31/1/22

Εκεί που έγινε της Αλέγκρας το Κάγκελο. Η προδοτική 5η Ολομέλεια της ΚΚΕ λτδ και η αναγνώριση του «Μακεδονικού λαού» και της γλώσσας του

Η Φωτογραφία -απάτη που τράβηξε ο σ. Πέτρος Ρούσος στους Ψαράδες, με φόντο το Χιόνι για να λένε ότι δήθεν η Ολομέλεια έγινε "στο βουνό".

Στις 31 Ιανουαρίου 1949, «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες» της διήμερης 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ που αναγνώρισε τον «Μακεδονικό λαό» όπως ακριβώς έκαναν οι 153+1 προδότες που ψήφισαν την νέα Συμφωνία των Ψαράδων, όπως και ο Προκόπης που την υπέγραψε και την δημοσίευσε, όπως και ο Γουρλομάτης Εφιαλτάκης και οι βουλευτές του που την εφαρμόζουν. 
 Η Συμφωνία ΝΑΤΟ-ΣΥΡΙΖΑ των Ψαράδων και η αποδοχή της από τη ΚΝΟΥΔΟΥ της Αριστεράς και της Προόδου, αποτελούν υλοποίηση των αποφάσεων της 5ης Ολομέλειας που υποσχέθηκε ότι, «ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει». 
Η 5η Ολομέλεια έγινε στην εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στους Ψαράδες της Πρέσπας . Ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου. Πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη. Ανάμεσά τους: Νίκος Ζαχαριάδης, Β. Μπαρτζιώτας, Π. Δανιηλίδης, Π. Σινάκος, Κ. Καραγιώργης, Μ. Πορφυρογένης, Δ. Βλαντάς, Π. Μαυρομμάτης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Λουλές, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Γκρόζος, Λ. Στρίγγος, Γ. Ερυθριάδης, Πέτρος Ρούσος, Γιώργης Βοντίτσιος – Γούσιας, Βαγγέλης Βασβανάς, Βασίλης Κοτσάβρας, Κώστας Κολιγιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Στέφανος Γκιουζέλης, Αλέγκρα Καπέτα.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εβραία Κομμουνίστρια από τα Τρίκαλα Αλέγρα Δαβίδ Φελούς, που ήταν σύζυγος του Εβραίου βιομηχάνου του Βόλου Ραφαήλ Καπέτα και εξελέγη στην ΚΕ του ΚΚΕ στο 7ο Συνεδριο ως Αλέγρα Καπέτα. Μετά την λήξη του Συμμοριτοπολέμου κατέφυγε στην Ανατολική Γερμανία .Στη σύνθεση της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (1950), που στοίχισε τη ζωή του Κώστα Καραγιώργη, συμμετείχε ως Αλέγρα Καπέτα-Σκύφτη.
 Το 1968 με την διάσπαση ακολούθησε το ΚΚΕεσωτερικού. Δηλαδή ήταν ΣΥΡΙΖΑ.
 Πολλοί Ισραηλίτες υπηρέτησαν στις ένοπλες συμμορίες του ΚΚΕ. Πρώτος ο Μωυσής Πέσσαχ ο ραβίνος της Θεσσαλίας γνωστός και ως ο ραβίνος του ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ τον ανέβασε μαζί με 650 Ισραηλίτες του Βόλου στο Πήλιο για να μην απελαθούν στην Πολωνία από τους Γερμανούς.  Ο Λάζαρος Αζαριά υπεύθυνος Επιμελητείας για όλη την Θεσσαλία. Η Σάρα Γεσουά η «Σαρίκα», η Ντόρα Μπούρλα, κόρη του Λέον Μπούρλα που ήρθε από την Αίγυπτο στην Νάουσα όπου ζούσε ο αδελφός του ΔΑβίδ Μπούρλα του οποίου η κόρη Σουλτάνα είχε παντρευτέι τον αδελφό του Φριζή. Οι Μπούρλα της Νάουσας ήταν συγγενείς  με τους Αδελφούς Αβραάμ Μπούρλα που είχαν την Ποτοποιία  στην Βίκτωρος Ουγκώ 3, στην Σαλανίκ. Η Ντόρα διακρίθηκε στα καθήκοντα που της ανατέθηκαν και απόκτησε το προσωνύμιο «Ταρζάν». Υπηρετούσε σε μάχιμο τμήμα και ταυτόχρονα εκτελούσε και καθήκοντα νοσοκόμας. 
