18/8/21

18 Αυγούστου 1957, πέθανε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σταύρος Στυλιανίδης

>

Ο Σταύρος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Γιαλούσα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 21 Μαρτίου 1927. Γονείς του ο Σταύρος και η Χρυσή Στυλιανίδη. Είχε και μια αδελφή την Άννα. τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γιαλούσας και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία με τη μητέρα και την αδελφή του. Ο πατέρας του είχε πεθάνει, όταν ήταν βρέφος. Ρίχτηκε στη βιοπάλη από πολύ μικρός . Ασχολείτο ερασιτεχνικά με μπαρούτια και όπλα. 

Με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε σε ομάδα εκτελεστικού στη Λευκωσία και επιδόθηκε στην κατασκευή κάθε είδους εκρηκτικού αντικειμένου. 

 Η βόμβα που τοποθετήθηκε στο κρεβάτι του Άγγλου Κυβερνήτη Χάρντιγκ στις 20 Μαρτίου 1956 ήταν δικής του επινόησης και κατασκευής, σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφαρμοστεί στην κοιλιά του αγωνιστή που την μετέφερε κάτω από έναν κορσέ. 
 
Οι Άγγλοι τον καταζητούσαν και εκείνος κρυβόταν, συνεχίζοντας να καταστρώνει σχέδια για την εκτέλεση του Άγγλου κυβερνήτη Χάρντιγκ και του Άγγλου διοικητή της Λευκωσίας Κλέμενς. 
 
Το Μάιο του 1956 είχε την καθοδήγηση στα χωριά Λυθροδόντας, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωρίο, Δάλι, Ποταμιά, Λύμπια, Λατσιά και Γέρι του τομέα Ορεινής. Κατά τη διάρκεια της Αγγλογαλλικής επίθεσης εναντίον του Σουέζ, όταν γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν κοντά στο Πυρόι, η ομάδα του Στυλιανίδη με τον ίδιο επικεφαλής, κατόρθωσε να αφαιρέσει αριθμό όπλων από Γάλλους οπλίτες, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο αντιαρματικό όπλο με 60 βλήματα, το οποίο απέκρυψε για αρκετό καιρό. Αργότερα όμως ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους κοντά στο Λυθροδόντα.... 
 Μετά το θάνατο του Αυξεντίου, με την προσάρτηση στον τομέα Ορεινής και των χωριών της περιοχής Μαχαιρά, ο τομέας χωρίστηκε σε υποτομείς και ο Σταύρος Στυλιανίδης ανέλαβε ως υποτομεάρχης την περιοχή των χωριών Κλήρου-Μαλούντας-Δευτεράς και ως υπεύθυνος των ανταρτικών ομάδων του τομέα Ορεινής. Στις 16 Αυγούστου 1957, μεγάλης ισχύος νάρκη την οποία κατασκεύαζε εξερράγη στα χέρια του έξω από το κρησφύγετό του, στο χωριό Επισκοπειό, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά και πληγώνοντας βαριά τους δυο βοηθούς του. 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του κατόρθωσαν να τον μεταφέρουν σε γιατρό και να κρύψουν τα δυο πληγωμένα παιδιά, ξεγελώντας με συνδυασμένες κινήσεις τον Άγγλο υπεύθυνο του αστυνομικού σταθμού Δευτεράς, ο οποίος προσέτρεξε αμέσως στο χωριό Επισκοπειό, όταν ακούστηκε η τρομακτική έκρηξη.
 
Ο Στυλιανίδης πέθανε σε δυο μέρες στις 18 Αυγούστου λέγοντας: «Πεθαίνω για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.»... 

 Πηγή www.elkosmos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός πέθανε για την Ένωση.Σήμερα όμως η Ένωση δεν πρόκειται να γίνει αλλά και αν υιηρφαν οι συνθήκες, θα έπρεπε να ρωτήσουν τους νέο-κυπρίους ραγιάδες αν θα ήθελαν την Ενωση. Και εσύ που είσαι Έλληνας Πατριώτης αλλά ελλαδιτης θα έπρεπε να διερωτηθεις τι νόημα έχουν ΣΗΜΕΡΑ οι αναρτήσεις που κάνεις για την Μνήμη των Ηρώων του Κυπριακου Αγώνα. Διότι ούτε η Ενωση διακυβεύεται κάπου ούτε οι σημερινοί κυπριοι την έχουν σε κάποια προτεραιότητα. Αυτό που έχουν σε πρώτη και αποκλειστική προτεραιότητα είναι η ανακήρυξη ΑΟΖγια να φτιάξουν τον Ιουδαικο East Med και να οδηγηθούν, όπως νομίζουν, στην απελευθέρωση με την βοήθεια των... εβραιων....όπως νομίζουν. Επομένως οι αναρτήσεις σου, τι νόημα έχουν; Εμάς, εδώ στην Ελλάδα, μάς έχουν γραμμένους. Θα μάς χρησιμοποιήσουν απλώς για τον αγωγό και μετά θα μάς κουνησουν μαντήλι.... κυπριακό.

Ανώνυμος είπε...

Και κατ'αρχήν ποια θα είναι τα οφέλη του ιουδαικου αγωγού για την Ελλάδα, Χατζαρα; Το έχεις ψάξει εσύ που είσαι ένας καλός δημοσιογράφος; Από όσο εγώ γνωρίζω θα είναι πενιχρα! Αυτός ο αγωγός χρησιμοποιεί ένα μέρος του ελληνικού εδάφους χωρίς να έχει η Ελλάδα τα ανάλογα οφέλη. Αυτός ο αγωγός εξυπηρετεί κυρίως το Ισραήλ αλλά και τη Κύπρο. Γι'αυτο και η τελευταία έχει καταλήξει να είναι η ουρά του Ισραήλ. Γι' αυτό και εμβολιαστηκαν οι περισσότεροι, δεν το έκαναν μόνο για την... υγεία τους(ποια υγεία τους άλλωστε;) αλλά για να μην πάνε κόντρα στα συμφέροντα εκείνων των σκοτεινών διεθνών παρασκηνιων των οποίων την βοήθεια προσδοκούν. Διότι τι άλλο εκτός από πισώπλατο μαχαιρωμα στους τίμιους και απλούς ελληνες(ελλαδιτες και κυπριους), είναι η επιλογή της κυπριακής ψωροελιτ(κάποιοι από τους οποίους παριστάνουν και τους πατριώτες) να εμβολιαστει;