28/12/21

28 Δεκεμβρίου 1947. Η τρίτη ημέρα της μάχης της Κόνιτσας

Κατά την 3η ημέρα της μάχης της Κόνιτσας, η πόλη και οι υπερασπιστές της, υπέφεραν από τις συνεχείς βολές των βαρέων όλμων και του πυροβολικό των συμμοριτών, που δεν σταμάτησαν καθόλου, ενώ οι πτήσεις της ελληνικής αεροπορίας λόγω των αντιαεροπορικών πυρών των κομμουνιστών δεν ήταν αποτελεσματικές. 
 Τα τρία πυροβόλα της Ταξιαρχίας απέφευγαν τα συνεχή πυρά για να μην εντοπιστεί η θέση τους.
 Την 28η Δεκεμβρίου, με το φως της ημέρας οι εθνικές δυνάμεις κατάφεραν να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους διεισδύσαντες την προηγουμένη νύχτα κομμουνιστές κάνοντας εκτεταμένη χρήση αντιαρματικών(πιάτ), και ουσιαστικά κατεδαφίζοντας τα σπίτια που είχαν καταληφθεί. 
 Μέσα στα μισογκρεμισμένα σπίτια, στους δρόμους, στους κήπους ο στρατός μάζεψε 38 πτώματα μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες. 

 Ταυτόχρονα οι κομμουνιστές επιτέθηκαν στην τοποθεσία Μακροβούνι ακριβώς στην βόρεια είσοδο της πόλης με ένα τάγμα και κατάφεραν να ανατρέψουν το λόχο που υπεράσπιζε τη θέση, ενώ ο λοχαγός Παπαναστασίου σκοτώθηκε από χειροβομβίδα.

Ο Στρατός με την εφεδρεία μπόρεσε στην συνέχεια να περιορίσει την διείσδυση των κομμουνιστών στην Πόλη  από το Μακροβούνι. 

Παράλληλα μάχες γινόντουσαν στο Καλπάκι ενώ το ΓΕΣ έδωσε εντολή να προελάσουν όλες οι διαθέσιμες μονάδες χωροφυλακής και ΛΟΚ που βρισκόντουσαν στο Μέτσοβο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...