Ο αδελφός της Ντόρας Σολομών-Σιάρλο (Κάρολος) Μπούρλα υπήρξε ένας από τους ηρωικότερους ΕΛΑΣίτες μαχητές. Σκοτώθηκε την 6η Οκτωβρίου 1944 σε μάχη με τους αποχωρούντες από τη Βέροια Γερμανούς στο χωριό Σταυρός, κοντά στη Βέροια. Ο Μωϋσής-Μιχαήλ Μπούρλα, μετά την απελευθέρωση, συνελήφθη και εξορίσθηκε διαδοχικά στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον  Άη Στράτη. Ακολούθως έφυγε στο Ισραήλ, μετά πήγε στη Βουλγαρία, και στη Σοβιετική Ένωση και επέστρεψε πάλι στην Ελλάδα όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
 Ο  Ίντο Σίμσι ,υπεύθυνος επιμελητείας Ομάδος Μεραρχιών Στερεάς , ο Μωϋσής Ματαθίας, οι ιατροί Εμμανουήλ Αρούχ και Αλβέρτος Κοέν στο υγειονομικό τμήμα του ΕΛΑΣ, ο Ισαάκ Μωυσής διοικητής λόχου, ο Ιάκωβος Μπαλέστρα και ο Μωρίς Φλωρεντίν του 16ου συντάγματος, ο Σαμουήλ Εσκινατζή εφ.ανθυπολοχαγός, που εφονεύθη ως διοικητής λόχου στα Δεκεμβριανά.
Η Αλέγκρα Φελλούς του Δαβίδ γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Το 1930 ενω ήταν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 έγινε αφορμή για το πρώτο Εσωκομματικό επεισόδιο. Καθοδηγητής του Κόμματος ήταν ο Τάσης Κουλαμπάς, ο Κομματικός ηγέτης της σφαγής στον Μελιγαλά. Τον έκρυβαν οι Φελούς στο σπίτι τους και εκεί τα έφτειαξε με την Αλέγκρα. Επειδή επέμενε και δεν άφηνε την μικρή που καθοδηγούσε ήσυχη ο αδελφός της πήγε στην αστυνομία και τον κατάγγειλέ και έτσι ο Τάσης συνελήφθη. Αλλά για να μην τους μείνει η ρετσινιά της κατάδοσης οι Φελλούς μέσω φίλων τους Εβραίων κομμουνιστών  κοινοποίησαν την υπόθεση στην Κομμουνιστική Διεθνή οπότε το ΚΚΕ αναγκάστηκε να διαγράψει τον σύντροφο Τάση , "σαν στοιχείο ανήθικο", και την διαγραφή του μάλιστα την δημοσίευσε στην «Κομμουνιστική επιθεώρηση», επίσημο θεωρητικό και πολιτικό όργανο της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., το 1934. Εις τό κείμενο αναφερλόταν ότι: « Ο Κουλουμπας που ξεσκέπασε τό Ντόβα έπεσε στο Ιδιο σφάλμα».
Η Αλέγκρα, αφού έχασε τον Κουλαμπά παντρεύτηκε  νομίμως τον  ομόθρησκο και ομοϊδεάτη της, ονόματι Σολομών Καπέτα, κομμουνιστή από τα Τρίκκαλα, τον οποίον όμως της τον πήρε από κοντά της πολύ γρήγορα ή 4η Αυγούστου . Το 1938 Η Αλέγκρα βρισκόταν στην Αθήνα «παράνομη » και ζήτησε σύνδεση με το Κόμμα. Την εποχή εκείνη, γραμματέας της Κομματικής  Οργάνωσης Αθηνών ήταν ο Μάρκος Βαφειάδης, ο  «ασθενήσας» «Πρωθυπουργός» και «Αρχιστράτηγος» του «Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας». Σε όσους έζησαν την Κομματική ζωή τότε δεν θα φάνηκε καθόλου παράξενο το γεγονός, οτι ο Μάρκος «φιλοξένησε», για αρκετό διάστημα, την 'Αλέγκρα στο δωμάτιό του. Άλλωστε ήταν και τότε  δύσκολο  να βρεθεί σπίτι. Ο Μάρκος , αναγνωρίζοντας τις ικανότητες της 'Αλέγκρας, την συνέδεσε με τον τότε καθοδηγητή της Σ.Κ.Ο. (Στρατιωτική Κομματικλη Όργάνωση) Ιωάννη Γεωργιάδη, για να την χρησιμοποιήσει σαν βοηθό του στην ανάπτυξη της κομμουνιστική δράσης στο Στράτο. Πράγματι,  η 'Αλέγκρα  «ανταποκρίθηκε πλέρια» στα νέα καθήκοντα, που της ανέθεσε το Κόμμα και έγινε η  απαραίτητη βοηθός του. Μετά την αντικατάσταση του Μάρκου από γραμματέως της Κ.Ο.Α.  η  Αλέγκρα εγκατεστάθηκε μονίμως στό δωμάτιο του «καθοδηγητή» της Γεωργιάδη, επί της όδού Κυριαδων. Έκεί, μια ημέρα,  η Ασφάλεια, πού πληροφορήθηκε το καταφύγιο της, την συνέλαβε μαζί με τον Γεωργιάδη, τόσο όμως αιφνιδιαστικά, πού δεν πρόφτασε να βάλει πάνω στο τελείως γυμνό σώμά της τίποτε . Στην κατάθεση της. ομολόγησε πώς συζούσε μέ τον Γεωργιάδη αλλά ήταν «νόμιμη σύζυγος» του Σολομών Καπέτα   «φυλακισμένου  στην Ακροναυπλία από 18 μηνών». Η Επιτροπή 'Ασφαλείας την εκτόπισε τότε στη Γαύδο, όπου έφθασε εκτοπισμένος και ό Μάρκος Βαφειάδης. Ύστερα από λίγο καιρό, την μετέφεραν στην Κίμωλο όπου γνώρισε τον Κώστα Καραγιώργη  και από κει στη Φολέγανδρο, όπου ανέπτυξε μεγάλη δράση ένεκα της οποίας χρειάσθηκε νά θεραπευθεί σε μαιευτική κλινική των Αθηνών. 
Το 1940 την παρέλαβε απο την κλινικη ό πατέρας της και «χωρίς δήλωση» εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα. Τό 1941 συνελήφθη στην Άθήνα και εκτοπίσθηκε «γιατί δεν υπέγραψε δήλωση». Στο 7ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε. (Σεπτέμβριος 1945) ή 'Αλέγκρα πήρε μέρος σαν αντιπρόσωπος της Θεσσαλίας και άπό τό 1946 ανέβηκε στο βουνό για να «οδηγήσει» τις γυναίκες της Έλλάδας στο δρόμο της «τιμής», της «λευτεριάς» και της «προόδου». "Όταν ό Καραγιώργης ανέλαβε την αρχηγία του ΚΓΑΝΕ (Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας) ή  Αλέγκρα ανέλαβε τό πόστο της υπεύθυνης των γυναικών του ΚΓΑΝΕ.
Στην 5η Ολομέλεια, που διαπίστωσε ότι, «οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται επικεφαλής στην πάλη του λαού τους» και υποσχέθηκε ότι «ο Μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου , θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει», ο Ζαχαριάδης έρριξε το σύνθημα της αυτοδιάθεσης των Μακεδόνων πού ζούσαν στην Ελλάδα και υποσχέθηκε στον «μακεδονικό λαό», «εθνική αποκατάσταση», με τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού Κράτους». 
 Η κατάπτυστη απόφαση της 5ης Ολομέλειας έλεγε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μακεδονικός λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με ηρωισμό και αυτοθυσία, που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να τη αποκτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». 
Το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη της 5ης Ολομέλειας αφορούσε στην «πλατφόρμα του Μάρκου Βαφειάδη». 
Η Ολομέλεια πήρε απόφαση να τον καθαιρέσει από το ΠΓ, από την ΚΕ και να τον διαγράψει από μέλος του Κόμματος. 
Η 5η Ολομέλεια καθαίρεσε επίσης τον Νίκο Ρουμελιώτη από αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος σαν λιποτάκτη του κομμουνιστικού αγώνα, επειδή τον κυνήγαγε ο Φλωράκης μετά την αποτυχημένη επίθεση στον Πλάτανο της Φωκίδας το 1948 και καθαίρεσε από τακτικά μέλη της ΚΕ τους Θανάση Χατζή και Μήτσο Βατουσιανό και από αναπληρωματικά τους Μιχάλη Τσάντη και Φώκο Βέτα. 
 Μετά την προδοτική 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στο χωριό Ψαράδες, της Πρέσπας, έγινε ανασχηματισμός της «κυβέρνησης του Βουνού» και μπήκαν οι ΝΟΦίτες, Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Βαγγέλι ή Γκέλο Κόϊτσεφ. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έγινε το 1949 και το αποκαλείς προδοσία κ. Χατζάρα, ήταν η απόφαση ενός κομματικού οργάνου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μετά από λίγους μήνες ανακλήθηκε.

