25/1/22

Η 25η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 25η Ιανουαρίου είναι η 25η ημέρα του  Γρηγοριανoύ  ημερολογίου. Απομένουν 340 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους .

1204. Η προσπάθεια των Αγγέλων για υπαγωγή του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στον Πάπα μαζί με την φοροεπιδρομή για να μαζευτούν τα χρήματα που χρώσταγαν στους Βενετούς και τους Γάλλους οι Άγγελοι, προκάλεσαν την εξέγερση του λαού και των Μοναχών και την καθαίρεση στις
25 Ιανουαρίου, των συναυτοκρατόρων Ισαακίου Β΄ και Αλεξίου Δ΄. Μεταξύ των επαναστατών ήταν και η οικογένεια των Δουκών, με επικεφαλής τον Αλέξιο Δούκα που είχε το παρατσούκλι Μούρτζουφλος.

1348 . Ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές από την Καρίνθια στις Αλπεις, ως την περιοχή του Φρίουλι στην Ιταλία.

1475. Ο βοεβόδας της Μολδαβίας Στέφανος Γ΄ ο Μέγας απέστειλε επιστολή στις Αυλές της Ευρώπης ανακοινώνοντας τη Νίκη του επί των Τούρκων στην μάχη Βασλούι που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου.

1479. Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βενετίας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. σύμφωνα με την οποία η Βενετία θα παραχώρησε το Άργος, την Εύβοια, τη Λήμνο και τη Σκόδρα και θα πλήρωνε ετήσιο φόρο 10.000 χρυσών δουκάτων.

1494. Ο Αλφόνσος B΄ από τον Οίκο της Τρασταμάρα, εξάδελφος του Φερδινάνδου Β' της Αραγονίας.κλάδου του Οίκου της Ιβρέας, διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Νεαπόλεως που διεκδικούσε ο Κάρολος Η΄ της Γαλλίας. Ο Αλφόνσος Β' είχε την υποστήριξη του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ', (Βοργία) και κάλεσε τον Κάρολο Η' να οδηγήσει τις δυνάμεις του εναντίον των Οθωμανών.    Ο Αλφόνσος Β', βασίλευσε σχεδόν δύο έτη. Παραιτήθηκε υπέρ του υιού του Φερδινάνδου Β' το 1495 και διέφυγε σε μονή στη Σικελία, όπου και απεβίωσε αργότερα το ίδιο έτος.

1515. Στέφτηκε ως Βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς ο Φραγκίσκος Α΄ από τον οίκο των Βαλουά, που είχε ανέβη στον θρόνο διαδεχόμενος τον άτεκνο Λουδοβίκο ΙΒ΄, την 1η Ιανουαρίου.

1533. Ο Ερρίκος Η΄ Τυδώρ της Αγγλίας παντρεύτηκε ,(μυστικά), τη δεύτερη σύζυγό του, Άννα Μπολέυν.

1720. Αποκεφαλίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας Αυξέντιος από την Ήπειρο, που είχε γίνει μουσουλμάνος αλλά επέστρεψε στον χριστιανισμό.

1755 . Μετά από πρόταση του Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Λομονόσοφ, η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ υπέγραψε το Ουκάζιο για τη δημιουργία στη Μόσχα, του πρώτου πανεπιστήμιου της Ρωσίας.

1763. Με Ουκάζιο της Μεγάλης Αικατερίνης ιδρύθηκε το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1787. Την νύχτα της 25ης προς την 26η ‘Ιανουαρίου , μετά από συνεννόηση με τον Ρώσο πρόξενο στο Ιάσιο, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δραπέτευσε από το Ιάσιο, με κατεύθυνση προς τον Βορρά, και έγινε... Φιραρής. Μαζί του ήταν 30 άτομα. Ένας εξ αυτών, ο Αντώνης Ζαγοραίος.

1792 . Η 5η ομιλία του Ροβεσπιέρου ενάντια στον πόλεμο αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ιακωβίνων.

1802. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ονομάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

1813. Υπογράφηκε το Κονκορδάτο του Φονταινεμπλώ μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Γαλλικής Αυτοκρατορίας με την οποία ο Πάπας Πίος Ζ αναγνώρισε την προσάρτηση των Παπικών κρατών.

1831. Η Πολωνικά Συνέλευση κήρυξε την ανεξαρτησία της Πολωνίας και καθαίρεσε τον Τσάρο Νικόλαο Α από το πολωνικό θρόνο.
1833. Άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο,με το αγγλικό πλοίο HMS ALFRED.

1836. Στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, στην Αθήνα θεμελιώθηκε το κτίριο των Ανακτόρων σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ.

1847. Ο πρέσβης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Μουσούρος, κατόπιν αγγλικής υποδείξεως αρνήθηκε να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του Όθωνα, Δημήτριο Καρατάσο, με την αιτιολογία ότι είχε συμμετάσχει στο κίνημα της Mακεδονίας.

1878. Κατά τον Ρωσοτουρκικό Πολέμο, Ρωσικό τορπιλοβόλο βύθισε τουρκικό ατμόπλοιο στην πρώτη στον κόσμο βύθιση πλοίου με τορπίλη. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε της Σαράντα Εκκλησιές, (Λόζενγκραντ στα βουλγαρικά Κιρκαρελί στα Τούρκικα), από όπου κατάγεται το εβραϊκό σόι της μαμάς του Άξελ.

1879. Ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας.

1897. Μετά τις σφαγές χριστιανών από τους Τούρκους στα Χανιά της 23ης και 24ης Ιανουαρίου εκατό περίπου επαναστάτες μεταξύ των οποίων και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, συγκεντρώθηκαν στο Ακρωτήρι για να διεκδικήσουν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι επαναστάτες υπέγραψαν ψήφισμα, με το οποίο διακήρυξαν την κατάλυση της τουρκικής κατοχής της Κρήτης και την ένωση με την Ελλάδα και κάλεσαν το βασιλιά Γεώργιο Α’ να καταλάβει το νησί.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις ((Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία) δεν αποδέχθηκαν το αίτημα των επαναστατών και αποφάσισαν τη διεθνή κατοχή των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου
1901. Ανέλαβε η είκοσι πρώτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Ράτσο Πετρώφ.

1902. Στη Ρωσία καταργήθηκε η θανατική ποινή.

1904. Στο Βελιγράδι κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Πολίτικα», με αρχισυντάκτη τον Ιουδαίο Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ.

1913. Μετά το πραξικόπημα στην Κωνσταντινούπολη όταν το πολεμικό πλοίο των Οθωμανών «Ιδζλάλ», αποβιβάστηκαν 500 Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι προέβησαν στη σφαγή των Ελλήνων κατοίκων του χωριού Οικονομείο της Ανατολικής Θράκης προσορμίστηκε στο Οικονομείο. Ο ιερέας του χωριού, Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος και ο Πρεσβύτερος Σταύρος κρεμάστηκαν και κατόπιν κάηκαν, ενώ η οικογένεια του Πρεσβυτέρου κατακρεουργήθηκε. Οι Τούρκοι συγκέντρωσαν τους άντρες στο του χωριού, ηλικίας από 15 ετών και τους οδηγούσαν κατά ομάδες στην παραλία όπου τους εκτελούσαν εκτελούνταν. Ο αριθμός των θυμάτων στην Παραλία ήταν 140. Εκτελέστηκαν και 5 από τους γειτονικούς Επιβάτες

1916 . Ο στρατός του Μαυροβουνίου παραδόθηκε στους Αυστριακούς. Αυτό ήταν το τέλος του Βασιλείου του Μαυροβουνίου.

1917. Στη θάλασσα της Ιρλανδίας ένα γερμανικό υποβρύχιο U-80 βύθισε με νάρκες το υπερωκεάνιο SS Laurentic. Πνίγηκαν λόγω του κρύου 350 . Το πλοίο μετέφερε 3211 ράβδους χρυσού, εκτ ων οποίων έκτατε έχουν ανασυρθεί σχεδόν όλες . Επισήμως χάθηκαν 20.

1918. Το 3ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιετ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

1932 . Η ΕΣΣΔ και η Πολωνία υπέγραψαν Σύμφωνο μη επίθεσης. Κατά τον δευτερο Σινο ιαπωνικό πόλεμο άρχισε η μάχη της Χαρμπίν στη Μαντζουρία.

1935 . Με διάταγμα του Τσάρου Μπόρις Γ ιδρύθηκε Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

1938 . Μονογραφήθηκε η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

1941. Μια πολύνεκρη μερα στα μετωπο της Βορείου Ηπείρου.Στις 25 Ιανουαρίου 1941,οι Ιταλοί επιτέθηκαν με προπαρασκευή πυροβολικού για να καταλάβουν τα υψώματα της Μπολένας βορειοανατολικά Χειμάρρας που υπεράσπιζε το δεύτερο Τάγμα του 24ου ΣΠ. Το Τάγμα υποχώρησε με μεγάλες απώλειες. Περίπου 200 νεκρούς και τραυματίες. Η XV Μεραρχία διέταξε σ τις 25 Ιανουαρίου επίθεση προς το ύψ. Μπρέγκου Λιούλεϊ, Μπρέγκου Μποσκίτο και το χωριό Σιάλεσι. Στις 0700 τα τμήματα εξόρμησαν, μέσα σε πυκνή ομίχλη. Το Απόσπασμα του Συνταγματάρχη Κρητικού, κατέλαβε περίπου στις 15.30 , μετά από σκληρό αγώνα, το Μάλι Σπαντάριτ με τα Ι/50 και ΙΙΙ/50 Τάγματα, ενώ ταυτόχρονα το 33ο Σύνταγμα κατέλαβε περίπου στις 1130 της ίδιας μέρας το χωριό Βινάν και το ύψωμα που ήταν 1.000 μέτρα δυτικά από το χωριό.Έτσι, η XV Μεραρχία στις 25 Ιανουαρίου κατείχε τα δεσπόζοντα υψώματα (Μάλι Σπαντάριτ) της κοιλάδας του Άώου ποταμού.Το 6ο ΣΠ στο αγωνιζόταν στο ύψωμα Σκουτάρα.

1942. Στις 09.25 πρωινή το γερμανικό υποβρύχιο U-754 χτύπησε το ελληνικό φορτηγό «Κιθαιρών» ιδιοκτησίας Κουλουκουντή, που είχε ξεμείνει από την νηοπομπή 55, και έπλεε μόνο του με ταχύτητα 2 κόμβων λόγω βλάβης του πηδαλίου του 8 μίλια νότιοδυτικά της Νέας Γης. Στις 09.38 ενώ συνεχιζόταν η εγκατάλειψη του πλοίου ο γερμανός εριξε και δεύτερη τορπίλη και το «Κιθαιρών» βυθίστηκε αμέσως παίρνοντας μαζί του τον πλοίαρχο Αναστάσιο Χαρβαλιά, και άλλους δέκα.

1945. Παμμακεδονικό  συλλαλητήριο  των Κομμουνιστών στην ΕΑΜοκρατούμενη Θεσσαλονίκη με αιτήματα «μια πραγματική δημοκρατική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» και «τιμωρία των δοσίλογων».


1947. Σχηματίστηκε η «Επτακέφαλος Κυβέρνησις» συνασπισμού με την συνεργασία και εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό τον οικονομολόγο και τραπεζίτη Δημήτριο Μάξιμο. Αντιπρόεδροι του υπουργικού συμβουλίου ήσαν ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης που ήταν και υπουργός Εξωτερικών. Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου» ο Ναπολέων Ζέρβας , επί των Εσωτερικών υπουργός ο Απόστολος Αλεξανδρής από το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός ο Γεώργιος Παπανδρέου από το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επί των Δημοσίων Έργων υπουργός ο Στυλιανός Γονατάς από το Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων και επί της Δημοσίας Τάξεως υπουργός ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος από το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα.
-Δύναμη Χωροφυλακής και Στρατού μετά 3ωρον συμπλοκή εξόντωσε τρείς Κ/συμμορίτες που κρυβόντουσαν σε σπίτι στα Λάρισα.

1948. Στις 07,00' το πρωί τμήμα Χωροφυλακής Αιγίου συνοδευόμενο υπό του Βουλευτού Αιγιαλείας Σωτηροπούλου συνεπλάκη στήν περιοχήν του χωρίου Βουνικά Αιγίου μετά Κ/συμμορίας .Φονεύθηκαν 3 συμμορίτες μεταξύ των όποιων και ο αρχηγός τής συμμορίας Μιχαήλ Κυριακόπουλος ή Καπετάν Μαυρομιχάλης καί συνελήφθη ένας Κ/Σ.. Περί ώρα 17,45' διλοχία Στρατού και τμήμα Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 200μελούς Κ/συμμορίας υπό τον «Περδίκα» εντός του χωρίου Δάφνη Κλειτορίας. Συνήφθη σκληρά μάχη μέχρι της 19ης ώρας, καθ' ήν οί συμμορίτες ανατράπηκαν. Άπώλειες συμμοριτών εξακριβωμένες 4 νεκροί και 7 τραυματίες.
Περί ώρα 20,30' πολύμελής Κ/συμμορία επιτέθηκε κατά τών Εθνικών Δυνάμεων Πενταπόλεως Σερρών. Η μικρά δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής αμύνθηκε έπι 3ωρον. Κατόπιν επεμβάσεως των ενισχύσεων οι Κ/συμμορίτες αποχώρησαν στρατολογήσαντες ένα άτομο.Το 557 Τάγμα Πεζικού, συνεπλάκη στις 25 Ιανουαρίου 1948 με ομάδα ανταρτών οι οποίοι ήταν εγκατεστημένη κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δυτικά του Διδυμοτείχου. Το Τάγμα είχε δύο τραυματίες και δύο αγνοούμενους στρατιώτες. Οι αντάρτες υποχώρησαν προς τα νοτιοδυτικά.


1949 . Δημοσίευση της ανακοίνωσης για την έναρξη του Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας , (ΚΟΜΕΚΟΝ), με τη συμμετοχή Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σοβιετική Ένωσης, Ουγγαρίας και Τσεχοσλοβακίας.


1955.Στην Κύπρο οι Άγγλοι που γνώριζαν κατόπιν προδοσίας την επικειμένη μεταφορά οπλισμού για την ΕΟΚΑ, παραμόνευαν συνέλαβαν στην ακτή της Χλώρακας, το ιστιοφόρο «Άγιος Γεώργιος» που μετέφερε τον οπλισμό . Οι Άγγλοι συνέλαβαν όσους αγωνιστές βρίσκονταν στην ακτή, όπως ο Σωκράτης Λοϊζίδης που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης, τον Καπετάνιο Κουταλιανό, τον Αργυρη Καραδήμα και τους ναύτες οι οποίοι όμως πρόλαβαν και πέταξαν το φορτίο στην θάλασσα. Το ιστιοφόρο «Άγιος Γεώργιος που ναυπηγήθηκε στην Σκοπελο το 1947, μετά την σύλληψη του από τους Βρετανούς πωλήθηκε σε πλειστηριασμό. Αγοράσθηκε από τον τότε δήμαρχο Πάφου Ιάκωβο Ιακωβίδη , με τη βοήθεια και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και μετά την ανεξαρτησία μεταφέρθηκε στην παραλία αλυκή της Χλωρακας όπου εκτίθεται ως ένα από τα κειμήλια του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ εξέδωσε διάταγμα για την άρση του εμπολέμου της ΕΣΣΔ και της Γερμανίας.


