30/12/21

Η 30η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 30η Δεκεμβρίου είναι η 364η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένει η τελευταία ημέρα του έτους.

533.Τέθηκε από τον Ιουστινιανό σε ισχύ η νομοθεσία του «Πανδέκτη», όπως και οι «Εισηγήσεις».

1066. Οι Βέρβεροι εισέβαλαν στο σεράγι του Εμίρη της Γρανάδας Μπαντις αλ Μουζάφαρ και συνέλαβαν τον εβραίο βεζίρη Γιόζεφ ιμπν Ναγκρέλα που ήταν και ο μέγας Ραβίνος της Γρενάδας και τον σταύρωσαν. Η γυναίκα του με τον γιό του διασώθηκαν. Οι Βέρβεροι σκότωσαν και πολλούς από τους 1500 Εβραίους της πόλης.

1097. Κατά την πρώτη Σταυροφορία , σεισμός στην Αντιόχεια, την οποία πολιορκούσαν οι Σταυροφόροι.

1632. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο τα σουηδικά στρατεύματα κατέλαβαν το Φράιμπουργκ.

1777. Στις 30 Δεκεμβρίου 1777 με τον θάνατο του Μαξιμιλιανού εξαλείφθηκε η γραμμή διαδοχής των Βίττελσμπαχ και η διαδοχή του Εκλεκτοράτου της Βαυαρίας πέρασε στον Κάρολο Θεόδωρο, τον εκλέκτορα του Παλατίνατου.

1797.Στον πόλεμο του πρώτου συνασπισμού ο Στρατός της Γαλλικής Δημοκρατίας για κατέλαβε για δεύτερη φορά το Μάιντς .

1805. Στις 18/30 Δεκεμβρίου η Υψηλή Πύλη κήρυξε τον Πόλεμο στη Ρωσία.

1806. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπακού , το Χανάτο καταργήθηκε και το Μπακού έγινε το κέντρο της νεοσύστατης επαρχίας του Μπακού.

1812. Ο Πρώσος στρατάρχης Λουδοβίκος Γιόρσκ φον Βάρτενμπούργκ υπέγραψε στο Τάουρογκεν  με δική του  πρωτοβουλία,  κατάπαυση του πυρός με το στρατηγό Χανς Καρλ φον Ντίμπιτς που υπηρετούσε τον Τσάρο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα αποχώρησης της Πρωσίας από τη Συμμαχία με τον Ναπολέοντα

1822. Μάχη στην Άμφισσα και ανακατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.

1824. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδόδηκε στους υδραίους Δανειοληπτγές  στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1906. Ο Σάχης της Περσίας υπέγραψε το Σύνταγμα τερματίζοντας την απόλυτη μοναρχία.
1915. Το γερμανικό υποβρύχιο U-38 τορπίλισε ανοικτά των ακτών της Κρήτης το βρετανικό ατμόπλοιο «Περσία». Χάθηκαν 343 από τους 519 επιβάτες. Κατά τη στιγμή της βύθισης, το «Περσία» μετέφερε μεγάλη ποσότητα χρυσού και κοσμημάτων που ανήκαν στον Μαχαραγιά Γιαγκατιί Σινγκ ο οποίος είχε αποβιβαστεί στη Μασσαλία. Το ναυάγιο του «Περσία» βρέθηκε έξω από την Κρήτη το 2003 σε βάθος 10.000 ποδιών , και έγινε προσπάθεια να ανασυρθεί ο θησαυρός.

1916. Ο Κάρολος Α΄ της Αυστρίας και η Ζίτα των Βουρβόνων-Πάρμας στέφθηκαν βασιλιάς και βασίλισσα της Ουγγαρίας. Οι Σύμμαχοι απέριψαν την Γερμανική πρόταση ειρήνης της 12ης Δεκεμβρίου.

1917. Το βρετανικό οπλιταγωγό «Αραγονία» βυθίστηκε στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας από το γερμανικό υποβρύχιο U-34.610 Βρετανοί στρατιώτες και μέλη του πληρώματος χάθηκαν.


1918. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέβαλε στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης,υπόμνημα περί των ελληνικών δικαιωμάτων επί των παραλίων της Μικράς ΑσίαςΣτο Βερολίνο ξεκίνησε το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. 

1922. Στις 29 Δεκεμβρίου, 1922 ,συνήλθε απόντος του Λένιν, το 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ . Οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και Υπερκαυκασίας TSFSR υπέγραψαν μια συνθήκη για το σχηματισμό της ΕΣΣΔ, που εγκρίθηκε την επομένη 30η Δεκεμβρίου 1922 από τους 2215 σύνεδρους.
Στη Συνθήκη διατυπώνονταν οι Λενινιστικές αρχές της ισοτιμίας, του δικαίωματος της ελεύθερης αποχώρησης από την Ένωση και της ελεύθερης εισόδου σ’ αυτήν νέων Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.Εκτός από τις 4 ιδρυτικές σοβιετικές δημοκρατίες, υπήρχαν ακόμα η Αρμενία, τα Αζερμπαϊτζάν, το Ναχιτσεβάν , η Γεωργία και η Αμπχαζία.

1934.Υπογράφηκε  η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.

1940. Πολύνεκρη μάχη στο ύψωμα 1074, (Σκουτάρα), βορειοδυτικά Χειμάρρας. Σκοτώθηκαν από το 6ο Σύνταγμα Πεζικού  , ο Έφεδρος Υπολοχαγός Ιωάννης Αγγελόπουλος , ο  Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Γεράσιμος Πανταζής από τη Ζάκυνθο , ο Υποδεκανέας Καμπούρης Μανθαίος από το Παναρίτι Κορινθίας , ο Στρατιώτης Νικόλαος Κυριατζής από το Μάνεσι Καλαβρύτων ο ΣτρατιώτηΑχαΐας το 1914 . Φονεύτηκε στη μάχη Χειμάρας στις 30 Δεκεμβρίου 1940. 104.Ιωάννης Μουζάκης από το Χαροκοπειό Μεσσηνίας και ο  Στρατιώτης Κων/νος Τσακνάκης από τη Τιτάνη Κορινθίας.
Η πολεμική αεροπορία έχασε δυο «Μπρίστολ Μπλενχάιμ» της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού και θρήνησε 6 ιπταμένους. Το πρώτο έπεσε   κατά  την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλάρ της Λάρισας με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του. Σκοτώθηκαν ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Ορφανιδης, ο  επισμηναγός Μιχαηλ Αναστασάκης και ο Ανθυποσμηναγός Δημήτριος Γκίκας. Το δεύτερο κατατρίφθηκε από τους Ιταλούς  κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού στην Αλβανία.Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Κλεάνθης Χατζηιωάννου και οι Ανθυποσμηναγοί Κωνσταντίνος Σωτηριάδης και Νικόλαος Αραμπατζής.

1941. Στην Κροατία στο Κόρντουν οι Ούστασι σκότωσαν 430 από τους 750 κατοίκους του σερβικού χωριού  Πρίκος. Από αυτούς 192 ήταν παιδιά κάτω των 12 ετών.

1942.Σκοτώθηκε στη Λιβύη ο Ανθυποσμηναγός ΣΚΑΛΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ λόγω βλάβης του κινητήρα του Blenheim που επέβαινε. 

1944. Στην Αθήνα κατά τα Δεκεμβριανά, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ορκίστηκε Αντιβασιλεύς. Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήσαν παρόντες ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχιστράτηγος Σκόμπι και τα μέλη του διπλωματικού σώματος. Μετά την ορκωμοσία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ως αντιβασιλέως, άρχισε η διαδικασία για την ανάθεση της διακυβέρνησης στον Νικόλαο Πλαστήρα όπως ήθελαν οι Άγγλοι και οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις και την συντριβή στην Καισαριανή το ΚΚΕ συνέχιζε την αρπαγή ομήρων. Ο ΟΠΛΑ συνέλαβε τον μαρξιστή εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο στο σπίτι του, και στη συνέχεια τον δίκασε σε λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. 

1947 . Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας. Οι κομμουνιστές στη συνέχεια ανακήρυξαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας.