Η πραγματική προδοσία έγινε το 2018 με την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μας υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ, προκειμένου να επεκταθεί το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ανώνυμος είπε...

φανταζομαι εγνωριζαν οι δεξιοι δημοκρατες διεθνιστες πατριωτες της νδ την συμμετοχη εκτος των αλλων ποινικων αρχειων του χαριλαου φλωρακη στην 5η ολομελεια

οταν κηρυξαν εθνικο πενθος την ημερα του θανατου του και η ελλαδικη σημαια μεσιστια να κυματιζει στα κρατικα κτιρια και δομες.

οι μπουρλα ειναι συγγενης του κυριου της πφαιζερ ;

βεβαια αυτα που λες εσυ αυτοι τα θεωρουν τιτλο τιμης

αγωνιστες της δημοκρατιας της προοδου και της κοινωνικης δικαιοσυνης τους βλεπουν αυτους το 2022 ,απεναντι στους σκοταδιστες εκμεταλλευτες της εποχης τους

και απο τη στιγμη που αυτη ειναι η αντιληψη και της δεξιας σημερα ,η επισημη ιστορια δηλαδη

γιατι να μην το λενε λοιπον ;

εδω δηλωνουν υπερηφανοι οι αγωνιστες του ανωμαλου pride κωλου τους σημερα

αυτοι στο κατω κατω περασαν και χειροτερα για τις πραξεις τους.


Ανώνυμος είπε...

Περιμενουμε και ενα ιστορικο κειμενο που δεν εχεις ποτε γραψει στο μπλογκ

για τα αιτια και αφορμες της διασπασεως του κκε το 1968 καθως και τα σχετικα ιστορικα γεγονοτα των ημερων εκεινων

αλλωστε αυτη οριοθετει και την σημερινη κατασταση της ελλαδας

ως γεγονος που καθορισε το σημερινο δημοκρατικον καθεστως του συμβιβασμου με τους αστους και την μοιρασια που προηγηθηκε


επισης περιμενουμε για τον μικυ που μας ειπες οτι δεν ηταν καταλληλη η στιγμη οταν απεθανε

Ρε πως σε 'πιασε κυριζι ο οβριος κι εκανες το μπολι; είπε...

Εγω ενα ξερω να πω.
Το μουνι της Αλεγκρας (και ο κωλος-γιατι να τον αφησουμε στην απεξω το κωλο) ηταν ιερα και ταδινε με σεβασμο σ' οποιον την σπιτωνε και την εκρυβε, οπως ακριβως ειναι ιερος και ο κωλος του καραφλου ανεξαρτητου βουλευτη που ονειρευεται αραπη ευζωνα ...αλλα Τι ευζωνα; Μ' ενα "ζωναρι" ναααααααα!!!!!! με το συμπαθειο.

Ετσι ειναι αυτα τα πραματα και ετσι ανεβαινουν στην κοινωνικη σκαλα οι αριστοι.