1/8/21

Η 1η Αυγούστου στην Ιστορία


Η 1η Αυγούστου είναι η 213η ημέρα του έτους. Έμειναν 152 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

  314. O Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε την πρώτη Σύνοδο της Χριστιανικής  Εκκλησίας στην Αρλ.
H Σύνοδος με τον τρίτο κανόνα, αναγνώρισε  τη στρατιωτική θητεία ως καθήκον κάθε Χριστιανού, εγκωμίασε τον πόλεμο για την πατρίδα, και  ευλόγησε τον «αιματηρό αγώνα ανάμεσα στο καλό και το κακό». Η Σύνοδος της Αρλ εξέδωσε 22 Κανόνες. με τον 6ο επιβεβαίωσε την αγαμία του Κλήρου. 

527. Ο Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος, ο  ανιψιός του στρατηγού και  αργότερα αυτοκράτορα) Ιουστίνου Α΄, που είχε υιοθετηθεί από τον Ιουστίνο λίγο πριν τον θάνατό του και είχε χριστεί συναυτοκράτορας, με το όνομα Ιουστινιανός Α, ανεβηκε στο θρόνο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


608
. Στην Αγορά της Ρώμης αποκαλύφθηκε η Στήλη του Φωκά το τελευταίο μνημείο που προστέθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά. Μια λατινική επιγραφή στη βάση της στήλης υποδεικνύει το όνομα του δωρητή της, τον αυτοκράτορα, στον οποίο είναι αφιερωμένη και την ημερομηνία των εγκαινίων της.\ Το μνημείο αυτό ανεγέρθη σε ευγνωμοσύνη για την ευνοϊκή πολιτική του Φωκά, για τους επισκόπους της Ρώμης, που αναγνώρισε με χρυσόβουλο του 607 το προβάδισμα της εκκλησίας της Ρώμης έναντι όλων των Εκκλησιών.



902. Οι Σαρακηνοί Αγλαβίδες κατέλαβαν το βυζαντινό οχυρό Ταυρομένιο, την Ταορμίνα, στη Σικελία. 

 939. Καταστροφή των Βίκινγκς στη μάχη της  Τρανς-λα-Φορτ στην Βρετάνη και αποφασιστική 2000 Βρετόνων που έβαλε τέλος  στην κατοχή της βρετονικής γης από τους Νορμανδούς.

1137. Πέθανε ο Λουδοβίκος ΣΤ ́ της Γαλλίας.

1192. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αποβιβάστηκε αιφνιδιαστικά  στη Γιάφα με 54 ιππότες, μερικές εκατοντάδες πεζούς, και περίπου 2.000 Γενουάτες και  Πισάνους τοξότες και διάλυσε τις δυνάμεις του Σαλαντίν που είχαν εισέλθη στην πόλη και πολιορκούσαν τους Χριστιανούς στην Ακρόπολη. Ο Άγγλος βασιλιάς πολέμησε αυτοπροσώπως στην πρώτη γραμμή.

1203. Ο τυφλός Ισαάκιος Β΄ Άγγελος ανακήρυξε το γιο του, Αλέξιο Δ΄ Άγγελο, συναυτοκράτορα. 

1245. «Άρχισε  η πρώτη σύνοδος στη Λυών.

1291.Συγκροτήθηκε ο  «Αιώνιος Σύνδεσμος» της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.


1492. Στην Ισπανία τέθηκε σε ισχύ το Διάταγμα της Αλάμπρα για τον υποχρεωτικό εκχριστιανισμό  των Εβραίων.


1514. Ο Μεγάλος Πρίγκιπας  της Μόσχας Βασίλι Γ εισήλθε στο Ελεύθερο  Σμολένσκ, που για 110 χρόνια  ήταν υπό την κυριαρχία της Λιθουανίας. Προς τιμήν αυτής της νίκης, ιδρύθηκε στη Μόσχα η Μονή Νοβοντέβιτσι.

1571. Παρά τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στην Αμμόχωστο  εξακολουθούσαν να πολεμούν. Μη λαμβάνοντες όμως καμία ενίσχυση αποφάσισαν, την 1η Αυγούστου 1571, να συνθηκολογήσουν.
Οι Τούρκοι υποσχέθηκαν να μην πειράξουν τους πολιορκημένους και να τους διαθέσουν πλοία για να μεταβούν στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη.


1589 . Ο Δομινικανός μοναχός Ζακ Κλεμάν μαχαίρωσε τον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Γ΄, γνωστό και ως Ερρίκος της Πολωνίας. Ο δολοφόνος σκοτώθηκε αμέσως από τους φρουρούς ενώ ο βασιλιάς πέθανε την επόμενη εξορκίζοντας τους οπαδούς του να ταχθούν υπό τον εξάδελφό του Ερρίκο της Ναβάρρας, 
ο οποίος τελικά τον διαδέχτηκε ως Ερρίκος Δ΄. 

1664 . Ο αυστριακός στρατός με επικεφαλής τον Ραϊμόντο Μοντεκκούκολι νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις που διοικούσε ο Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλού. Στη μάχη του Μόγκερσντορφ . (Αγίου Γοτθάρδου). Παρά τη νίκη ακολούθησε  η Ειρήνη του Βασβάρ, δκα ημέρες μετά που προέβλεπε την παράταση για 25 έτη του προπολεμικού στάτους κβο. 

1714. Ο εκλέκτορας του Αννόβερου Λουδοβίκος Γεώργιος,, έγινε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α. 

1759. Η Μάχη του Μύνστερ, στη Ρηνανία-Βεστφαλία κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου. Αναμετρήθηκαν 92.000 άνδρες. Ο Στρατός των Βουρβόνων ηταν 51000 με 86 κανόνια και ο Αντιγαλλικός Συνασπισμός με επικεφαλής τη Μεγ.Βρετανία και την Πρωσία 41.000 και 107 πυροβόλα. Η μάχη διήρκεσε τρεις ώρες. Οι Γάλλοι έχασαν 480 αξιωματικούς και 7.700 στρατιώτες, οι Αγγλο-Πρωσοι 150 αξιωματικούς και 2.600 στρατιώτες. Κρίθηκε από την επίθεση του Γαλλικού Ιππικού στο Κέμτρο τυ Μετώπου και από την αντεπίθεση του πεζικού του Αννοβέρου που προκάλεσε βαριές απώλειες στο γαλλικό ιππικό. Αυτή η ήττα συνέβαλε στη σοβαρή αμαύρωση της ηγεμονίας των Βουρβόνων στην Ευρώπη.

1770. Κατά τον 7ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο στις 21 Ιουλίου/ 1 Αυγούστου 1770 διεξήχθη στη Νότια Μολδαβία η μάχη του ποταμού Καγκούλ. Μια από της μεγαλύτερες μάχες του 18ου αιώνα. Ο Πιοτρ Ρουμιάντσεφ με επιτελάρχη τον Πέτρο Μελισσινό με 40.000 άνδρες, επιτέθηκε στου Τούρκους που είχαν 90.000 στο πεδίο της μάχης υπό τον Χαλίλ Πασά, ενώ 70.000 ιππείς από το Χανάτο της Κριμαίας δεν πρόλαβαν την μάχη. Οι Ρώσοι είχαν 1500 νεκρούς και τραυματίες ενώ οι Τούρκοι 20.000. Eγκατέλειψαν και 130 πυροβόλα. Την ίδια ημέρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ρωσική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. 

1778. Στο Αμβούργο η «πατριωτική κοινωνία» Patriotische Gesellschaft άνοιξε το πρώτο Ταμιευτήριο στην Ευρώπη. 

1780. Η Σουηδία κήρυξε τη μόνιμη ουδετερότητά της.


1789. Στις 21 Ιουλίου /1 Αυγούστου κατά τον 8ο ρώσο-τουρκικό πόλεμο του 1787-92, διεξήχθη στη Φωξάνη, η μάχη ανάμεσα σε 7000 Ρώσους και 18000 Αυστριακούς που διοικούσε ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Βασίλεβιτς Σουβαρόφ, και 30.000 τούρκους που διοικούσε ο Οσμάν-πασάς. Η μάχη διήρκησε 10 ώρες και τελείωσε με πλήρη νίκη των Ρώσων και των Αυστριακών, οι οποίοι έχασαν μόνο 400 στρατιώτες. Οι Τούρκοι που το έβαλαν στα πόδια έχασαν 1600 στρατιώτες. 
Η μάχη έδειξε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν για τεχνολογικούς και τακτικούς λόγους να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.


1793. Η Μαρία Αντουανέτα, μεταφέρθηκε στην Κονσιερζερί για να εκτελεστεί. 
Η Εθνοσυνέλευση διέταξε το άνοιγμα των βασιλικών τάφων στο Σεν Ντενί για να παραληφθούν τα πολύτιμα μέταλλα από τα κτερίσματα, και εισήγε  το μετρικό σύστημα. 