1960. Ο Βοϊτίλα έγινε Μητροπολίτης Κρακοβίας.

1963. Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου που ανέλαβε να διεξάγει τις εκλογές τοις 16ης Φεβρουαρίου. Η σύνθεση της κυβέρνησης Παρασκευόπουλου ήταν:  Ιωάννης Παρασκευόπουλος Πρωθυπουργός, Υπουργός Συντονισμού και Υπουργός Εσωτερικών Δημήτριος Παπανικολόπουλος Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ιωάννης Σόντης Υπουργός Δικαιοσύνης,Γεώργιος Κουρμούλης Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Αστέριος Νταής Υπουργός Οικονομικών,Πέτρος Στεργιώτης Υπουργός Εμπορίου. Λεωνίδας Ζέρβας Υπουργός Βιομηχανίας, Δημοσθένης Α. Πίππας Υπουργός Δημοσίων Έργων, Χριστόφορος Στράτος Υπουργός Συγκοινωνιών, Ιωάννης Ξανθάκης Υπουργός Γεωργίας,Αλέξανδρος Μάνος Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Αθανάσιος Σπανίδης Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,Χρήστος Σταμπέλος Υπουργός Εργασίας,Διονύσιος Ζακυθηνός Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Νικόλαος Καβαζαράκης Υπουργός Βορείου ΕλλάδοςΔημήτριος Νιάνιας Υφυπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Στις 6 Ιανουαρίου 1964 διορίστηκαν οι: Χρήστος Ξανθόπουλος - Παλαμάς Υπουργός Εξωτερικών και Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου Υπουργός Εσωτερικών.

1965. Ο Φερδινάντο Μάρκος έγινε πρόεδρος των Φιλιππίνων.

1966. Εκδόθηκε  η απόφαση για τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάστηκαν για θανατηφόρο σωματική κάκωση ο Σπύρος Γκοτζαμάνης σε11 χρόνια, και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης σε 8,5 χρόνια.

1972. Ο  Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ.
1975. Εκδόθηκε η απόφαση για τη Δίκη του Πολυτεχνείου.

1988. Ο Πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μπράνκο Μίκουλιτς και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν λόγω της κριτικής ότι δεν ήταν σε θέση να επιλύσουν την οικονομική κρίση στη χώρα. Τον διαδέχτηκε ο Άντε Μάρκοβιτς.

1991‎‎.Σε μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας-Μινσκ, οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στρατό, και έτσι αφέθηκε σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να σχηματίσουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις.‎

1993.Το Ισραήλ και το Βατικανό, υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση και την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων.

2001. Παραίτηση του προσωρινού προέδρου της Αργεντινής, Αντόλοφο Σάο στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. 

2006. Ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν. Λίγο πριν τις 04.00 τα ξημερώματα τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ κατά της  κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα στο Χαλάνδρι Σε βομβιστική επίθεση στο Βόλγογκραντ σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Επιθέσεις ενόπλων στο Κογκό στο αεροδρόμιο του Τζιλί και στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης.

2008‎‎.Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και η Παγκόσμια Τράπεζα υπέγραψαν δυο δανειακές συμβάσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της διαχείρισης της γης, ύψους 17, 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

2016. Στη Ρουμανία ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Σορίν Γκριντεάνου.

2019. Ο κυκλώνας «Ζηνοβία» έπληξε την Ελλάδα. Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν  στην Εύβοια και στα Τρίκαλα, αλλά και στα Βίλια, όπου έμειναν χωρίς ρεύμα.

2020. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε εντολή για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων γα την ομιλία του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ στον Εσπερινό της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων, όπου υποστηριξε ότι τα εμβόλια που αγόρασε ο ΜΠΡΑΒΟΚΟΥΛΙ ΕΦΙΑΛΤΑΚΗΣ «γίνονται και παρασκευάζονται με υλικό που προέρχεται από τα σκοτωμένα έμβρυα των εκτρώσεων». Στα Σκόπια ο Σεβερνομακεντόνατς ΖΑΕΦ δήλωσε στην Βουλή του. «Θα είμαστε μέλος της ΕΕ, ως Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: