11/5/22

Ο (Κακός) Πούτιν εκτός από τις Κυκλάδες, ανεβάζει την τιμή της Βενζίνας και στην Νέα Υόρκη αλλά και την τιμή του σταριο΄που στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

 

Στις ΗΠΑ, οι τιμές της βενζίνης στα βενζινάδικα στις 11 Μαΐου, ήταν περίπου 4,4 δολάρια ανά γαλόνι (3.785 λίτρα)., ξεπερνώντας την προηγούμενη μέγιστη τιμή του Μαρτίου που ήταν 4,33 δολάρια. Κατά μέσο όρο, η τιμή της βενζίνης έφθασε τα 4.374 δολάρια ανά γαλόνι, σημειώνοντας αύξηση άνω των 4 σεντς από την προηγούμενη ημέρα. 
Σε ρωσικό νόμισμα, η τιμή είναι πάνω από 80 ρούβλια ανά λίτρο καυσίμου ενώ στην Ρωσία η βενζίνη των 92 Οκτανίων κάνει 4 ρούβλια και η μέση τιμή είναι 0,742 του δολαρίου. Στην Βενεζουέλα είναι 0,022. 
Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρώς στις αρχές Απριλίου, όταν ξεκίνησε η απελευθέρωση πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα Νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, η τιμή ανά γαλόνι βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 4,33 δολαρίων, και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα περιμένει ένα σοκ λόγω της πολιτικής της τρέχουσας κυβέρνησης. 
 Στις αρχές Μαρτίου, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίοσυν την έλλειψη καυσίμων στην αγορά. 
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επένδυση σε καθαρή ενέργεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να "μειωθεί η εγχώρια και διεθνής εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο".

« Η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της εκτός από τις Δυτικές χώρες, και η Μόσχα θα συνεργαστεί μαζί τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αφήστε τη Δύση να πληρώσει πολύ περισσότερα από όσα πλήρωνε», πρόσθεσε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «εχθρικές χώρες» θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα ρωσικά καύσιμα λόγω των δικών τους κυρώσεων και να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί πρέπει να γίνουν φτωχότεροι».

 «Η αύξηση των τιμών του Πούτιν»

Οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας έχουν πλήξει και τις ίδιες. Λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι αμερικανοί όπως και οι Ελληνες αντιμετώπισαν απότομη αύξηση της τιμής των προϊόντων. Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν ευθύνονται για τον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων, που μετατρέπει την επίσκεψη των Αμερικανών στο σούπερ μάρκετ σε βασανιστήριο. Ο Μπιντές και οι ¨πράσινοι» δίνει προτεραιότητα στη «διατήρηση του κλίματος», και όχι στην δυνατότητα κάθε αμερικανού να ταΐζει την οικογένειά του. Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ κρύβουν από τους αμερικανούς τις πραγματικές αιτίες του πληθωρισμού και των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών. Οι Αμερικανοί έχουν εντυπωσιαστεί από μια σειρά ψευδών εξηγήσεων του Λευκού Οίκου. Πρώτα, ο Μπιντές κατηγόρησε τους παραγωγούς πετρελαίου για κερδοσκοπία, και στη συνέχεια για συμπαιγνία με τους μεταποιητές κρέατος και στη συνέχεια κατηγόρησε για «τις αυξανόμενες τιμές» τον Πούτιν». 
Οι αντίπαλοι του Μπιντέ λένε οτι, είναι απαραίτητο, να καταργηθούν οι περιορισμοί στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, κάτι που είναι απαραίτητο για την παραγωγή χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στη μείωση των τιμών , πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος των προϊόντων θα σταθεροποιηθεί.
  Νωρίτερα, ο οικονομολόγος Μαρκ Φρίντριχ δήλωσε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια πολιτική μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσει το ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. 
 Πάντως, ο Περιούσιος αλλά « Αμερικανός» δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν έγραψε στους New York Times, ότι οι ΗΠΑ «δεν θα χύσουν αίμα για την Ουκρανία»
Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές για το αλεσμένο σιτάρι άλεσης έφρασαν σήμερα στα 396 δολάρια για έναν τόνο . Οι τιμές των σιτηρών σπάνε όλα τα ρεκόρ λόγω καιρού και πολιτικής. Χθες οι προθεσμιακές τιμές για το σιτάρι , αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με την 9η Μαΐου.
 Οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται από τα τέλη Απριλίου λόγω των ειδήσεων από την Ινδία οτι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξαγωγών καθώς «η χώρα απειλείται από την ξηρασία, και επομένως αναμένει απότομη μείωση της συγκομιδής που ίσως να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων πέντε ετών». Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού αυξάνονται. Το κόστος του αλεσμένου σιταριού στις 14 Φεβρουαρίου κόστιζε 260 δολάρια ανά τόνο. Μετα αυξήθηκε απότομα . Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι η γεωπολιτική κατάσταση και η ξηρασία στην Ινδία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Κόρμπουτ, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών. Μπορεί να υποτεθεί ότι , το κόστος όλων των πόρων της αγοράς τροφίμων στον κόσμο θα αυξηθεί. Μιλάμε, για παράδειγμα, για ζωοτροφές, ζωικά προϊόντα και ούτω καθεξής. «Ωστόσο, οι λόγοι αυτοί δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσική Ομοσπονδία: Υπάρχει εξαγωγικός δασμός, καθώς επίσης ποσόστωση για εξαγωγή σιτηρών, η οποία δεν επιτρέπει αύξηση των τιμών. Επιπλέον, το εγχώριο σιτάρι στην παγκόσμια αγορά πωλείται με έκπτωση . Ως εκ τούτου, η σταθερότητα θα παραμείνει εντός της Ρωσίας", ανέφερε ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων στον κόσμο θα αυξηθούν. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες που αγοράζουν προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: