29/1/22

Η 29η Ιανουαρίου στην Ιστορία

 Η 29η Ιανουαρίου είναι η 29η ημέρα του Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 336 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους

474. Μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα Λέωντα Α΄ στις 18 Ιανουαρίου ανήλθε στο θρόνο ο εγγονός του Λέοντας Β΄, γιος της κόρης του Λέοντα Α΄ Αριάδνης και του Ίσαυρου στην καταγωγή, Ζήνωνα. Η στέψη του στον ιππόδρομο έγινε στις 9 Φεβρουαρίου.

842. Ο Μιχαήλ Γ΄, ο αποκληθείς Μέθυσος, στέφτηκε σε ηλικία 3 ετών Αυτοκράτορας με συνεπιτρόπους, τη μητέρα του Θεοδώρα, τον λογοθέτη Θεόκτιστο, τον μάγιστρο Μανουήλ και τον πατρίκιο Βάρδα, αδελφό της Θεοδώρας.

904 . Ο Σέργιος Γ΄ εξελέγη Πάπας στη θέση του έκπτωτου Αντίπαπα Χριστόφορου.

1412 . Ο Δεσπότης των Σέρβων Στέφαν Λαζάρεβιτς δημοσίευσε τον «Κώδικα περί Μεταλλείων» , που ρύθμιζε τη ζωή στο μεγαλύτερο ορυχείο στα Βαλκάνια στο Νόβο Μπρντο , που ήταν ο κύριος οικονομικός τομέας της Σερβίας, που τότε ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αργύρου στην Ευρώπη.

1635 .Ο καρδινάλιος Ρισελιέ υπέγραψε τα έγγραφα για την ίδρυση της Γαλλικής Ακαδημίας.

1676 . Ο Φεοντόρ Γ΄ έγινε Τσάρος της Ρωσίας.

1710. Ο Μέγας Πέτρος  υπέγραψε το Ουκάζιο για την επίσημη εισαγωγή του ρωσικού αστικού αλφαβήτου στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

1712 . Στην Ουτρέχτη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγγλίας Γαλλίας και Ολλανδίας για την λήξη του πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής.

1765. Ο καταγόμενος από το εβραϊκό Κότελ της Ανατολικής Ρωμυλίας , επίσκοπος της Βράτσα Στάικο Βλαδισλάβοφ , (Σωφρόνιος), ολοκλήρωσε την συγγραφή της Σλάβο-βουλγαρικής ιστορίας.

1814. Κατά την «εξαήμερη Εκστρατεία» ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επιτέθηκε στον στρατό του Μπλύχερ, τον οδήγησε στη Βριέννη και τον ανάγκασε να υποχωρήσει μερικά χιλιόμετρα στα νότια, στους λόφους Τράννα, όπου ο Μπλύχερ ενώθηκε με το Σώμα της Βοημίας του Αυστριακού Στρατάρχη Σβάρτσενμπεργκ. Στη μάχη της Βριέννης σκοτώθηκαν συνολικά 3.000 Πρώσσοι στρατιώτες.

1829. Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης με την ΣΤ’ χιλιαρχία του αποδεκάτισε, στο Μαρτίνο το στράτευμα από 3000 πεζούς και 500 ιππείς του Μαχμούτ Πασά της Λιβαδειάς , που είχε στόχο να κόψει τη Ρούμελη στα δύο. Οι Έλληνες ήταν οχυρωμένοι στα σπίτια του χωριού. Στη μάχη σκοτώθηκαν διακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες, και στα χέρια των Ελλήνων υπερασπιστών της πόλης έμειναν λάφυρα και τρεις τουρκικές σημαίες. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα της μάχης , ήταν ότι απέτρεψαν τα τουρκικά σχέδια για ανακατάληψη της Στερεάς Ελλάδας, και δόθηκε η δυνατότητα στον Ιωάννη Καποδίστρια να διαπραγματευτεί τα σύνορα του ανεξάρτητου, ελληνικού κράτους.

1878. Κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1877-1878), απελευθέρωση των πόλεων Ταργκόβιστε και Κυουστεντίλ.

1897. Η συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο Λασιθίου κήρυξε την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Την ίδια ημέρα ελληνικός στόλος από 6 τορπιλοβόλα και το πλοίο «Σφακτηρία», απέπλευσε από τον Πειραιά για την Κρήτη .

1908. Η 38η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαλίνοφ.

1911. Δριμύτατος χειμώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

1913. Νέος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέχτηκε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Γερμανός.

1916. Βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά το Παρίσι από γερμανικό στρατιωτικό αερόπλοιο . Το Ζέπελιν LZ 79 κατά την επιστροφή του χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο το Βέλγιο. Το βουλαγρικό 23ο Σύνταγμα της Σίπκα, υπό τον Σεραφίμοφ κατέλαβε το Ελμπασάν.

1922. Διάλυση της Ένωσης της Κόστα Ρίκα, της Γουατεμάλα, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

1926. Στα σοβιετικό σχολεία εισήχθη η υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση. 1933. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Πολ Χίντεμπουργκ διόρισε τον Αδόλφο Χίτλερ καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Χίτλερ, ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την ημέρα αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου.

1941. Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 ετών, την 94η ημέρα του πολέμου, στην οικία του στην Κηφισιά, στις 6 τα χαράματα, αφού την προηγουμένη κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Ο Βασιλιάς ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Κορυζή, Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και τέως Yπουργό Κοινωνικής Προνοίας της Κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά. Το 14ο σύνταγμα πεζικού της 5ης μεραρχίας Κρητών εξορμώντας από την περιοχή Γκρόμπα, κατέλαβε μετά από σκληρό αγώνα το ύψωμα 1733 στο όρος Τρεμπεσίνα. Η αντεπίθεση των Ιταλών αποκρούστηκε και στην συνέχεια με νε επίθεση κυριεύεσαι μέχρι το βράδυ το ύψωμα 1923.


1942. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Ρίο ντε Τζανέϊρο με το οποίο τερματίστηκε ο πόλεμος του Εκουαδόρ με τι Περού. Το Εκουαδόρ σχεδόν το ήμισυ του εδάφους του που παραχωρήθηκε στο Περού. Στη Γιουγκοσλαβία στο Ντβορ Να Ουνι οι Κροάτες Ούστασι έσφαξαν 270 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ενώ τα υπάρχοντα τους εκλάπησαν και τα σπίτια κάηκαν

1944. Ο Κοσμάς Κυνουρίας κάηκε από τους Γερμανούς . Από τα 505 σπίτια του χωριού πυρπολήθηκαν τα 498 (ποσοστό καταστροφής 98,61%).

1954. O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν υπέβαλε στους Υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας.

1946. Ιδρύθηκε η CIA ως διάδοχος της OSS. Ο Νορβηγός Τρίγκβε Λι διορίστηκε πρώτος ΓΓ του ΟΗΕ.

1947. Έφθασε στην Αθήνα η εξεταστική επιτροπή του Ο.Η.Ε. για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Ελληνικής κυβερνήσεως εις βάρος της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, για παροχή βοήθειας προς τους κομμουνιστές του αυτοαποκαλούμενου «Δημοκρατικού Στρατού».

1949. Η Βρετανία αναγνώρισε ντε Φάκτο το κράτος του Ισραήλ.

1951. Η πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ του Σαν Ρεμο.

1960. Ο Σαρλ Ντε Γκολ κινητοποίησε τον στρατό, μετά τις ταραχές στην Αλγερία.


1963. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ πρόβαλε βέτο για τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1964. Πρεμιέρα της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Ο Δρ Στρέιντζλοβ» (δρ.αλλόκοτη αγάπη), που τον έπαιζε ο Πίτερ Σέλερς .

1966. Ο συμβιβασμός του Λουξεμβούργου τερμάτισε την κρίση της κενής καρέκλας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

1973. Σε συνέντευξή Τύπου στο Λονδίνο ο Μίκης Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της επανόδου του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα. Αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, τύπου «Ιλιούσιν», με 37 επιβάτες και πλήρωμα κατέπεσε στην περιοχή του Πενταδάκτυλου. λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Όλοι οι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους.

1977. Ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ Νίκος Κακαουνάκης βρέθηκε τα ξημερώματα αναίσθητος σε ασβεστόλακκο απέναντι από το σπίτι του στο Παγκράτι ύστερα από ξυλοδαρμό που υπέστη από αγνώστους.

1979.Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Σάμου, με 53 επιβαίνοντες αντί των 24 που επιτρεπόταν, έπεσε στις 7.15 το πρωί σε χαράδρα βάθους περίπου 150 μέτρων κοντά στο χωριό Βουρλιώτες .Απολογισμός: 14 νεκροί , (μεταξύ τους και τρεις μαθητές), 8 βαριά τραυματισμένοι και 31 ελαφρότερα. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Ντενγκ Σιάο-Πινγκ υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, που σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις.

1990. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Τοντόρ Ζίβκοφ τέθηκε υπό κράτηση κατηγορούμενος για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.

1996 .Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε τον οριστικό τερματισμό των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών. Ο πρωθυπουργός Κώστα Αβρούρι δήλωσε ότι στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, η Ελλάδα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ζήτησε διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάσαν τα Ίμια.

1999. Η Ομάδα Επαφής κάλεσε τις σερβικές αρχές και τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να προσέλθουν έως τις 6 Φεβρουαρίου σε ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κάστρο του Ραμπουγιέ κοντά στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία του απόστρατου αξιωματικού του Ναυτικού Ανδρέα Ναξάκη έφτασε κρυφά στην Ελλάδα ο αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2000. Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας το επιβατικό κοινό ξεπέρασε το 1.000.000.

2002. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, οτι ξεκινά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και προειδοποίησε ότι ο «άξονας του κακού» που αποτελείτο από το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Στην Καμπούλ, έγινε έπαρση της σημαίας του Αφγανιστάν πριν από το κομμουνιστικό πραξικόπημα του 1978 .

2003. Στην Ποντγκόριτσα, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υιοθέτησε τον συνταγματικό χάρτη της νέας κρατικής Ένωσης Σερβίας Μαυροβουνίου SCG και το νόμο για τις δαπάνες του.

2007. Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της UNMIK Ιωακείμ Ρουέκερ υπέγραψε συμφωνία με την UNESCO για την υλοποίηση του πρώτου έργου αποκατάστασης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

2010 . Η πρώτη πτήση του ρωσικού μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57.

2017. Στη Συρία το τέλος της Μάχης της Βαντί Μπαραντά στο κυβερνείο Ιντλίμπ με τη νίκη του Συριακού Αραβικού Στρατού κα την υποχώρηση  των αμερικανών.

2018. Στη Ρουμανία, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σφοδρές μάχες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ για το Τσασόβ Γιαρ. Η Πόλη θα απελευθερωθεί στο εγγύς Μέλλον

  Οι Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές μεταδίδουν ότι «διεξάγονται μάχες σπίτι με σπίτι και δρόμο με δρόμο  στη νότια πλευρά, του Chasοv Yar»  κα...