27/12/21

27η Δεκεμβρίου 1944. Η 24η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας στην Αθήνα

 

Στη Μεγάλη Βρετανία συνεχιζόταν η προσπάθεια του Τσώρτσιλ να βρεί μια λύση που να ικανοποιεί τους κομουνιστές . Ο Σιάντος επανέλαβε τη θέση  για συγκρότηση κυβέρνησης «πραγματικής εθνικής ενότητας» με πρωθυπουργό «κοινής εμπιστοσύνης», στην οποία ο ΕΛΑΣ θα παρέδιδε τον οπλισμό του.

Απαραίτητος όρος, η υιοθέτηση προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση, που θα περιελάμβανε: την τιμωρία των δοσιλόγων, την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού, τη διάλυση της Χωροφυλακής, την αποστράτευση όλων των εθελοντικών στρατιωτικών σχηματισμών και τη συγκρότηση εθνικού στρατού. Όσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης το ΚΚΕ ζητούσε συμμετοχή σε ποσοστό 50%, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και τα υφυπουργεία Στρατιωτικών και Εξωτερικών. Τέλος, πρότεινε να διενεργηθούν εθνικές εκλογές τον Απρίλη του 1945 και δημοψήφισμα για το πολιτειακό δύο μήνες πριν.

Θεοτόκης και Τσαλδάρης αποχώρησαν από τη σύσκεψη με τη δήλωση ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ σημαίνουν κομμουνιστικοποίηση του κράτους! Κατηγορηματικά αντίθετος υπήρξε επίσης ο Πλαστήρας. 

Τελικά, μετά από διάφορες ενστάσεις ο Τσώρτσιλ διέκοψε την σύσκεψη και συναντήθηκε με τον Δαμασκηνό τον οποίο έχρισε αντιβασιλέα. Ο Δαμασκηνός δέχτηκε, υποσχόμενος πως «θα επιχειρήσει το σχηματισμό κυβερνήσεως χωρίς τη συμμετοχή σ’ αυτήν κομμουνιστών». 

Το απόγευμα, ο Τσόρτσιλ δήλωσε στον Τύπο: «Είμεθα απολύτως αποφασισμένοι, όπως ολόκληρος η περιοχή της πρωτεύουσας εκκαθαριστεί από ενόπλους, οι οποίοι δεν θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αναγνωρισμένης κυβερνήσεως…Θα χρησιμοποιήσωμεν οσαδήποτε δυνάμεις χρειασθούν προς τούτο δια να επιτύχωμεν τον αντικειμενικόν μας αυτόν σκοπόν».

Ήδη από το απόγευμα της 27ης, σε αντίθεση με την ανάπαυλα της 26ης , εξαπολύθηκε  γενικευμένη επίθεση κατά του ΕΛΑΣ στη Νέα Σμύρνη, στο Μπραχάμι,τον Άγιο  Σώστη το Κατσιπόδι , στη Δραπετσώνα και στο Μοσχάτο. Οι Ριμινίτες  εξαπέλυσαν την επίθεση κατά της Καισαριανής από τη μεριά των Κουπονιών με την υποστήριξη βρετανικών αρμάτων  και της αεροπορίας. 

Η «ΙΙ Μεραρχία» του ΕΛΑΣ ενήργησε επιδρομή κατά των Άγγλων του αεροδρομίου του Χασανίου. Οι Βρετανοί κατέλαβαν το Ψυρρή, περικυκλώνοντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: