προσπάθεια των ελασιτών που απέτυχε παταγωδώς.

 Στην Αθήνα, μετά από πληροφορίες για συγκέντρωση 600 ένοπλων κομμουνιών στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ένας λόχος της 3η Ορεινης Ταξιαρχίας υποστηριζόμενος από τρία άρματα επιτέθηκε στις πολυκατοικίες. Ο Αγώνας συνεχίστηκε ως τις 17.00. Στο Κέντρο, στις 1400, έγινε η εκκένωση της Γενικής Ασφάλειας. Κατά την υποχώρηση των αστυφυλάκων , στην οδό Θεμιστοκλέους σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας. Στις 16.00, οι Άγγλοι αποσύρθηκαν από το Πολυτεχνείο και ο λόχος που ήταν εκεί πήγε στο Ζάππειο. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το εργοστάσιο Πουλοπούλου στο Θησείο, ενώ στο μέτωπο του Μακρυγιάννη και στη σχολή χωροφυλακής ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις. Στον Πειραιά, οι Γκούρκας της 5η Ινδικής Ταξιαρχίας κατέλαβαν το λόφο της Καστέλλας.

 

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, μέχρι και για τους Ινδούς Γκούρκας αναφέρεις τι κάνανε. Καμμία όμως αναφορά στην οργάνωση Χ και στους Ταγματασφαλίτες. Αυτοί τι κάνανε στα Δεκεμβριανά;

Ανώνυμος είπε...

Να πας να ρωτήσεις την στοα.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μηνυμα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριαμπκόφ προς τους πολίτες της Δύσης ότι «οι πολιτικές τους ελίτ έχουν χάσει τα αυγά και τα Πασχάλια»

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριαμπκόφ , δήλωσε  στο TASS ,  ότι «οι δυτικές πολιτικές ελίτ που κάνουν συνεχώς δηλώσεις σχετικ...