3/3/21

Η 3η Μαρτίου στην Ιστορία

1426.H Δημοκρατία της Βενετίας κήρυξε τον πόλεμο στο Μιλάνο.
1578. Με διαταγή του Μουράτ Γ', απαγχονίστηκε μπροστά στη θύρα του υπερπολυτελούς μεγάρου του στην Αγχίαλο , ο Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος ορθόδοξος και Έλλην, οικονομικός παράγοντας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, λόγω του ότι είχε τα μονοπώλιο του αλατιού. Το ετήσιο εισόδημα του υπολογιζόταν σε 60.000 δουκάτα. Ο Καντακουζηνός ήταν φίλος του Σέρβου Βεζίρη Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς και η εκτέλεση του προανήγγειλε τη δολοφονία του Σοκόλοβιτς ένα χρόνο μετά. Ο Καντακουζηνός, εκτελέστηκε, επειδή «συνωμοτούσε με τον Ιβάν τον Τρομερό» για την ανατροπή του Μουράτ. 
1799. Στις 20 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου έληξε η ρωσο-οθωμανική πολιορκία της Κέρκυρας με την υπογραφή πάνω στην ναυαρχίδα του Ουσακόφ, «Άγιος Παύλος», της παράδοσης της γαλλικής φρουράς. 
1808. Ο γαλλικός στρατός υπό τον Μυρά κατέλαβε την Μαδρίτη. 
1813. Ο αντιβασιλέας της Σουηδίας Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ, υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με την Αγγλία.

1827.Μάχη στο Κερατσίνι. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης απέκρουσε  επίθεση των Τούρκων του του Κιουταχή
1857. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξαν τον πόλεμο στην Κίνα, με πρόσχημα τη δολοφονία γάλλων ιεραποστόλων.

1864. Ο Ρώσος Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Β ' εξέδωσε Ουκάζιο για την αγροτική μεταρρύθμιση στην Πολωνία.
1878. Στις 19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου υπογράφηκε στον Άγιο Στέφανο μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής η Συνθήκη που τερμάτιζε τον11o Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο. Οι επιχειρήσεις είχαν διακοπεί με την ανακωχή της Αδριανούπολης . (30 Ιανουαρίου 1878). Η συνθήκη υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους των Αυτοκρατόρων. Εκ μέρους του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη Νικολάι Ιγνάτιεφ και από τον Αλεξάντερ Νελίντοφ. Εκ μέρους και του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Σαφβέτ Πασάς και ο Πρέσβη στη Γερμανία Σαντουλάχ Μπέης. 

1886. Υπογράφηκε η δεύτερη συνθήκη του Βουκουρεστίου, για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ της Σερβίας και της Βουλγαρίας, που είχε ξεσπάσει με αφορμή «το ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας», και έληξε με ήττα των Σέρβων. 

1905. Ο Τσάρος Νικόλαος Β της Ρωσίας υποσχέθηκε να συγκαλέσει μια συμβουλευτική Δούμα.

1913. Τμήματα του Ελληνικού Στρατού απελευθέρωσαν  τους Αγίους Σαράντα


1918. Οι μπολσεβίκοι υπέγραψαν στο Μπρεστ – Λιτόφσκ τη συνθήκη Ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις. (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία), Οι Μπολσεβίκοι παρεδοσαν στις Κεντρικές Δυνάμεις την Καρελία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και εκκένωσαν από τα ρωσικά στρατεύματα τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και τα νησιά Ώλαντ, αναγνώρισαν την Ουκρανία, παρέδωσαν την Υπερκαυκασία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και δεσμεύτηκαν να διακόψουν κάθε μπολσεβικική προπαγάνδα εντός των εδαφών των Κεντρικών Δυνάμεων.

1919. Στο Βερολίνο άρχισε η εκκαθάριση από το στρατό της συνοικίας Λίχτενμπεργκ, τελευταίου προπύργιου των Σπαρτακιστών. Έγιναν περισσότερες από 1.200 εκτελέσεις.

1924 . Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατάργησε το Οθωμανικό Χαλιφάτο και εξόρισε τον τελευταίο χαλίφη, Αμπντούλ Μετζίτ Β΄ .Η Γερμανία υπόγραψε Συνθήκη Φιλίας με την Τουρκία. Στη Βουλγαρία, με απόφαση της κυβέρνησης συνελήφθησαν περίπου 500 ακτιβιστές της ΕΜΕΟ.

1932.Ο ιαπωνικός στρατός κατέλαβε τη Σαγκάη.

1933.Δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση των τελευταίων πολυκομματικών εκλογών για το Ράιχσταγκ, συνελήφθη στη Γερμανία ο πολιτικός, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Έρνστ Τέλμαν.

