25/2/21

Η Ρωσία πρέπει να απαλλαγεί από την επιρροή του «τοξικού» δολαρίου

 Η Ρωσία πρέπει επειγόντως να λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το δολάριο, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν εχειι σχέδια για ενταση της πίεσης των κυρώσεων στη Μόσχα. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. 

«Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από αυτή την τοξική πηγή συνεχούς εχθρότητας και πρέπει να μειώσουμε το ρόλο του δολαρίου», δήλωσε ο Ριάμπκοφ και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πάνω από 90 αντιρωσικές κυρώσεις, σερωσικές τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανώτερους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. 

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι υπεύθυνο για την οικονομική πολιτική της χώρας και δεν διευκρίνισε ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να λάβει η Μόσχα για να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο.

 Σύμφωνα με το Μπλουμπεργκ τον Ιανουάριο του 2021, ο χρυσός για πρώτη φορά ξεπέρασε το δολάριο στη σύνθεση των διεθνών αποθεμάτων της χώρας. Ωστόσο, το το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι ένα από τα κύρια μέσα πληρωμής για τη Ρωσία στο πλαίσιο των διεθνών διακανονισμών. Επιπλέον, πάνω από το ένα τέταρτο του εθνικού χρέους της Ρωσίας βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών. Για λίγο περισσότερο από το 50% των αγαθών που αγόρασε η Κίνα από τη Ρωσία το 2021 η Μόσχα πληρώθηκε σε ευρώ. Η Ρωσία έχει μειώσει την εξάρτηση του κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (FNB) από το δολάριο και το ευρώ, αλλάζοντας τη νομισματική δομή του ταμείου, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. «Η ρυθμιστική νομισματική δομή των κεφαλαίων FNB περιλαμβάνει το ιαπωνικό γιεν με μερίδιο 5% και το κινεζικό γουάν με μερίδιο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...