11/8/21

Οι Αγγλικές Πουστιές , ο πράκτωρ Χάρυ, το περιστύλιον και η Αρχή της δεδηλωμένης

 

Ο πράκτωρ Χάρυ, που τον εκπαίδευσαν στις Λόνδρες, σαράντα χρονών πια, ίδρυσε το «Πέμπτο κόμμα», στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της αγγλικής παράταξης . 

Το 1874, έγραψε στην εφημερίδα «Καιροί» ένα άρθρο με τον τίτλο «Τις πταίει», που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου του 1874, στο οποίο κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα της εποχής, αλλά ουσιαστικά κατηγορούσε το Βασιλιά, επειδή μετά την πτώση του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, εξ αιτίας των Λαυρεωτικών, είχε χρίσει κυβέρνηση εκείνη του Βούλγαρη που ήταν μειοψηφίας. 

Στις 9 Ιουλίου του 1874 με τον τίτλο «Παρελθόν και Ενεστώς», έθετε το κοινοβουλευτικό δόγμα της «δεδηλωμένης» όπως γινόταν  στα Κεντρικά. 

Για να τον προωθήσουν τον συνέλαβαν κιόλας και τον προφυλάκισαν με εντολή της Πρεσβείας για τέσσερεις ημέρες .

.Τον Απρίλιο του 1875, ο Γεώργιος διόρισε το παιντί, πρωθυπουργό για να κάνει εκλογές, όπως έγραψε ο Σουρής: 

 «Και ήτο για το Σύνταγμα παντού συνομιλία, 
και ο Τρικούπης έγραψε πως πταίει η βασιλεία, 
Και είδε ο Γεώργιος πως του 'γιναν κουνούπι 
και δυό βεντούζες έβαλε στο Σύνταγμα κοφτές, 
κι εκάθησε στο θρόνο του και είπε στον Τρικούπη 
«έλα λοιπόν να κυβερνάς εσύ οπού δεν φταίς!» 

Ο λαός όμως που δεν γούσταρε τις φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της αγγλικής παράταξης ψήφισε Κουμουνδούρο, που έβγαλε 80 από τις 190 έδρες. Το Τρικούπη μόνον 25. 
Τον Μαύρισαν. 
30 ήταν ανεξάρτητοι 

. Στο Λόγο του Θρόνου που εκφώνησε ο Γεώργιος Α' στη βουλή στις 11/23 Αυγούστου και τον οποίο έγραψε ο Χάρυ, ο Ανεύθυνος δεσμεύτηκε ότι στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθετο μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. 

Έτσι αφού πείστηκε ότι ο Κουμουνδούρος την είχε, του έδωσε την εντολή στις 15/27 Οκτωβρίου, μετά από 60 ημέρες και βάλε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η συνταγματική καθιέρωσις της δεδηλωμένης έγινε με το σύνταγμα του 1927, μέχρι τότε ίσχυε εθιμοτυπικώς.
Τα δάνεια της πτωχεύσεως επί Χαριλάου Τρικούπη οφείλοντο στην εβραϊκό τραπεζιτικό οίκο των Ηambro,«χρηματιστών» του οίκου των Γλυξβούργων. Το αυτό με την πτώχευση του 1932, το 80%,στους Ηambro και το υπόλοιπο σε έτερeς εβραϊκές τραπέζες όπως των Spreyer.

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, τίποτα δεν είναι τυχαίο με τις πυρκαγιές... Πάω στοίχημα ότι μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου που θα είναι τα 200 χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς δεν θα έχει μείνει δέντρο για δέντρο στην Αρκαδία...

Η 27η Δεκεμβρίου 1944. Η 24η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας στην Αθήνα. Η ΟΠΛΑ συνέχιζε τις σφαγές. Η Εθνοφυλακή απελευθέρωσε το Ζάππειο. Οι Άγγλοι εκκαθάρισαν του Ψυρρή. Η ΡΑΦ βομβάρδισε το Περιστέρι.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1944, οι μάχες εκτός από του Ψυρρή και το Ζάππειο συνεχιζόντουσαν στην Ευρώπη.  Τα ξημερώματα, στις 5 και 55 τρία αμερι...