1938 .Στη Σαουδική Αραβία ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

1941. Ενώ οι πρώτοι δυστυχισμένοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έπλεαν προς τον Πειραιά για να μας «βοηθήσουν» να νικήσουμε τον «Ναζισμό», στις 3 Μαρτίου 1941,( σημαδιακή μέρα γιατί ήταν Καθαρή Δευτέρα), αναχώρησε από τον Πειραιά με τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος Α'» και «Βασίλισσα Όλγα», ο ελληνικός χρυσός, και μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Η εντολή για την φόρτωση είχε δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τόσο σίγουροι ήσαν ο Βασιλιάς και ο Τσόρτσιλ ότι, «με την βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Παναγίας θα νικήσωμε» , και ότι, «η ιστορία των εθνών θα γράψει ακόμη μιαν φορά ότι η χώρα την οποίαν λαμπρύνει ο Μαραθών και η Σαλαμίς δεν υποκύπτει, δεν κάμπτεται, δεν παραδίδεται», ώστε 40 μέρες πριν την γερμανική επίθεση φρόντισαν να υπεξαιρέσουν τον ελληνικό χρυσό, και να τον παραδώσουν στα αγγλικά χέρια. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.
Το απόγευμα της 3ης Μαρτίου στην Αγγλική Πρεσβεία, συνεχίστηκε η σύσκεψη του Παπάγου με τους Άγγλους. Παρέστησαν: Αρχιστράτηγος Παπάγος,
Αρχηγός του Αυτοκρατορικού Επιτελείου Στρατηγός Ντήλ, Στρατάρχης της βρετανικής Αεροπορίας Λόνγκμορ , Στρατηγός Διοικητής των βρετανικών δυνάμεων Μέσης Ανατολής Ούέϊβελ, Στρατηγός της βρετανικής Αεροπορίας Ντ' Άλμπιάκ , Ναύαρχος του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού Τέρλ, Επιτελάρχης του Επιτελείου των βρετανικών δυνάμεων Μ. Ανατολής Στρατηγός Σμίθ . Καθήκοντα διερμηνέως εξετέλεσεν ο άγγλος Στρατηγός Χέϋγουντ.


1945. Η Φινλανδία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία.

1947. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Στάλιν διόρισε ως υπουργό Άμυνας τον Νικολάι Μπουλγκάνιν.

1948. Δύναμη Χωροφυλακής Παγγαίου ενεπλάκη μετά πολυμελούς συμμορίας εις θέση Πόλτσκα του όρους Συμβόλου (Παγγαίου) με αποτέλεσμα τον φόνον 7 συμμοριτών και τη σύλληψη 3. Εις χείρας των ημετέρων περιήλθε οπλισμός των συμμοριτών. Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκε ελαφρώς εις Χωροφύλαξ

1949. Υπό αποσπάσματος Χωροφυλακής Τροπαίων ανευρέθηκαν 22 οκάδες τυπογραφικών στοιχείων των Κ]Σ. Κομμουνιστοσυμμορίτες εισελθόντες εις χωρίο Σαΐτά Κορινθίας εφόνευσαν ένα Εθνικόφρονα ιδιώτη και επυρπόλησαν μίαν οικία. Απόσπασμα Χωροφυλακής επιτεθέν κατ' αύτών εφόνευσε έναν, φέροντα βαθμό Λοχαγού με το ψευδώνυμο Καπετάν Αχτίδας και τραυμάτισε 3. Το μεταβατικό απόσπασμα Λεοντίου κατόπιν συμπλοκής εις Μαζαράκι έξώντωσε τον Κ]Σ Μονέδαν, αγνώστων λοιπών στοιχείων, διοικητή Κ]Σ Λόχου.

1952. Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε σε κομμουνιστές καθηγητές να διδάσκουν σε δημόσια σχολεία.

1957 .Οι Άγγλοι έκαψαν ζωντανό μέσα σε μια σπηλιά της περιοχής Μαχαιρά Πάφου της Κύπρου τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, που τους αντιμετώπισε για 12 ώρες. Ήταν 29 ετών.


1958. Στο Ιράκ, ο Νούρι αλ-Σαΐντ έγινε πρωθυπουργός για την όγδοη φορά.


1960.Υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή από πολωνική εταιρία του δεύτερου εργοστασίου ζάχαρης κοντά στις Σέρρες.

1961. Ο Χασάν Β΄ έγινε βασιλιάς του Μαρόκου.

1966 . Δημοσιεύτηκε επιστολή του Μακάριου προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία ο Κύπριος πρόεδρος τον κατηγορούσε ότι «διεπραγματεύθη ασύμφορον συμβιβασμόν και τον εγκατέλειψε μετά τα γεγονότα της Μανσούρας το 1964.

1991. Οι κάτοικοι της Λετονίας και της Εσθονίας ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση. Το 74% του πληθυσμού της Λετονίας και το 83% στην Εσθονία.

1992. Ο Βόσνιος Πρόεδρος Αλία Ιζετμπέγκοβιτς κήρυξε την ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

1993.Στην Κύπρο, δόθηκε  χάρη στον Νικόλαο Σαμψών, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και  πρόεδρο της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή.

1996 .Στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους σοσιαλιστές του Φελίπε Γκονζάλες. Στη Γιουγκοσλαβία οι αρχές συνέλαβαν τον Ράντοσλαβ Κρεμένοβιτς και τον Ντράζεν Ερντέμοβιτς και τους παρεδωσαν στο δικαστήριο της Χάγης με βάση εντάλματα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

2002. Έληξε η δίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής των καταναλωτών και της αγοράς στο ευρώ.

2003.Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η Δίκη της 17Ν, με 19 κατηγορούμενους.

2010. Η κυβέρνηση του Αβάπτιστου Παπανδρέου ανακοίνωσε τη περικοπή  κατά 30% των  δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επίδοματος αδείας στο Δημόσιο, και  αύξησε τον Φ.Π.Α. και τους ειδικούς  φόρους καταναλώσεως σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

2018. Στη Γερμανία, το Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε τον μεγάλο συνασπισμό με τη CDU/CSU της Άνγκελα Μέρκελ. 
 2020. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός ανέκτησε τον έλεγχο επί του αυτοκινητόδρομου Μ5 που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι εκδιώκοντας τους αντάρτες από το Σαρακέμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...