1957. Στην Κύπρο, υπέκυψε στα κρατητήρια Πλατρών μετά από τα βασανιστήρια που υπέστη ο Νίκος Γεωργίου 35 ετών από το Παλαιχώρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Σαράντι.

1962. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιάκωβος παραιτήθηκε κατόπιν ισχυρότατων πιέσεων μεγάλου αριθμού μητροπολιτών.


1966. Όλοι οι ελεγχόμενοι από την ΕΔΑ κλάδοι απεργούσαν. Αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι αρτεργάτες, κτηνίατροι, γεωπόνοι, δασοπόνοι, μηχανικοί και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.


1967. Το πόρισμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρία και το πλήρωμα, για το ναυαγίου του Ε/Γ-Ο/Γ Ηράκλειον στη Φαλκονέρα. Το πλοίο δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας, οι μετατροπές που είχαν διαταχθεί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, η φόρτωση των οχημάτων ήταν κακή και, όταν έσπασε η μπουκαπόρτα και άρχισαν να εισρέουν ύδατα, το πλήρωμα αδράνησε και δεν κίνησε αμέσως τις διαδικασίες εγκατάλειψης του πλοίου.

1968 .Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου. Οι κυβερνήσεις
της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζητώντας την αποβολή της Ελλάδας λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1971 . Ο Ιντί Αμίν Νταντά έκανε πραξικόπημα και έγινε πρόεδρος της Ουγκάντας.

1977. Στο Πρίζρεν, του Κοσσόβου αλβανός επιτέθηκε και χτύπησε τον επίσκοπο Ράσκας- Πριζρένης, χωρίς να συλληφθεί και χωρίς καμιά αντίδραση από τις κομμουνιστικές αρχές.

1980. Ο Αμπολχασάν Μπανί Σαντρ εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση.

1981.Στην Κίνα, καταδικάστηκαν σε θάνατο τα μέλη της «συμμορίας των τεσσάρων».

1983. Σύλληψη του Κλάους Μπάρμπι στη Λα Παζ της Βολιβίας.

1991. Στα Σκόπια η Συνέλευση ενέκρινε τη δήλωση της κυριαρχίας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στην ΕΣΣΔ εκδόθηκε διάταγμα για κοινές περιπολίες στις μεγάλες πόλεις της αστυνομίας και του στρατού.

2001 . Το DOS σχημάτισε κυβέρνηση στη Σερβία, μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς και του SPS.


2006. Στις Βρυξέλλες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την αναγκαιότητα της καταδίκης των εγκλημάτων που διεπράχθησαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα. '

2010‎‎.Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ισχυρή στήριξη στον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, και προέτρεψαν όλα τα κόμματα της Βoσνίας Ερζεγοβινης να σεβαστούν τις αποφάσεις του και να μην προσπαθήσουν να αντιταχθούν στις αρμοδιότητές του.‎ Συντριβή Boeing 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών κοντά στη Βηρυτό. 90 νεκροί.

2011. Η Αραβική Άνοιξη έφτασε στην Αίγυπτο. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση   του βουλευτή Ντικ Μάρτι σχετικά με τη διερεύνηση  των καταγγελιών για  εμπόιρο των ανθρωπίων οργάνων των σερβων αιχμαλώτων από τον ΟΥΤΣΕΚΑ κατά τη διάρκεια και μετά τον Πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

2012‎‎. Οι πρωθυπουργοί μαυροβουνίου και Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και Ιγκόρ Λούκσιτς, συναντήθηκαν  στην Ποντγκόριτσα. Και συμφώνησαν ότι ο εθνικιστικός εξτρεμισμός δεν πρόκειται και δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου. 
2015 . Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ποσοστό 36,34% έλαβε 149 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε και έλαβε 27,81%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...