1798 . Στον κόλπο του Αμπουκίρ στις εκβολές του Νείλου άρχισε η επίθεση του  βρετανικού στόλου στον αραγμένο στόλο του Φρανσουά-Πωλ Μπρυαί ντ' Αιγκαλλιέ.



 1800 . Ο Γεώργιος Γ, υπέγραψε την πράξη της Ένωσης με την οποία από την 1 Ιανουαρίου 1801 η Βρετανία και Ιρλανδία αποτελούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.  


1808. Ο Ναπολέοντας έστεψε τον Ιωακείμ Μυρά ως Βασιλιά των Δύο Σικελιών, «Θεού και Συντάγματος Χάρητι» με το όνομα Ιωακείμ Βοναπάρτης.

1812. Έληξε η τριήμερη μάχη Χωριό Κλυαστίτσι. Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν την προέλαση των Γάλλων  προς την Αγία Πετρούπολη.
1819. Ο Μέττερνιχ συμφώνησε στο Τέπλιτσε της σημερινής Τσεχίας με τον καγκελάριο της Πρωσίας για την εισαγωγή μέτρων λογοκρισίας και επιτήρησης και την καταπολέμηση του φιλελευθερισμού και του εθνικισμού στη γερμανική συνομοσπονδία. 


1821. Κυκλοφόρησε στην Καλαμάτα η πρώτη τετρασέλιδη. εφημερίδα των Ελλήνων επαναστατών με τίτλο «Σάλπιγξ Ελληνική» με υπεύθυνο τον Θεόκλητο Φαρμακίδη.

1831. Πραξικόπημα κατά του Καποδίστρια . Ο Ανδρέας Μιαούλης και οι Υδραίοι με εντολή της θαλασσοκράτειρας Αγγλίας έκαψαν τα εθνικά πλοία στον ναύσταθμο του Πόρου.  Ανατινάχθηκαν  η κορβέτα «Ύδρα» και η φρεγάτα «Ελλάς».

1885. Στην Αγία Πετρούπολη τυπώθηκαν τα πρώτα Βουλγαρικά χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία τα 20 λέβα. 

1888. Αναχώρησε από τη Βιέννη το πρώτο τρένο στη γραμμή Βιέννη-Κωνσταντινούπολη. 

1894. Άρχισε ο Α΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος για την Κορέα. 

1914. Η Γερμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία. 

1919. Τσεχικά και Ρουμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Βουδαπέστη και συνέτριψαν το Σοβιετικό καθεστώς του εβραίου Μπέλα Κούν που κράτησε 133 ημέρες. Ο Μπάλα Κουν διέφυγε στην Αυστρία. 

1921. Το κοινοβούλιο του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ενέκρινε το νόμο για την προστασία της χώρας, βάσει του οποίου απαγορεύτηκε η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος και αποβλήθηκαν οι 58 βουλευτές τους από την Βουλή   Στις εκλογές του 1920 οι Κομμουνιστές έλαβαν 198,736 ψήφους ή 12.36% και έβγαλαν 58 από τους 419 βουλευτές.

1928. Στη Σόφια εξέπεμψε ο Πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός. 

1931. Ιδρύθηκε στην Ελλαδα η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ).

1933.  Παραχωρήθηκε στις Ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1936. Ο Αδόλφος Χίτλερ κήρυξε την έναρξη των 11ων  Ολυμπιακών  Αγώνων του Βερολίνου.

1940 . Στη Σοβιετική Ένωση ο Λαϊκος Επίτροπος Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ , μιλώντας σε συνεδρίαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, είπε ότι «οι εργαζόμενοι της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας με χαρά υποδέθηκαν την είδηση της ένταξης  των εν λόγω δημοκρατιών στη Σοβιετική Ένωση». 


1943. Η Δεύτερη αμερικανική επιδρομή  κατά των πετρελαιοπηγών  της κοιλάδας Πραχόβα και των διυλιστηρίων στο Πλοέστι  της  Ρουμανίας με 177 βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν  από τη Βεγγάζη της Λιβύης . Τα Αμερικανικά αεροπλάνα, προκάλεσαν μεγάλες ανθρώπινες  απώλειες αλλά δεν υπήρξε «καμία μείωση της παραγωγικής ικανότητας». Η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχασε 53 αεροπλάνα. Η Ιαπωνία χορήγησε ανεξαρτησία στη Βιρμανία.

1944.Αρχισε η εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής, που κράτησε 62 ημέρες. 

1946. Οι ηγέτες του Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού, που πολέμησαν μαζί με τους Γερμανούς εκτελέστηκαν  στη Μόσχα αφού καταδικάστηκαν για προδοσία.


1957. Λειτούργησε  ως κεντρική τράπεζα, η γερμανική Bundesbank.


1954 .Τέθηκε σε ισχύ την κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη. Τέλος των αποικιακών πολέμων της Γαλλίας στην Ινδοκίνα.

1958.  Στην Κύπρο  οι αντάρτες της Λύσης, ενισχυμένοι και από αγωνιστές του χωριού, έστησαν ενέδρα κοντά στη Λύση κατά την οποία κτυπήθηκαν τρία στρατιωτικά αυτοκίνητα των Άγγλων γεμάτα από στρατιώτες, με αποτέλεσμα το θάνατο δυο στρατιωτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων .Την ίδια ημέρα οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον  63χρονο Λουκά Αρέστη, τον 50χρονο Γιάγκο Ηλία και την  60χρονη Ρεβέκκα Ηλία.

1960 . Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της. Η Δαχομέη , το σημερινό Μπενίν, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.Το Ισλαμαμπάντ έγινε η πρωτεύουσα του Πακιστάν, αντι του Καράτσι. 

1964 .Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πρόνοιας ο αριθμός των απόρων στην Ελλάδα ήταν περί τα 3,5 εκατομμύρια. Το Βελγικό Κογκό μετονομάστηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 

1966 . Ξεκίνησε 11η ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που αποφάσισε  την «πολιτιστική επανάσταση», η οποία διήρκεσε δέκα χρόνια

1967. Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

1968. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αντώνης Μπριλλάκης ανακοίνωσαν στη Ρώμη τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή της δικτατορίας. 

1970 . Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρότζερ Ντέιβις επισκέφτηκε την Αθήνα. 


1973. Ο Νίκος Ζαχαριάδης που ζούσε εξόριστος στο Σουργκούτ, αυτοκτόνησε  «σαν έκφραση έσχατης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ»  «για τα μέτρα περιορισμού, εξορίας, στέρησης ελευθερίας μετακίνησης και αναχώρησης από τη  Σοβ. Ένωση που εφαρμόζονταν  εναντίον του. Κρεμάστηκε στο σπίτι που διέμενε.

1974 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την εγκατάσταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο σε δύο ζώνες. 

1975. 33 ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδά, υπέγραψαν την τελική πράξη του Ελσίνκι. 

1976. Ο αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα, κάηκε στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας. 

1977. Απέδρασε από το «Λαϊκό Νοσοκομείο» Αθηνών, όπου νοσηλεύονταν  ο καταδικασμένος σε 8 χρόνια φυλάκιση από το καραμανλικό καθεστώς, εθνικιστής Ταγματάρχης των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων Παρασκευάς Μπόλαρης.

1990.
 Το Ιράκ εισέβαλε  στο Κουβέιτ. Ο Ζέλιου Ζέλεφ εξελέγη από την Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

1991. Στο Ζάγκρεμπ, ο Πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, κάλεσε  τους Κροάτες στον πόλεμο κατά των Σέρβων και  του JNA. 

2008. Ο Πράκτωρ Σαακατσβίλι εισέβαλε υπό την ενθάρρυνση των ΗΠΑ στη Νότια Οσετία  και την Αμπχαζία,  προκαλώντας τον Πούτιν σε τρίτο παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ηλιακή έκλειψη της 1ης Αυγούστου 2008,γνωστή και ως «Ρωσική Έκλειψη».

2010. Ανακοίνωση της ανακάλυψης  υποθαλάσσιου ποταμού στη Μαύρη Θάλασσα. Τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς. Στην Ελλάδα ανεστάλη η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων με την προϋπόθεση να αρθεί η πολιτική επιστράτευση.

2011. Στη Συρία σκοτώθηκαν 142 διαδηλωτές σε επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

2013. Ο πρόεδρος Πούτιν παραχώρησε προσωρινό  πολιτικό άσυλο στη Ρωσία για 1 έτος στον  Έντουαρντ Σνόουντεν.

2014. Ο Βλαντίμιρ Αντουνφέγεφ, ανέλαβε επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Έναρξη ισχύος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που ειχε συμφωνηθεί το 2011.

2016. Ο 48χρονος κεντροαριστερός οικολόγος  και ακαδημαϊκός  Γκούντνι Γιοχάνεσον εξελέγη Πρόεδρος στην Ισλανδία.

2019. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε  τη  κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Ιντλίμπ, μετά από τρεις μήνες  μαχών και σχεδόν 3.000 νεκρούς

2020. Άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας «Μπαράκα» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...